Микроағзалар. Табиғатта микроағзалардың әсері




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті
«Стандарттау және Биотехнология» кафедрасы

СӨЖ
Тақырыбы:
Табиғатта микроағзалардың әсері.

Тексерген: Бейсембаева
Г.Ш.

Тұрарбек Т.М.
Орындаған:
Мырзагалиева А.Е.

Топ: БТ-507
Семей 2017 жыл
Жоспар:
I. Кіріспе
Микроағзалар
II. Негізгі бөлім
1. Микроағзалардың пайда болуы
2. Физиологиялық және биохимиялық
қасиеттері
3. Табиғатта микроағзалардың әсері
4. Абиотикалық, биотикалық факторлар
5. Зиянды микроағзалар
III. Қорытынды
Кіріспе
Микроағзалар- тек қана
микроскоппен көруге
болатын өте ұсақ
организмдер. Бұларды
алғаш рет 17 ғасырда
голланд ғалымы А.В
Левенгук ашқан. Антони
Ван Левенгук голланд
табиғат зерттеушісі,
ғылыми микрографияның
негізін салушы, Өзі
құрастырған 150 — 300
есе үлкейтетін оптикалық
шынымен көзге
көрінбейтін қарапайымдар,
бактериялар,
эритроциттерді микроскоп
арқылы көрген.
Негізгі бөлім
Антони ван
Левенгук
Антони ван
Левенгук (нидер.
Antoni van
Leeuwenhoek,
нидер. Thonius
Philips van
Leeuwenhoek; 24
қазан 1632,
Делфт — 26
тамыз 1723,
Делфт) —
Нидерландлық
микробиолог,
Микроағзалардың
пайда болуы
Микроағзаның өздігінен пайда болуы 18
ғасырда ғалымдар арасында көптеген
тартыс тудырған тіршіліктің өздігінен пайда
болу мәселесіне көп үлес қосқан.
Микроағзаның тіршіліктегі орны. Бірақ 19ғ
2-жартысында неміс биологы Геккель
микроағзалар мүлдем ұқсамайтындығын
және оларды жеке топтастыру қажет
екендігін айтады. Сөйтіп микроағзалар
жануарлар тобынан жеке бөлініп алынады.
Көптеген микроағзаның жағдайы түсініксіз
шығу тегі белгісіз және микроағзалар
биохимиялық
қасиеттері
Физиологиялық және биохимиялық қасиеттері:
Микроорганизмдер физиологиялық және
биохимиялық қасиеттері олардың кейбіреулері
басқа организмдер өніп-өсе алмайтын ортада
тіршілік етуге бейімделген. Мысалы, 70 – 1050С
ыстықта, жоғары деңгейдегі радиацияда және
концентрациясы өте күшті қышқылды (pH<1,0)
немесе сілтілі (рН 9,0 болатын, кейде одан да
жоғары) орталарда, NaCl-дың жоғары
концентрациясында (25 – 30%), оттек жоқ жерде
(анаэробты жағдайда) тіршілік ете алатын
микроорганизмдер белгілі. Олар өте төмен
температурада да, құрғақшылық ортада да көбейе
алады. Кейбір бактериялар мен балдырлар өз
микроағзалардың
әсері
Микроағзалардың әлемі
өте бай және әр қилы.
Табиғатта
микроағзалардың өте ұсақ
тобы ультрамикробтар да
кездеседі.
Микроағзалардың бұл
тобының ішінен
бактериофагтар, сүзілуші
вирустардың адам
өмірінде зор маңызы бар.
Вирустардың шамасы
миллиметрдің
миллиондаған бөлігіне
тең, яғни оларды
миллимикрондармен
немесе
ортаның
факторларының
әсері.
Микроорганизмдер
жердің барлық
геологиялық
сфераларында –
литосферада,
гидросферада,
атмосферада
табылады. Бұлардың
екеуі
микроорганизмдер
сақталатын және
тіршілік ететін орталар,
Абиотикалық
факторлар
Абиотикалық факторлар – бұл организмдерді
қоршаған тіршіліксіз орта, яғни оларға организмдер
тіршілік ететін табиғи ортаның жағдайларын
жатқызады. Микроорганизмдерге климаттық
факторлар (температура, жарық, ылғал) мен
ортаның физикалық-химиялық жағдайлары (рН,
оттек, осмостық қысым, еріген қор заттарының
концентрациясы, сұйық-сұйық және сұйық- қатты
фаза шекарасы) әсер етеді. Биосфераның
абиотикалық компоненттері организмдер тіршілігін
тежеп немесе реттеп отырады. Ортаның нақты
компоненттерінің жетіспейтін немесе артық мөлшері
организмнің өсуін тежейді немесе лимиттейді.
Сондықтан организмдердің орта факторларына
қатынасын олардың минималды және максималды
Биотикалық
факторлар
Микробтарға физикалық және химиялық
факторлармен қатар биологиялық факторларда
әсер етеді. Табиғатта олар өзара байланысты және
бір-біріне тәуелді. Тұрақты экологиялық жүйеге
біріккен тірі организмдерді биоценоз деп атайды.
Олардың әрбіреуіне популяцияның түрлік және
сандық қарымқатынасы тән. Әр түрлі ценоздардың
ішінде (фитоценоз, зооценоз) табиғатта үлкен орын
алатыны - микробиоценоз- микроорганизмдер
бірлестігі. Эволюция процесі нәтижесінде
микроорганизмдер және олармен жоғары сатылы
организмдер арасында белгілі бір түр ішінде топ
аралық қарым-қатынастар қалыптасқан.
микроағзала
р
ҚОРЫТЫНДЫ
Адам  баласы  микроорганизмдердің  тіршілік
әрекетін ерте бастан-ақ өздерінің күнделікті
тұрмысында пайдалана білген. Микроорганизмдер
физиологиялық және биохимиялық қасиеттері
жағынан әр түрлі болады. Олардың кейбіреулері
басқа организмдер өніп-өсе алмайтын ортада
тіршілік етуге бейімделген. Микроорганизмдер
табиғатта – топырақта, суда, ауада кең таралған,
биосферадағы зат айналымына  белсене қатысады.
Микроорганизмдер  фотосинтез процесі кезінде
түрлі қосылыстардың  минералдануына  жағдай
туғызып, атмосферадағы СО2 қорының болуын
қамтамасыз етеді, сондай-ақ топырақ пен ауаға
бірқатар биогендік элементтерді қайтарады.
Микроорганизмдердің  практикалық маңызы  да зор.
Пайдаланған
әдебиеттер:
Заядан Б.Қ, Өнерхан Г.

Тағам биотехнологиясы:
оқу құралы.- Алматы: Қазақ
университеті, 2011.302б.2.
Х.Х.Мақажанова Тағам
биотехнологиясы,
Алматы,2012.-208б.
М.Х.Шығаева, Ә.Т.Қанаев

Ұқсас жұмыстар
Табиғатта микроағзалардың әсері
Биология ғылымының бір саласы биотехнология ғылымы туралы мағлұматтарды құрылымдап, жүйелей отырып меңгерту
Көміртектің түзілуі және оттегінің айналымы
Тағам өнеркәсібінде қолданылатын микроорганизмдер
Сүтқышқылды микроағзалардың антагонистік белсенділігі
Микроағзалар биотехнологиясының даму тарихы
Ақуыздың өзгеруі
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу туралы ақпарат
Аурухана ішілік инфекциялар
Микробты паратизм эволюциясы және патогенді микроорганизмдердің шығу тегі
Пәндер