Пастереллез. Өтуі мен симптомдары




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК
УНИВЕРСИТЕТІ

БӨЖ
Тақырыбы: Пастереллез
ЖОСПАР:
I. Кіріспе
II. Негізі бөлім:
1. Қоздырғышы
2. Індеттік ерекшеліктері
3. Дерттену
4. Өтуі мен симптомдары
5. Паталогоанатомиялық өзгерістер
6. Балау
7. Емі
8. Имунитет
9. Дауалау және куресу шаралары
III. Қорытынды
IV. Пайдаланылған әдебиеттер
ПАСТЕРЕЛЛЕЗ - PASTEURELLOSIS

Пастереллез – жіті өткенде өлітиюдің
белгілерімен , ал жітілеу және созылмалы
кезінде негізінен өкпенің қабынуымен
ерекшеленетін сүт қоректілер мен құстардың
көптеген түрлері ұшырайтын жұқпалы ауру.
ТАРИХИ ДЕРЕКТЕР
Аурудың жұқпалы екендігін дәлелдеуге
1878ж Болингердің сиырдың пастереллезін
сипаттауы негіз болды.
Тауықтан
Үй қоянынан
Сиырдан
• Китт
• Е.М Земмер1878ж • Гафки 1885ж
• Л. Пастер 1880ж 1881ж
ҚОЗДЫРУШЫСЫ
Pasteurella multocida – оншалықты ірі емес,
грамтеріс, қозғалмайтын, спора түзбейтін,
жеке-жеке, кейде жұпталып, сирегірек қысқа
тізбек түрінде орналасатын бактерия.
Пастереллалар - жартылай ауасыбағалы микробтар.
Кәдуілгі қоректік орталарда 37°С кезінде жақсы өседі,
жаңадан алынған өсіндерін өсіру үшін қан сарысуы
қосылған немесе етті ферменттік гидролиздеу арқылы
алынған қоректік орталар қолданылады. Бактериялар
сорпада өскенде қоректік орта түгелдей лайланып, ЕПА-
да үш түрлі шоғыр түзеді: тегіс (S), бүдыр (R) жэне
кілегейлі (М). Ферменттілік қасиеті төмен, өзгеше
қасиеті болып триптофан қосылған сорпада индол түзуі
жэне нитратты нитритке дейін тотықсыздан- дыруы
есептелінеді.
ПАСТЕРЕЛЛЕЗ

Pasteurellosis

Pasteurella multocida

Pasteurella haemolytica
Пастереллалардың төзімділігі жоғары емес,
сырткы ортада тез өледі. Көнде, қанда, суда
тіршілігін 2-3 апта сақтайды, ал өлекседе 4 айға
дейін, мұздатылған құс етінде жыл бойы
сақталады. Тура түскен күн сэулесінен бүл
микроб бірнеше минут ішінде, ал 70-90°С
температурада 5-10 минутта өледі. Барлық
үйреншікті дезифектанттар қолданылып жүрген
концентрациясында бірнеше минутта өлтіреді.
ІНДЕТТІК ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ

