Спирт өндіргенде қолданылатын микроорганизмдер жайлы




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті
«Стандарттау және Биотехнология» кафедрасы

СПИРТ ӨНДІРГЕНДЕ
ҚОЛДАНЫЛАТЫН
МИКРООРГАНИЗМДЕР

Тексерген: Жагалбаева Д.К.
Тұрарбек Т.М.
Орындаған: Мырзагалиева А.Е.
Топ: БТ-507
Семей 2018 жыл
Жоспар:
A
Кіріспе

Спирт өндірісінде B
қолданылатын
микроорганизмдер

C
Спирт өндірісінің
технологиясы

Қорытынды
D

Пайдаланған Е
әдебиеттер
Спирт өндірісі
Спирт өндірісі - тамақ өнеркәсібінің дәнді
дақылдардан ішімдік (этил) спиртін
дайындайтын саласы. Этил спирті,
негізінен, тамақ өнеркәсібінде, медицинада
және радиоэлетроникада қолданылады.
Спирт өндіру үшін дәнді дақылдар, картоп
және қант өнімдері пайдаланылады. Дән
тазаланып, ұнтақталып арнаулы қазандарда
сумен қосылып қайнатылады. Осыдан пайда
болған қою массаға ашытқы ферменттері
қосылып ашытылады. Крахмал ашып спиртке
айналады. Ашытылған масса (брага) сүзіліп,
сүзінді айыру аппаратына жіберіледі
Ашытқыдан бастап ферменттерді алу үшін
спирт өндірісінде культивирленетін
микроорганизмдердің барлығын мол мөлшерде
микроскопиялық саңырауқұлақтарды, көбінесе
ашытқы тәріздес организмдер мен споралық
бактерияларды қолданады.
Өндіріс үшін табиғи ортадан алынған
фермент препаратын және табиғи штаммды
физико-химиялық әсерінің жолымен  мутантты
микроорганизмнің табиғи штаммы ретінде
қолданады.
Микроорганизмдер біруақытта фермент
комплексін синтездейді, ал кейбіреулері бір
ғана ферменті синтездейді.
Микроскопиялық саңырауқұлақтар. Амилаза
алу үшін Aspergileus тектес микроскопиялық
саңырауқұлақты қолданады. Аспергильдеу үшін
қоректендіру ортасына көміртегі, азотты және
миниральды заттар енгізіледі.
Бактериялар. Активті амилазалар мынадай
бактерияларды синтездейді. Бактериялар әдетте
0,6-0,8 мкм диаметрі 1,2-1,5 мкм ұзындықтағы
таяқшалар 2,3,4 және одан да көп звенолардан
тұратын тізбекті құрайды.
Ашытқылар. Қантты ашыту үшін спирт
өнеркәсібінде Sacchamyces cerevisiol түріндегі
ашытқыларды қолданады. Осындай типтегі бір-
бірінен кейбір белгілері бойынша ерекшеленетін
бірнеше түрлі жасушалар пайдаланылады.
Aspergillus niger

Clostridium
(ашытқы бактериясы)

