ФЕРМЕНТАЦИЯЛЫҚ ОРТАЛАРДЫҢ ОПТИМИЗАЦИЯСЫ




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК
УНИВЕРСИТЕТІ
«СТАНДАРТТАУ ЖӘНЕ БИОТЕХНОЛОГИЯ» КАФЕДРАСЫ

СӨЖ
ФЕРМЕНТАЦИЯЛЫҚ ОРТАЛАРДЫҢ ОПТИМИЗАЦИЯСЫ.

ТЕКСЕРГЕН:
БЕЙСЕМБАЕВА Г.Ш.
ТҰРАРБЕК
Т.М.
ТҮРЛІ МІНДЕТТЕРДІ ШЕШУ ҮШІН ҚОЛДАНЫЛАТЫН ОРТАЛАР БАР:

генетикалық зерттеулер, өңдеу
мутагендердің штамдары;
мутантты таңдау - толыққанды және таңдамалы
орта;
микроорганизмдер штамдарын ұзақ мерзімді
сақтау және трансплантациялау;
штаммдардың штамм өнімділігін оңтайландыру;
инокулят және инокулам (соның ішінде
өсімдіктер мен спорлардың саны);
өнеркәсіптік ауқымдағы ферментердің
өнімділігін оптимизациялау.
ОПТИМИЗАЦИЯ КРИТЕРИЙІН ТАҢДАУ

қажетті өнімнің мөлшері;
мақсатты өнімнің өнімділігі;

қалаған өнімнің субстрат
бойынша өнімділігі;
мақсатты өнімнің бірлігін алу
үшін қоршаған ортаға
шығындарды азайту.
ОРТАНЫҢ БАСТАПҚЫ КОМПОНЕНТТЕРІН ТАҢДАУ

Бастапқы құралын таңдаған кезде
бірінші кезекте микроорганизмдердің
биомассасының химиялық құрамы мен
жасушадан тыс өнімнің химиялық
құрамына назар аудару қажет.
Қоршаған ортаны негізгі компоненттері
биомасса өсуіне бастау үшін көміртек
(және бір мезгілде), азот, фосфор, күкірт,
микроэлементтер, өсім факторлары және
витаминдер көздері болып табылады.
ҚОРШАҒАН ОРТА КОМПОНЕНТТЕРІНІҢ АРАҚАТЫНАСЫН АНЫҚТАУ

• Өнеркәсіптік штамдар үшін ортаға арналған
рецепттер үлкен құпия ретінде қорғалған және
көптеген микробиологтар оларды іріктеуге
қатысады.
• Ортадағы тек бір компонент зерттелмегенде және
оның оңтайлы концентрациясын анықтау қажет
болса, зерттелетін компонент түрлі
концентрацияларда болатын эксперименттер
сериясын жүргізу жеткілікті.
• Компоненттің 4-5 түрлі концентрациясы (деңгейі)
бар эксперименттер оның әсер ету сипатын түсіну
үшін жеткілікті.
МУЛЬТИФАКТОРЛЫҚ БЕЙТАРАПТЫЛЫҚТЫ
ЗЕРТТЕУДІҢ ДӘСТҮРЛІ ӘДІСТЕРІ

Топографиялық картаға ұқсас жауапты бетті құру
қажет. Бұл картада екі координат осінде S1 және S2
факторларының мәні келтірілген және графиктің өзі
тең деңгейдегі контур сызықтары бірдей шығу P -
оңтайландыру параметріне сәйкес келеді.
«топографиялық картаны» құру үшін S1 және S2
эксперименттерінің зерттелген ауқымында бүкіл
аумақты «жұмбақ» қажет.
Әр факторды жеке зерттеу.
медианы таңдаған кезде микробиологтар бастапқы
«фоны» - ортадағы факторлардың (компоненттер
концентрациясы) белгілі бір арақатынасын
қолданады. Бұл «фонда» әрбір факторға бір
факторлы эксперименттер қойып, қисықтардың
ГАУСС — ЗЕЙДЕЛЬ ӘДІСІ

Бұл әдіс «әр фактордың дәйекті
зерттеуі» деп аталады. Мұнда P
(S1), P (S2), P (sn) тәуелділіктері
бірдей «фонда» табылмайды, бірақ
өз кезегінде. Алдымен P (si)
анықтаңыз, бұл тәуелділікті талдай
отырып, si факторы үшін оңтайлы
мәнді табыңыз, содан кейін «фон»
мәнін өзгертіңіз, оған si мәнін дәл
осы оңтайлы теңестіріңіз.
БОКС — УИЛСОН ӘДІСІ
Бұл әдіс бойынша бастапқы нүктеге жақын
(«фон») жақын арада екі түрлі деңгейдегі
(жоғарғы және төменгі) әрбір зерттелген
барлық факторлар бір мезгілде әртүрлі болатын
арнайы әзірленген шағын эксперименттер
сериясы құрылады.
Осы эксперименттердің нәтижелері
математикалық түрде осы аймақтағы үрдістің
жуық математикалық сипаттамасын алу үшін
өңделеді. Факторлардың екі түрін өзгерту үшін
сызықтық теңдеу (регрессиялық теңдеу)
табылды, факторлардың шамасы бірінші
дәрежеге енгізілді.
НӘТИЖЕЛЕРДІ СТАТИСТИКАЛЫҚ БАҒАЛАУ

Биологиялық процестерде процестің нәтижесі әдетте бірдей
емес. Кездейсоқ себептер бойынша ауытқулардың кейбір
деңгейі болуы мүмкін. Бұл тербелістердің сипаты (біртектіліктің
көздері) әртүрлі. Бұл нәтижелерді анықтаудағы қателіктер және
эксперимент кезінде факторлардың маңызы мен қоректік
ортаны дайындаудағы дәлме-дәлдік және биологиялық
объектілерге тән тән гетерогенділік.
Регрессия коэффициенттері шығу индикаторының
мәндерінен анықталады, олар үшін статистикалық өңдеу кезінде
табылған кездейсоқ өзгерістердің деңгейі бар. Процестің
репродукциялық деңгейі дисперсиямен сипатталады.
Ойнатылатын дисперсияны анықтаудың екі жолы бар.
Бірінші әдіс бір нұсқаға (ортаға) арналған эксперименттерді
қайталауды қайталайды.
Екінші тәсіл - жоспарлау матрицасының қайталама
эксперименттерінің деректерінен процестің ауытқуын есептеу.
Альберт Эйнштейн

БАРЛЫҒЫ МҮМКІНДІГІНШЕ ОҢАЙ БОЛУЫ
КЕРЕК, БІРАҚ БҰДАН ОҢАЙ ЕМЕС!
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!!!

Ұқсас жұмыстар
Микроорганизмдерді жасанды жағдайда өсіру
Қозу физиологиясы
Мектепке дейінгі баланың тұлға аралық диагностикасы
Интелектуалды еңбектің формалары
Қоректік орта
ҚОРЕКТІК ОРТАЛАР
Микроорганизмдердің өсуі және дақылдау
Электрондық үкімет
Қалдықсыз экологиялық өнім
Микроорганизмдерді дақылдандыру
Пәндер