Пастереллездің өлітиген түрінде жіті өтіп індет
ретінде қаулауын ірі қара мен жабайы күйіс
қайыратын жануарларда біздің өлкемізде
P.multocida В- типі, ал Африкада - P.multocida Е-
типі қоздырса, қүста - P.multocida А-типі
қоздырады.
Бұзауда P.multocida А-типі жэне P.haemolytica
Шошқада P.multocida А жэне Д-типтері мен
P.haemolytica қоздырады.
Ауырған мал қоздырушы микробты мүрыннан аққан сора, дем
алған- дағы ауа, сілекей, нэжіс арқылы бөліп шығарады.
Қоздырушының берілу факторлары мен таралу жолдары
алуан түрлі. Берілу факторларының ішіндегі ең елеулілері:
микробпен ластанған қора-жай, ауа, жемшөп жэне қүрал-сай-
мандар. Құстардың арасында пастереллездің таралуына
Dermanyssus gallinae жэне Argas persicus кенелері
айтарлықтай қызмет атқарады. Олардың дене- сінде
пастереллалар 60 күннен артық сақталады. Аурудан сау емес
шаруа- шылықта тышқандар мен егеуқұйрықтар
қоздырушының бастауы жэне тасы- малдаушысы бола алады.
ДЕРТТЕНУІ.
Табиғи жағдайда пастёреллалар жануар денесіне тыныс және
ас қорыту жолдары арқылы, ал ерекше бір жағдайда ғана
зақымданған тері арқылы енеді. Енген орынында микроб өсіп-
өніп, сөлмен қанға өтеді де, септицемияның әсерінен көп
жағдайда жануарлар 12-36 сағат өткенде өледі. Дерттің өрбіп
денеге жайылуына пастереллалардың фагоцитозды тежеуі (аяқ-
талмаған фагоцитоз), улы заттардың пайда болуы жэне оның
нәтежиесінде капилярлардың жаппай зақымдануына жағдай
жасайды. , Бұлардың нэти- жесінде тері асты мен бұлшық еттер
арасындағы шел ауқымды мөлшерде домбығуға шалдығып,
геморрагиялық диатез пайда болады. Қоздырушы негұрлым
уытты болса, соғүрлым тез өлітиеді
Жасырын кезеңнің үзақтығы бірнеше
сағаттан 2-3 аптаға дейін.
СИЫР МЕН БУЙВОЛДА ПАСТЕРЕЛЛЕЗДІҢ АСА ЖІТІ ТҮРІ
КЕЗІНДЕ
ПАТАНОТОМИЯЛЫҚ ӨЗГЕРІСТЕР
Аурудың ұзақтығы клиникалық түріне байланысты
болады. Аса жіті жэне жіті өткенде өлген
жануарлардың көптеген ағзаларында, кілегейлі
және сірі қабықтарында геморрагиялық диатезге тән
жаппай қанталаған өзгерістер кездеседі. Бауыр мен
бүйректер өз қалпынан ауытқып, көкбауыр аздап
домбығады. Сөл түйіндері ісініп, қара қошқыл түсті
болады. Тері асты шелінде, әсіресе, аурудың
домбыққан түрінде, денесінің әр жерінде сарысулы-
фибринді жалқақтар болады.
Өкпе домбығып, онда крупозды пневмонияның
бастапқы кезеңіне сэйкес өзгерістер кездеседі.
Ішектегі түрі кезінде қарын мен бүкіл ішекте
фибринді- геморрагиялық қабынуы байқалады.
БАЛАУ.
Пастереллезді індеттанулық деректер, клиникалық
белгілері, патанатомиялық өзгерістері негізінде, міндетті
түрде бактериалогиялық тексеру жүргізіп анықтайды!
Зертханаға емделген малдың өлексесінен өлгенінен 3-5
сағаттан қалдырмай көкбауырдың, бауырдың, бүйректің
кесінділерінен, өз- геріске ұшыраған өкпенің телімін сөл
түйіндерімен қоса жэне жілігін жібереді: Үсақ жануардың
өлексесін тұтастай жөнелтеді. Жаздьщ күні патматериялды
глицериннің 40% ерітіндісімен консервілейді.
Пастереллезге тексер- генде пастерелланың ақ тышқан
үшін зардапты таза өсінін алуға баса зейін қояды.
ҚҰС ПАСТЕРЕЛЛЕЗІ
ҚҰС ПАСТЕРЕЛЛЕЗІ
ЕМІ
Ауырған жауарды бөліп алып, жылы, қүрғак үйшікке
орналастырып, жүмсақ төсеніш төсеп, қүнарлы жемшөппен
қоректендіреді. Микробтарға қарсы ем ретінде антибиотиктер мен
сульфаниламидтерді қолданады. Пастереллезге қарсы гиперимунды
қан сарысуы ауру жедел өткен жағдайда, уақыт өткізбей, алғашқы
белгілері біліне бастаған аурудың бастапқы кезеңінде
пайдаланғанда ғана жақсы нәтиже. береді. Оны бүлшық ет ішіне
немесе көк тамырға дауалық дозасынан екі есе артық мөлшерде
пайдаланады. Сарысуды антибиотиктермен, сульфаниламид жэне
симптоматиялық дэрілерт мен қосып қолданғанда жақсы нэтиже
береді. Малдың күйжағдайын ескеріп емнің курсын толық жүргізу
керек. Пастереллезбен :ауырған қүсты емдемейді.
ИММУНИТЕТ
Пастереллезбен ауырып жазылған жануарларда 6-12 айға
иммунитет қалыптасады
Вакциналарды аурудың алдын алу үшін немесе лажсыздан
түрақты сау емес жерлерде, ауру кенеттен түтанып жедел
өткен жағдайда немесе қауіп төнген аймақта қолданады.
Преципитацияланған қоймалжың жэне концентрацияланған
вакциналармен жануарларды екі рет егеді.
Әлуетті иммунитет екінші рет еккен соң 7-10 күн өткенде
қалыптасып, 6 айға дейін сақталады. Бөктірілген
вакциналарды бір рет егеді, иммунитеттің мерзімі жылдан
астам.
ДАУАЛАУ ЖӘНЕ КҮРЕСУ ШАРАЛАРЫ.
Пастереллезді болдырмау үшін сау шаруашылықты
ауру қоздырушысын ауырған мал жэне пастерелла
алып жүрушілер, жемшөп, т.б. арқылы әкелуге жол
бермеу керек.
Әсіресе, малды бағып күтуде санитариялық-
зоогигиеналық талаптардың орындалуына ерекше
көңіл бөлінеді. Егер фермада пастереллез байқалған
болса, жыл ішінде барлық малдарды оған қарсы
егеді. Мүндай шаруашылықтың мал басы егілген
жануарлармен ғана толықтыруға тиіс.
ҚОРЫТЫНДЫ
Пастереллез дүниежүзіне кең тараған. Әдетте
оқтын-оқтын байқалып, созылмалы түрде
өтеді. Бірақ, ауруды өршітуге ықпал ететін
факторлардың әсерінен індет түрінде кең
жайылады.
ҚОЛДАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР
1. К.Е. Елемесов. Ветеринарно-санитарная
экспертиза, стандартизация и сертификация
продуктов / К.Е. Елемесов. - [б. г.]: Изд. дом
«Кредо», 2002. - 412 с.
2. А.В. Жаров. Судебная ветеринарная медицина:
учебник А.В. Жаров. - М.: Колос, 2001. - 512с.
3. М.С. Найденский и др.. Зоогигиена с основами
проектирования животноводческих объектов
4. Сайдулдин Т. Індетану және жануарлардың
жұқпалы аурулары. Алматы-2009 ж.

Ұқсас жұмыстар
Қоздырғыштың негізгі көзі - ауру және ауырып жазыл мал
Құс стоматиті
миокардит
Пастереллез. Pasteurella
Қызыл балықтың фурункулезі
Қойдың жұқпалы маститін балау және індетке қарсы шаралар
Жануарлар ішкі аурулары клиникалық балаумен пәні
Ірі қара малдың спорадикалық энцефаломиелиті
Гастрит жіктелуі
Шошқаның африкалық обасы
Пәндер