Saccharomyces
Cerevisiae
Ашытқы
саңырауқұлақтары
Ашытқы саңырауқұлақтары – бір
клеткалы қозғалмайтын және
бактериялардан шамамен алғанда он
еседей ірі микроорганизмдер Табиғатта
бұлар кең тараған. Жасуша пішіні әр түрлі:
дөңгелек сопақша және таяқша тәрізді
болады. Ашықты саңырауқұлақтары
жасушасының мөлшері 8-10 микронға тең.
Ашытқы   саңырауқұлақтар өнеркәсіпте
кең қолданылады. Олар қантты ашытып,
көмір қышқыл газы мен спирт түзеді.
Олрдың бұл қасиеті нан өндірісінде және
спирт өндіруде, түрлі шараптарды,
Сахаромицеттер
Сахаромицеттер. Бұларға мәдени ашытқы
саңырауқұлақтар жатады. Олар бүшіктену және
споралар түзу  арқылы көбейеді. Сондықтан бұларды
нағыз ашытқы саңырауқұлақтар деп атайды. Мәдени
ашытқы саңырауқұлақтары жатады.
Өндірісте, әсіресе олардың сахаромицес церевидзе
және сахаромицес эллисойдеус деген түрлеріны
маңызы зор.
Сахаромицес церевидзе клеткасы шар
немесе  жұмыртқа тәрізді. Олар шарап спиртін алу үшін,
сыра қыйнатуда және нан ашытуда
қолданылады.  Бұлардың  белгілі бір температурада
және  жағдайларда тіршілік ететін жеке топтары –
расалары бар.
Ал сахаромицес эллипсойдеустің клеткасы эллипс
тәрізді, шарап өнеркәсібінде қолданылады, олардың
кейбір расалары шараптағы хош иісті түзуге тікелей
қатысады.
Спирт өндірісінің
технологиясы
Шикізат (спирт өндіру
үшін):
Қазақстанда спирт өндіруші
зауыттар:
• “Талғар-спирт” ЖШС -
Талғар қ., Рысқұлов к-сі,
302
• “Кристал” Ақтөбе зауыты
АҚ - Актобе қ., Патоличева
к-сі, 55
• “ПЛВЗ” ЖШС - Петропавл қ,
Универсальная к-сi, 16
• «АЙДАБҰЛ СПИРТ ЗАУЫТЫ»
АҚ - Ақмола обл., Зеренді
ауд., Айдабұл ауылы
Қорытынды
Спирттік ашу процесі. Ашытқы саңырауқұлақтардың
көмегімен қантты заттарды; спиртке жəне кəмір қышқыл
газына айналуын спирттік ашу процесі деп атайды.
Негізінен спирттік ашу процесіне сахаромицет тобына
жататын ашытқы саңырауқұлақтар қатынасады. Мұнда
этил спирті мен көмір қышқыл газынан басқа да қосымша
заттар түзіледі. Оларға: сірке альдегиді, глицерин, сірке
жəне янтарь қышқылдары, сивуш майлары жатады. Сивуш
майларының түзілуі ортадағы амин қыш-қылдарының
ыдырауына байланысты. Амин қышқылдарынан пайда
болған аммиакпен ашытқы саңырауқүлақтар қоректенеді
де ортада сивуш майлары жинала береді. Ашытқы
саңырауқүлақтар-мен катар, кейбір мукор тобына
жататын зең саңырауқүлақтар мен бактерияларда
спирттік ашу процесін жүргізеді. Алайда олардың
əрекетіңен пайда болған спирт мөлшері, ашытқы
саңырауқүлақтарды қолданғандағыға қарағанда,
Пайдаланған әдебиеттер:
Қазақтың этнографиялық категориялар,
ұғымдар мен атауларының дәстүрлі жүйесі.
Энциклопедия. - Алматы: DPS, 2011.
Қазақ тілі терминдерінің салалық ғылыми
түсіндірме сөздігі: К54 Қоғамдық тамақтандыру.
—Алматы: "Мектеп" баспасы, 2007. — 232 бет.
О.Д.Дайырбеков, Б.Е.Алтынбеков,
Б.К.Торғауытов, У.И.Кенесариев, Т.С.Хайдарова
Аурудың алдын алу және сақтандыру бойынша
орысша-қазақша терминологиялық сөздік.
Шымкент. “Ғасыр-Ш”, 2005 жыл.
Шаңырақ : Үй-тұрмыстық энциклопедиясы.
Алматы : Қаз.Сов.энцикл.Бас ред., 1990

Ұқсас жұмыстар
Спирт өндіргенде қолданылатын микроорганизмдер
Спирттік ашу процесінен алынатын өнімдер
Көк азықтар - ірі қараның жазғы уақыттағы негізгі азығы
Спирт өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер
Спиртті ашыту
Тамақ өнеркәсіптерінде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Спирттік ашу үдерісі
Спирт өндірісіндегі микроорганизмдер
Микроорганизмдер - тек қана микроскоппен көруге болатын өте ұсақ организмдер
Спирттік ашытуда микроорганизмдерді қолдану
Пәндер