Өндірістік және зертханалық бақылау – тағам өнімдерін өндірудің маңызды факторы ретінде


Slide 1

Өндірістік және зертханалық бақылау - тағам өнімдерін өндірудің маңызды факторы ретінде

ҚАЗАҚСТАН БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ

Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

«Стандарттау және Биотехнология» кафедрасы

Тексерген: Жагалбаева Д. К. Салкинбаева Г. Т. Орындаған: Мырзагалиева А. Е. Топ: БТ-507 Семей 2018 жыл

Slide 2

Жоспар:

Slide 3

Кіріспе

Кез - келген қоғамның негізгі мақсаты болып адам өміріндегі сапаның жақсаруы болып табылады. Өмірдегі сапаның маңызды қосалқы бөлігі болып адам денсаулығының күйі болып табылады. Қоршаған орта, өнім сапасының проблемасының шешілуі болып экологиялық жағдайда сақтану. Өндірістік шикі зат пен тағам өнімдерінің сапасына актуалдылығы оның экологиялық тазалығына байланысты.

Қарастырылған аспектінің негізгі бір принципі азық - түлік өнімдерінің қауіпсіздігі. Басқа приоритетті принцип - тағам құндылығының қамтамасыздығы.

Маңызды бөлігі сырт пішінге, органолептикалық көрсеткіш, упаковкаға, тұтынушыға сапа және өнімнің тұтыну бағыты жөнінде информация беру.

Экономикалық дамыған мемлекеттерде өнім сапасы келесі негізгі факторлармен формаланады:

· ғылыми - техникалық процесстердің соңғы қолданылуының оперативті нәтижесіне бейімділігі.

· ішкі және халықаралық сауданы терең оқыту, тұтынушылардың әр - түрлі категориялық тұтынуы.

· « адамдық факторды » қолдану жұмысшылар мен бақылаушыларды үйрету, тәрбиелеу, систематикалық квалификацияны жоғарылату, стимулдардың моральды және материалды көрсеткіштерін қолдану.

Slide 4

Өндірістік бақылау

Өндірістік бақылау - өндірілетін өнімнің, жұмыстар мен көрсетілетін қызметтердің адам және оның тіршілік ететін ортасы үшін қауіпсіздігін және (немесе) зиянсыздығын қамтамасыз етуге бағытталған, дара кәсіпкер немесе заңды тұлға орындайтын іс-шаралар, оның ішінде зертханалық зерттеулер мен сынақтар кешені.

Slide 5

«Өндірістік бақылауды жүзеге асыруға қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитариялық қағидаларының (ҚР Ұлттық экономика министрінің 06. 06. 2016 ж. № 239 бұйрығымен бекітілген) 4-т. сәйкес дара кәсіпкерлер және заңды тұлғалар өндірістік бақылаудың тиімді жүйесін әзірлейді, құжаттамалық ресімдейді, енгізеді және жұмыс жағдайында ұстайды.

Slide 6 Slide 7

Қабылдау бақылауы - бұл бақылау, аяқталған жолдың (қондырғы) конструктивті элементтерін бөлек қабылдау немесе бөлек аяқталған жұмыстар, соның ішінде субподрядті ұйымдармен орындалған жабық жұмыстар мен конструктивті элементтер, сонымен қатар аяқталған құрылыс және жөнделген объектілер.

өндірістік бақылаудың мақсаты ақауларды ескерту, оларды уақтылы анықтау және ақауларды түзету, технологиялық пәндерді жоғарылату мен орындаушылардың өзіндік міндеттілігін барлық деңгейде көрсету.

өндірістік бақылау келесі стадияларға бөлінеді:

- жабық жұмыстарды қабылдау;

- аяқталған жұмыс пен аяқталған конструктивті элементтерді аралық қабылдау;

- толығымен тұрғызылған, күрделі жөндеуден өткен және жөнделген жолдарды қабылдау.

Бастапқы - бұл бақылау тасымалдаушыдан келген өнімдер, соның ішінде жол-құрылыс материалдары, бұйымдар, жартылай дайындалған бұйымдар, жасанды қондырғыларды монтаждауға қажетті темір бетон конструкциялары, сонымен қатар экологиялық және мемлекеттік сұрыптаудан міндетті түрде өтетін жобалы-сметалы құжаттарды тексеру.

Операциялық - бұл бақылау өндіріс жұмыстары кезінде және одан кейін де орындалатын технологиялық процесстер.

Slide 8 Slide 9

зертханалық бақылау

Тамақ өнімдерін өндіру және айналымы объектілері: зертханалық бақылауды дайындаушы кәсіпорын салалық нұсқаулықтарға және басқа да нормативтік құжаттарға сәйкес дайындаушы кәсіпорын белгілеген сыни бақылау нүктелерін: өндірістің технологиялық кезеңдерінде айқындауды ескере отырып белгілейді. Өндірілетін өнімнің түріне байланысты шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, қосалқы материалдардың, дайын өнімнің, радиациялық, химиялық, микробиологиялық, токсикологиялық, паразитологиялық қауіпсіздік көрсеткіштеріне судың сапасы мен қауіпсіздігі; технологиялық процестердің санитариялық-эпидемиологиялық жағдайы және өндірістік үй-жайларды, жабдықтар мен мүкәммалды дезинфекциялау, дератизациялау, дезинсекциялау сапасы; өндірістің санитариялық-гигиеналық режимдерінің және жұмыс істеушілердің еңбек жағдайларының сақталуы бақыланады.

Slide 10 Slide 11

Органолептикалық әдіс- өнімдердің сапа көрсеткіштерін сезім мүшелерімен көру, иіскеу, ұстап сезу, есту, дәмін көру негізінде анықтау әдісі. Бұндай бағалаудың дәлдігі мен мәндерінің нақтылығы қызметкердің біліктілігіне, қабілеттілігіне, сонымен қатар талдауды жүргізу жағдайына байланысты . органолептикалық әдістің артықшылығы: сапа көрсеткішінің жеткілікті және тез анықталуы, сонымен қатар қымбат құрал-жабдықтарды қажет етпеуі, ал кемшілігіне дәлділігінің төмендігі жатады.

Физико - химиялық анализ әдісінің жіктелу негізіне анализденетін физикалық параметр өлшенетін табиғаты жатады, биіктігі заттың сандық функциясы болып табылады. Осыған сай физико - химиялық әдіс үш үлкен топқа бөлінеді:

- электрохимиялық;

- оптиматикалық және

спектральды;

- хроматографиялық.

Slide 12

Қорытынды


Ұқсас жұмыстар
ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІ
Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар техникалық регламент
Екінші ыстық тағамдарды дайындау
Азық - түлік өнімдерінің, шикізаттардың сапасы мен қауіпсіздігінін жүзеге асырылу жолдары
Биотехнологиялық өндірістің технологиялық негізі
Макарон өнімдерін өндіру
Халықаралық еңбек бөлінісіндегі өнеркәсіп географиясының орны
Келісуге ұсынылған регламенттерді қарау мерзімі
Инфрақызыл сәулелермен кептіру
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz