МИКРООРГАНИЗМДЕРДІҢ ӨЗГЕРУ ТҮРЛЕРІ




Презентация қосу
Модификация диссоциация
МИКРООРГАНИЗМДЕРДІ
Ң ӨЗГЕРУ ТҮРЛЕРІ
Микроорганизмдер өзгеруі
Организмді қоршап тұрған ортаның өзі де құбылмалы
болғандықтан осындай жағдайда тіршілік ететін
микроорганизмдердің физиологиялық және биохимиялық
қасиеттері де өзгеріске ұшырап отырады. Егерде бұл
орта біршама тұрақты болса, пайда болған қасиетте
микроорганизмдерде бекіп, бірқатар уақыттай
сақталады. Бұның өзі микроорганизмдердің жаңа
өзгерген ортаға бейімделуінде зор маңызы бар жағдай.
ғалымдар микроорганизмдердің пайдалы қа-сиеттерін
одан әрі жетілдіріп, алынатын өнімнің сапасын және
санын арттыруға бағытталған зерттеулер жүргізуде.
Қазіргі кезде түрлі әдістерді қолдана отырып, алдын-ала
жасалған жоспар бойынша белгілі бір пайдалы қасиеті
бар микроорганизмдерді сұ-рыптап алуға жол ашылды.
Бұны селекция — сұрыптау әдістерін қолдана отырып
жүзеге асыруға болады.
Қазіргі кезде микроорганизмдер клеткасының құрылысы
біршама жақсы зерттелді. Оның тұқым қуалаушылық
қасиеті клеткадағы дезоксирибонуклеин қышқылына
Диссоциация
Микроорганизмдер
диссоциациясы
Лаборатория жағдайында таза микроорганизмдер топтарының
өзгергіштігі байқалады. Оны бактериялар диссоциациясы деп
атайды. Диссоциация барысында микроорганизмдердің әр түрлі
белгілерінің езгеруі мүмкін. Осындай микроорганизмдерді қатты
қоректік ортаға сепкенде морфологиялық жағынан бір-бірінен
айырмашылығы бар екі типті колония түзіледі.1. 5 — типті
(ағылшынша Зтооіһ — тегіс) —тегіс, мөлдір, ептеп шырышталған,
ылғалды және жиектері тегіс дөңгелек колониялар. 2. К — типті
(ағылшынша Кои^һ — қыртысты) — құрғақтау, пішіні және шеттері
тегіс емес колониялар.
Көптеген зерттеулерге қарағанда диссоциация — бакгериялар* дың
әр турлі қолайсыз орта жағдайларына қайтаратын жауабы деп
түсіндіріледі. Бұндай жағдайларға орта қышқылдығы, температура,
радиациялық әсерлер, мутагендік заттар әсері және т. б. жатады.
Мәселен, аэробты микроорганизмдерді колбаға құйылған ет-
пептонды сорпада өсіргенде, оның бет жағындағы бактериялар аса
қолайлы жағдайда болса, ал түбіндегі бактерияларға жағдай
қолайсыз. Бір топтағы бактериялардағы әр түрлі морфологиялық
және биологиялық қасиеттердің болуы да міне осы жағдайларға
байланысты болады.
Әдетте микроорганизмдер тіршілігі барысында өне-бойы бір
жағдайда бола бермейді, олар жаңа өзгерген жағдайға да ұшырауы
Диссоциация
Фенотиптік өзгергіштік
Адаптация
Фенотиптік өзгергіштік
Модификация (фенотиптік өзгергіштік)-
эволюциялық бекітілген қоршаған орта
жағдайының өзгеруіне қарай жауап берілетін
микроорганизмдердің бейімделу(адаптация)
реакциясы. Олар микробтың тіршілік қабілеттілігін
қамтамасыз етеді және тиісті фактордың әсер етуі
тоқтағаннан кейін жойылады. Қысқа уақытты
модификациялар тек қана бірінші буынның тіршілік
ету кезінде сақталады. Ұзақ мерзімді
модификациялар бірнеше ұрпақтың тіршілік ету
кезінде сақталады. Негізінде фенотиптік
өзгерістер, яғни модификациялар өмірбақи тұқым
қуаламайды,әсер етуші фактор жойылғаннан кейін
бұрыңғы қасиеттері қалпына келеді.

Ұқсас жұмыстар
СРО МИКРООРГАНИЗМДЕРДІҢ ӨЗГЕРУ ТҮРЛЕРІ
Биотехнологиялық өндірістің технологиялық негізі
Аурухана ішіндегі инфекция мәселелері
Бактериялардың плазмидалары
Ақуыздың өзгеруі
Микроорганизмдер биотехнологиясы
Микроорганизмде рдің генетикасы мен селекциясы
Бактерия клеткасының құрылысы
Топырақтағы мекендейтін микроорганизмдердің түрлері мен ролі
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
Пәндер