Гендік модификацияланған ағза (ГМА)




Презентация қосу
Гендік
модификацияланған
ағза (ГМА)
Гендік модификацияланған ағза (ГМА)
гендік инженерия әдістерінің көмегімен
жасанды түрде генотипі өзгертілген тірі ағза.[
Гендік модификацияланған ағза (ГМА)

ГМО

Гендік
Гендік Гендік
модификацияланған
модификацияланған модификацияланған
микроорганизмдер
Өсімдіктер (ГМӨ) жануарлар (ГМЖ)
(ГММ)
Гендік модификацияланған ағза (ГМА)
Генетикалық түрленген организмер өндірудің мақсаты
№1 Мақсат: Донорлық ағзаның
№2 Мақсат: Өнімнің өзіндік құнын
бастапқы сипаттамаларын
төмендету
жақсарту
Зиянды заттарға тұрақтылығы
Аязға төзімділігі
Өнімділігі

Нәтижесінде

Солт.
Жер бактериясы Камбаласының Бактерия генінен - Сарышаян генінен
генінен ұратын - генінен тұратын - соя мен құлпынай тұратын - бидай
Картоп Томат
ГМА азық – түлікте...
Соя Бұршақ, концентрат, ұн, сүт

Жүгері Ұн, жарма, чипсы, попкорн, крахмал

Картоп Жартылай фабрикатты, құрғақ пюре, чипсы

Томат Паста, пюре, соус, кетчуп

Қызылша Қант қызылшасы, асхана қызылшасы, қант
ГМА азық – түлікте...
Бидай Бидайдан жасалынатын азық - түліктер

Май Өсімдік майы

Сәбіз Сәбізден жасалынатын өнімдер

Күріш Күріштен жасалынатын өнімдер
ГМА- мен байланысты компаниялар

Kelloggs Дайын таңғы астар

Nestle Шоколад, кофе, балалар тағамы

Unilever Балалар тағамы, майонез, соустар

Heinz foods Кетчуп, соустар

Coca - Cola Кока –Кола, Спрайт, Фанта
ГМО азықтарын пайдаланудың пайдасы

Жануарлардың
Температураға, салмағының
Ұзақ сақталады
ыстыққа, суыққа қосылуын
төзімді тездетеді

Вирустар мен
Ірі қаралардың Гербицидтерге бактерияларға
сүтті жақсы беруі қарсы тұра алу төтеп бере алады
ГМО азықтарын пайдаланудың зияны
Трансгенді өнімдерді
пайдалану 
өте қауіпті аллергиялық
асқазанның сілемейлі
реакциялардың пайда
қабатының
болуы.Мысалы:АҚШ
құрылымын
адамдар ГМО өнімдерін
бұзады.Зат алмасудың
еркін
бұзылып ,
қолданады.Аллергиямен
иммунитететің 
ауыратындар саны 70%
төмендеуіне әкеледі.

Ісік ауруларының 
көбейуіне  себеп
болады.Жасушалар
ды мутацияға
ұшыратады
ГМА – ның жасалу жолы

5. Дайын болған
1. Генді және алі дайын
жеке бөліп емес ГМА- ны
таңдау
алу

Негізгі
этаптары

2. Организмге
толықтай 4. Клетканың
ауысуы үшін, түрленуі
генді векторға
енгізу

3. Геннің
вектормен
модификацияланғ
ан организмге
ауысуы
ГМА – ның қолдану аясы

Ғылыми мақсатта( ескі және
Медицинада ( генотерапия
қайта қалпына келтіру)
)

Ауыл
шаруашылығында Экологияда
(жаңа түр шығаруда) (экологиялық таза
отын)
Табиғи өнімдерді ГМА- дан қалай
ажыратамыз?

ГМ өнімдерді ( жемістер) кескен кезде формасын жоғалтпайды
жіне шырыны болмайды;
Өнім маркасында АҚШ-тан шыққаны туралы белгі болса, және
өнім құрамында соя, жүгері рапс жіне т.б болса, ГМА бар деген сөз
Өнім маркасында «растительный белок» деп тұрса, бқл өнім ГМА
– ны құрайды
Жасанды ашық т,спен боялған қораптағы өнімді алмау керек
ГМА тіптен болмауы мүмкін
өнімдер:
Көптеген жеміс-жидектерде: қарбыз, қауын, қызанақ, жүзім,
таңқурай және т.ь
Табиғи шырындарды
Суда
Сүттен жасалған өнімдерде
Назарларыңызға рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
ГЕНДІК МОДИФИКАЦИЯЛАНҒАН ӨСІМДІКТЕРДІ ӨСІРУ
АҚШ адамдар
Генетикалық инженерия негізі. Ағзаларды клондау
ГЕНДІК ИНЖЕНЕРИЯНЫҢ ЖАНУАРЛАРҒА ҚОЛДАНЫЛУЫ
Өсімдіктердің биотехнологтардың қадағалауынан шығып кету қауіпі
Трансгенді ағзалар
Трансгенді ағзалар туралы түсінік
МУТАЦИЯ
Гендік модифицирленген өнімдер
Биотехнология негізінде тағам өнімдері қауіпсіздігі
Пәндер