Шикізат пен тағам өнімдерін зерттеу әдістері. Спектрлік зерттеу әдістері




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті
«Стандарттау және Биотехнология» кафедрасы

Шикізат пен тағам
өнімдерін зерттеу
әдістері. Спектрлік
зерттеу әдістері

Тексерген: Жагалбаева
Д.К.
Салкинбаева
Г.Т.
Орындаған: Мырзагалиева
А.Е.
Жоспар:

1 Кіріспе

2 Спектрлік зерттеу әдістері

3 Спектрлік зерттеу әдістерінің
жіктелуі
4 Қорытынды

5 Пайдаланған әдебиеттер
Кіріспе
Қазіргі Қазақстанда сапа мәселесі және бүкіл
мемлекеттік сапаны басқару жүйесін құрумен
байланысты мәселелер өзекті болып табылады.
Қазақстан экономикасын дамыту отандық
тауарлардың жоғары сапасы мен қасіпсіздігін
қамтамасыз ететін, олардың бәсекеге қабілеттігін
арттыру, ішкі және әлемдік нарықта
тұтынушылардың құқықтарын сақтаумен тығыз
байланысты. Осыған орай, шикізат пен тағам
өнімдерін зерттеу әдістерін игеру және қолдана білу,
сапаны сараптау өзекті міндетке айланады. Қойылған
міндетті орындау құралдарының ішінен тауарлардың
сапасын сараптау ерекше орын алады. Бұндай
сараптаудың мақсаты – тауарлардың сапасын зерттеу
негізінде олардың тұтынушы үшін құндылығын
Шикізат пен тағам өнімдерін
зерттеу әдістері
o Көлемдік зерттеу әдістері.
o Кондуктометриялық зерттеу әдістері.
o Гравиметриялық (салмақтық) зерттеу
әдістері;
o Потенциометриялық зерттеу әдістері.
o Рефрактометриялық зерттеу әдістері.
o Колориметриялық зерттеу әдістері.
o Полярометриялық зерттеу әдістері.
o Полярографиялық зерттеу әдістері.
o Радиометриялық зерттеу әдістері.
Спектрлік зерттеу
әдістері
Спектрлік анализ – заттың спектрін зерттеу негізінде оның
атомдық және молекулалық құрамын анықтауға арналған
физикалық тәсіл.Немесе заттың спектріне қарап, оның
құрамы мен % анықтау.
Спектрлік анализ негізін атомдар мен молекулалардың
спектроскопиясы құрайды және ол спектрлерді талдау
мақсаты мен олардың түрлеріне қарай ажыратылады.
Атомдардың (иондардың) сәуле шығару және жұтылу
спектрлері бойынша заттың элементтік құрамын анықтау
атомдық спектрлік анализ (АСА) тәсілдерімен, ал сәуленің
жұтылу, люминесценция және жарықтың комбинациялық
шашырау спектрлері арқылы заттың молекулалық құрамын
талдау молекулалық Спектрлік анализ әдістерімен
орындалады. Эмиссиялық Спектрлік анализ – сәулелер мен
микротолқындар алқабындағы электромагниттік сәулелер
арқылы қоздырылған атомдардың, иондар мен
молекулалардың сәуле шығару спектріне негізделген.
ЭМИССИЯЛЫҚ
ТАЛДАУ
СПЕКТРЛІК
СПЕКТРЛІК
ТАЛДАУ
АТОМДЫ
СПЕКТРЛІК
ЗЕРТТЕУ
ӘДІСТЕРІ
ТАЛДАУ
МОЛЕКУЛАЛЫҚ Қ СПЕКТРЛІК
СПЕКТРЛІК АБСОРБЦИЯЛЫ
ТАЛДАУ
АТОМДЫ СПЕКТРЛІК
ТАЛДАУ
Берілген дене шығаратын (немесе жұтатын) электром
агниттік сәуле жиіліктерінің (немесе толқын
ұзындықтарының) жиыны шығару (немесе жұтылу) спектрі
деп аталады.
Қыздырылған қатты денелер, сұйықтықтар,тығыз газдар
тұтас спектр шығарады
Өзара бірімен-бірі әсерлеспейтін, еркін атомдардың спектрі
жеке спектрлік сызықтардың белгілі жиындықтарынан тұратын
сызықтық спектр болады.
МОЛЕКУЛАЛЫҚ СПЕКТРЛІК ТАЛДАУ

