ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІПТЕРІНДЕ ҚОЛДАНЫЛАТЫН МИКРООРГАНИЗМДЕР




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік
университеті
«Стандарттау және Биотехнология» кафедрасы

ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІПТЕРІНДЕ
ҚОЛДАНЫЛАТЫН
МИКРООРГАНИЗМДЕР

Тексерген: Жагалбаева Д.К.
Тұрарбек Т.М.
Орындаған: Біртаева А.Е.
Топ: БТ-507
Семей 2018 жыл
Жоспар:
Кіріспе
Негізігі бөлім
›1
›2
›3
Қорытынды
Пайдаланған әдебиеттер
Кіріспе
Микроорганизмдер жердің барлық геологиялық
сфераларында – литосферада, гидросферада,атмосферада
табылады. Бұлардың екеуі микроорганизмдер сақталатын және
тіршілік ететін орталар, ал үшіншісі – уақытша мекендеу және
таралу ортасы. Микроорганизмдерді арзан және оңай
табылатын (өндірістердің қалдықтары) ауылшаруашылық
қалдықтарында өсіруге болады. Биологиялық синтездеу
әдісімен алынған өнімдер азықтық ақуыз, аминқышқылы,
фермент және т.б. өнімдер. Ауылшаруашылық, тамақ,
медицина, жеңіл және химия өнеркәсібінде, қара және түсті
металлургияда, машина жасауда және көптеген халық
шаруашылығының басқа да салаларында биотехнология
өнімдерін тұтыну жыл сайын қарқындап өсуде.
Тамақ өнеркәсіптерінде
қолданылатын микроорганизмдер
Азық-түлік өнеркәсібінде Saccharomyces текті
ашытқының екі түрі кеңінен қолданылады: Sacch.
cerevisiae и Sacch. ellipsoideus, немесе Sacch. vini.
Сахаромицес церевизиа (Sacch. cerevisiae) дөңгелек
немесе сопақша тәріздес пішінде болады. Оларды
этил спиртін, сыра қайнатуда, квас жасауда, нан
пісіруде қолданады. Әрбір өндіріс ашытқылардың
өздеріннің ерекше түрлерін қолданады.
Сахаромицес еллипсоидеус (Sacch. ellipsoideus, или
Sacch. vini) жасушасы эллиптиялық пішінде болады.
Ашытқының бұл түрі көбнесе шарап жасауда
қолданылады. Шарап өндірісіндегі әрбір маркаға
ашытқылардың ерекше түрлері пайдаланылады.
Микроорганизмдерді арзан және оңай табылатын
(өндірістердің қалдықтары) ауылшаруашылық
қалдықтарында өсіруге болады. Биологиялық синтездеу
әдісімен алынған өнімдер азықтық ақуыз, аминқышқылы,
фермент және т.б. өнімдер. Ауылшаруашылық, тамақ,
медицина, жеңіл және химия өнеркәсібінде, қара және
түсті металлургияда, машина жасауда және көптеген халық
шаруашылығының басқа да салаларында биотехнология
өнімдерін тұтыну жыл сайын қарқындап өсуде.
Микроорганизмдер табиғатта болып жатқан көптеген
өзгерістерге тікелей байланысты. Олардың белсенді
әрекетінің әсерінен күрделі органикалық қосылыстарға бай
қалдықтарға айналады, қайтадан табиғаттағы заттардың
айналымына енеді.Топырақты азотпен байытуда, ондағы
азот сіңіруші микроорганизмдердің атқаратын қызметі зор.
Себебі атмосферадағы азоттың топыраққа оралуы, тек осы
микроорганизмдердің тіршілігіне байланысты.
Өндірістік маңызы зор
микробиологиялық синтез
әдісінің өнімдерін
басты 3 категорияға бөледі:
микробтық жасушалар;
үлкен молекулалы заттар - ферменттер,
вакцинаның құрамдық бөлшектері;
кіші молекулалы заттар екі топқа бөлінеді;
біріншілік метоболиттер (өсуге қажет
компоненттер);
екіншілік метоболиттер (өсуге қажет емес
компоненттер).
Өнеркәсіп үшін жоғары өнімді себінділер
қажет. Олар сұрыптаудың сан алуан
әдістерімен, соның ішінде табиғи
микроағзалар арасында с ұрыптаумен
жасалады. Жоғары өнімді себінділер
таңдап алудан бұрын сұрыпталады. Ішінара
әр алуангенетикалық рекомбинация (қайта
құрамдастыру) әдістері: конъюгация,
трансдукция, трансформация және басқа
өдістер кеңінен қолданылады.
Қорытынды
Микроорганиздерді адамзат ерте заманнан бері
нан пісіруде, сүт өнімдерін дайындауда, шарап
ашытуда және т.б. мақсаттарда қолданылып
келеді. Қазақ халқының ұлттық тағамдары -
қымыз бен шұбатты ашыту және ірімшік пен
құртты қайнатып, әзірлеу микроорганизмдердің
қызметіне тікелей байланысты.
Пайдаланған әдебиеттер
Қ. Қ. Қайырханов «Жануарлар биохимиясы»,
Алматы «Ана тілі» 1993
Қ. Х. Әлмағанбетов «Биотехнология
негіздері», Астана 2007
Назарларыңызға

рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
Тамақ өнеркәсіптерінде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Тағам өнеркәсібінде қолданылатын ашытқылар, зең саңырауқұлақтар мен бактериялар
Бөлшектер мен тораптарды құрастыру кезіндегі жалпы мәліметтер. Тамақ өнеркәсібінің жабдықтарын жүйелеу
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы
Микроорганизмдер - тек қана микроскоппен көруге болатын өте ұсақ организмдер
Тағамның санитариялық қауіпсіздігіндегі ветеринариялық қызметтің маңызы
Биотехнологияда қолданылатын микроорганизмдер
Микроорганизмде рдің генетикасы мен селекциясы
Спирт өндіргенде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Спиртті ашыту
Пәндер