Бауыр және оның микроқұрылысы




Презентация қосу
Бауыр және оның
микроқұрылысы
Орындаған: Кенжебаева Мөлдір
БКО - 203
Тексерген: Каирова А.
Жоспары :
1.Бауырға жалпы сипаттама
2.Бауырдың микроқұрылысы
3.Бауырдың ағзадағы қызметі
4.Бауырдың қызметі
5. Бауыр зақымдалуының біріншілік және екіншілік
себептері
Бауыр – ағзаның гомеостазын қамтамасыз
ететін негізгі паринхиматозды мүшенің,
организмінде өте маңызды қызмет атқарады.
Ең үлкен ас қорыту безі.Бауыр күрделі орган.,
ол организмдегі зат алмасу процесіне
қатысады әрі онда ас қорыту сөлдерінің бірі –
өт түзіледі.
Анатомиялық құрылысы жағынан бауыр 500000
бөлімнен тұрады, ал әрбәр бөлімде 1000000 –
даған гепатоцит, яғни бауыр клеткалары
болады. Бауырдың 80% гепотоциттерден тұрса,
15% эндотелиальды клеткалардан, ал бұл
клеткалардың 30-40% Купфер клеткаларынан
тұрады және аздаған стромалық дәнекер
колпалары, яғни коллагендік талшықтар
кездеседі. Бауырға қанның 80-70% қақпа венасы
арқылы түссе, 20% бауыр артериясы арқылы
түседі. Бауырдың салмағы 1,5 кг.
Метаболизмдік қызмет. Адам ағзасына
тағам арқылы түскен көмірсулар, майлар
және аққуыздардың қандай өзгерістерге
ұшырайтындығымен тікелей байланысты.
Залалсыздандыру және сыртқа шығару
қызметі. Гормондарды, дәрі-дәрмек және
улы заттарды залалсыздандыруға және зат
алмасудың қалдық заттарын бөліп шығаруға
қатысады. Бұл процестер гидроксилдену,
қосақталу, тотықсыздандыру арқылы
жүреді.
Гомеостаздық қызмет. Көмірсулар, майлар,
аққуыздар ішектен бауырға түскен кезде
консентрациясы өте әртүрлі мөлшерде болады:
веналық портпен келген глюкозаның
консентрациясы 5-20 моль, аминқышқылдардың
консентрациясы 3-15 моль, бауырдан қайта түсен
глюкоза 5 моль.Яғни бауырда ішек қарнынан түскен
заттардың консентрациясы ретке келіп, белгілі бір
керек мөлшерде ғана қанға таралып отырады.
Ас қорытуға қатысатын қызметі. Өт
қышқылдарының түзілуімен тікелей байланысты. Өт
тәулігіне 500-700 мл-ге дейін синтезделеді.
Бауыр зақымдалуының біріншілік
және екіншілік себептері
Биологиялық факторлар;
Химиялық факторлар;
Физикалық факторлар;
Алиментарлық факторлар;
Басқа жұһүйелер мен мүшелердің
қызметінің бұзылуы;
Биологиялық факторлар:
Вирустар ( А, В, С, Д, гепатиттері, инфекциондық
мононуклеоза )
Бактериялар ( туберкулез, сифилис
қоздырғыштары )
Қарапайымдылар
Саңырауқұлақтар, актиномиоциттер
Гельминттер
Химиялық факторлар :
Алкоголь ( ауыр металдар, хлороформ,
мышяк, ағзаның фосфор интекциді )
Улы өсімдіктер ( афлатоксин, мускарин )
Ыдыраған ұлпа өнімдері, бұзылған зат алмасу
өнімдері
Дәрілік препараттар
Физикалық факторлар:
Иондаушы радиация
Механикалық жарақат
Ультра күлгін сәулесі
Назарыңызға рахмет

Ұқсас жұмыстар
Малдың бауырын клиникалық әдіспен зерттеу
Бауыр патологиясы
Бауыр топографиясы
Нəресте жəне ерте жастағы балалардың бауыр құрылысының жəне қызметінің ерекшеліктері
Бауырдың қызметтері
Бауырдың потофизиологияы
Созылмалы гепатит
Бауыр амилоидозының макроскопиялық және микроскопиялық қасиеттері
Бауыр және ұйқы безі
Бауыр циррозының клиникасы
Пәндер