Молекулалық спектр. Электронды, тербелмелі, айналмалы
ауысу.Сапалық және сандық МСТ. Бугер-Ламберт-Бер заңы. ИҚ және
КШ спектроскопияның тербелмелі әдісі. Спектроскопияның УК
электронды әдісі.
Берілген энергетикалық деңгейлер арасында электронның
ауысуы кезінде белгілі квант сәулесінің жұтылу немесе шығуы
уақытында спектрлер пайда болады.
Заттың электромагниттік сәуле жұтылу, шығару және шашырауы
нәтижесінде сәуленің спектрлі құрамын молекулалық спектроскопия
зерттейді. Барлық жағдайда молекулалық спектр молекуланың әр
түрлі энергетикалық күйлерінің арасындағы кванттық ауысуының
нәтижесінде және олардың құрылысы туралы деректер құрамына
кіреді.
ЭМИССИЯЛЫҚ СПЕКТРЛІК ТАЛДАУ
Эмиссиялық әдіс [5,С,433-436].
Бұл әдіспен рентгендік трубканың
анодына орналастырған заттың
спектрін зерттейді Затты
электрондар шоқтарымен
атқылағанда бірінші сипаттамалы
сәулелену пайда болады. Ол
саңылаудан өткен соң кристалдың
(спектрограф немесе спектрометр)
көмегімен спектрлерге ыдырайды
және фотопленкада есептеуіш
көмегімен тіркеледі. Сандық
талдауды сыртқы және ішкі
стандарттар әдісімен жүргізеді.
Эмиссиялық әдіс жоғарғы
сезімталдыққа 0,1-00,1% ие.
Бірінші спектрлер бойынша
сандық талдаудың қателігі
анықталатын элементтің 2-5%
құрайды. Бұл әдіспен зерттеу
АБСОРБЦИЯЛЫҚ СПЕКТРЛІК
ТАЛДАУ
Абсорбциялық әдіс [5,С.445-446]. Бұл әдісті көбінесе
сұйықтықтардағы салыстырмалы ауыр қоспаларды анықтауда
қолданылады. Сұйықтықтарды рентгендік сәулелерді төмен жұтылу
коэффициентті материалдан жасалған ойларға орналастырады
(мысалы, плегсигланнан). Ой арқылы өткен рентгендік сәулелер
шоқтарын спектрге ыдыратады. Талдау кезінде зат арқылы сәулелер
өткендегі спектрдегі интенсивтіліктің өзгерісі зерттеледі. Талдаудың
екі түрі бар: үзіліссіз спектрді жұтылу және сипаттамалы спектрді
жұтылу әдісі. Абсорбциялық әдіс салыстырмалы төмен
сезімталдыққа - 0,5-0,15% ие. Сандық талдаудың қателігі 10-5%
құрайды.
Қорытынды
Қазіргі заманғы физика-химиялық зерттеу
әдістерінің ішінен кең тараған әдістердің бірі
болып спектрлерді зерттеу әдістері, яғни
спетроскопия табылады. Спектроскопия өнімнің
ең маңызды қасиеттері туралы толық ақпарат
алуға мүмкіндік береді.
Спектрлік зерттеу әдістері белгілі заттың
атомдары мен молекулаларымен
электромагниттік сәулелерді жұту (немесе
шығару) құбылысын пайдалануда негізделеді.
Спектрлік анализ әр түрлі органикалық
қосылыстарды, сондай-ақ концентрациясы 10-2
– 10-6 моль минералды элементтерді анықтау
үшін қолданылады.
Пайдаланған әдебиеттер:

• Физико-химические методы анализа /
И.Я. Гурецкий, В.В. Кузнецов, Л.Б.
Кузнецова и др. / Под ред. О.М.
Петрухина. - М. : Химия, 1987. - 303 с
• Технический анализ и контроль в
производстве неорганических
веществ. / Под ред. Н.С.
Торочешникова. - М. : Высш. Шк., 1986.
- 230 сюсюгина С.
• Количественный органический анализ
по функциональным группам / с.
Сиггиа. - М. : Химия, 1983. - 310 с

Ұқсас жұмыстар
Микробиологиялық зерттеу әдістері
РЕФРАКТОМЕТРИЯ ӘДІСТЕРІН ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНДЕГІ ЕРІТІНДІ ТҮРІНДЕГІ ЗАТТАРДЫҢ ҮЛЕСІН АНЫҚТАУ ҮШІН ҚОЛДАНУ
Суықпен өңдеу технологиясы
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ШИКІЗАТТАРЫН ӨҢДЕУ ӘДІСТЕРІ
Атомды- эмиссиялық спектроскопия
Кәмпит сапасының органолептикалық көрсеткіштері
Инфрақызыл сәулелермен кептіру
Биопрепараттар технологиясында стерильды ыдысты дайындау әдістері мен тәсілдері
САРЫ МАЙ САПАСЫНА ҚОЙЫЛАТЫН ТАЛАПТАР
Абиоз принципі
Пәндер