Дрожжи алу технологиясы
Презентация қосу
Дрожжи алу
технологияс
ы
Ашытқы биржасушалы қозғалмайтын организмне жатады,
аскомицеттар (Ascomycetes) класына жатады, және табиғатта
кең тараған: олар топырақта, өсімдік жапырақтарында, әсіресе
әбден піскен жемістерде кездеседі. Көптеген ашытқылар
шаруашылықта және өнеркәсіптерде кездеседі. Бір жағынан
азық-түлік өніміндегі ашытқының дамуы оның бұзылуына әкеп
соғады (исін және дәмін өзгертеді).
Микроорганизмдерді қолдануға негізделген қазіргі биотехнологиялық процестерде
ақуыз продуценттері ретінде ашытқылар, басқа саңырауқұлақтар, бактериялар және
микроскопиялық саңырауқұлақтар қолданылады. Олардың арасында технолгиялық
көзқарас бойынша ең тиімдісі – ашытқылар болып табылады. Ашытқылардың
артықшылығына ең алдымен олардың «технологиялығы»: ашытқыларды өндіріс
жағдайында өсіру оңай. Олар жоғары өсу жылдамдығымен, бөтен микрофлораға
төзімділігімен сипатталады және кез келген қорек көздерін сіңіруге қабілетті, ауаны
спораларымен ластамайды. Ашытқы жасушаларында 25% құрғақ заттар болады.
Ашытқы биомассасының ең бағалы компоненті – аминқышқылдық құрамы бойынша
астық культураларының, бидайдың ақуызынан асып түсетін және аз мөлшерде ғана сүт
пен балық ақуызына жол беретін ақуыз болып табылады.
Құрғақ ашытқылар жылы ауадағы 8—9% ылғалдылықта қалған
кептірумен сығылған ашытқыларды алады. Құрғақ ашытқылардың
ылғалдылығыныі төмен болуына байланысты, ұзақ сақталады.
Аудандарға нан пісіруге құрғақ ашытқылар қажет, сығылған
ашытқыларыдң өндірісіндегі әр түрлі себептермен шығарған. Құрғақ
ашытқылардың сапасы бастапқы сығылған ашытқылардың сапасынан
тәуелді болады, құрғау және сақтау тәртіптілігі. Ашытқының құрғауын
жылдамдату үшін алдымен оны арнайы ашытқы қалыптайтын машинада
ұсақтатадыжіңішке вермещел немесе гранула алғанға дейін.
1. Нан өңдіру технологиясы.
Нан және нан өнімдері адам өмірінде маңызды рөл атқарады. Нан өнімдері тағам
рационында ең маңызды орында болып табылады. Тәулігіне нан бір елді мекенге
150-500кг-нан келеді. Нанның құрамы органалептикалық көрсеткіштеріне
байланысты болу керек. Олар: дәмі, иісі, пішіні. Нанның қасиеті оның құрамы мен
қамырда жүретін процестерге байланысты болады.
Нан- қоректі биологиялық өнім, ол адам ағзасында пайдалы
көп заттармен байытылған. Олар: белок, белок қосылыстары, крахмал
және дәрумендер. Көбінесе нан құрамында В тобының дәрумендері
көптеп кездеседі, ол адам ағзасының жүйке жүйесіне пайдалы болып келеді.
Қазіргі заманғы наубайхана өндірістері технологиялық механизация мен
автоматтандыруымен, жаңа технологияның енгізілуімен, ассортименттердің
жаңартылуымен сипатталады.
Ұн – бидайды ұнтақтау нәтижесінде кебекпен немесе кебексіз
шығатын ұнтақ тәрізді өнім. Ұнды түрге, типке және тауарлық сортқа бөледі.
Ұнның түрі қандай дақылдан алынғанына байланысты анықталады.
Ұнның негізгі тұрлеріне бидай және қара бидай ұндары жатады.
Әр түрлі типті ұн бөлшектерінің үлкендігі, химиялық құрамы, технологиялық ерекшеліктерімен
ерекшеленеді. Ұн типтері: нан пісіруге арналған, макарондық, тұтынуға дайын.
Түр мен типтің деңгейіне қарай ұнды тауарлық сортқа бөледі. Ұн сорты дән ұлпасының
арақатынасы мөлшерімен, өңдеу технологиясымен ерекшелінеді.
Бидай нанын пісіретін ұнды бес тауарлық сортқа бөледі: майда ақ ұн, жоғарғы, бірінші, екінші,
ерекше тартылған қара бидай ұны.
Ұнның сапасы келесі параметрлер арқылы бағаланады:
•тағамдық және би
•ологиялық құндылығы;
•органолептикалық ерекшелігі;
•физикалық-химиялық;
•қауіпсіздік.
Дрожжылар базийдиомициттерге және жетілмеген
саңырауқұлқтарға (Ascomycetes, Basidiomycetes және
Deuteromycetes) жатады.
Дрожжидын түрлері:
Pakmaya
Соф-момент
Люкс
Bekmaya
Дрожжылардың құрамында обыр(рак) ауруын тудыратын құрылымдар
бар. Кельн университетінің профессоры Герман Вольф пробиркада
ашытқы саңырауқұлағымен бірге асқынған ісікті өсірген. Ісік көлемі бір
апта ішінде тез өскен, ал ашытқыны алып тастағанда ісік жасушасы өліп
қалған.
Дрожжылардың организмде ауру тударатын түрлері бар. Ауру қоздырғыш
дрожжылар: C. albicans, C. tropicalis, C. stellatoidea, C. glabrata, C. krusei, C.
parapsilosis, C. guilliermondii, C. viswanathii, C. lusitaniae және Rhodotorula
mucilaginosa. Көп тараған дрожжылардың ауру тудырушы процесі –
кандидоз. Ол ауыз қуысында аурулар тудырады. Бұл аурудың
қоздырушысы - Candida albicans саңырауқұлағы.
Назарларынызға
рахмет !!!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz