Гемагглютинация




Презентация қосу
С.Сейфуллин атындағы Қазақ
агротехникалық университеті

Гемагглютинация
Орындаған: 203 топ студенті Мылтықбаева Г.А.
Тексерген: Техника ғылымдарының магистрі,
«Микробиология және биотехнология»
кафедрасы ассистенті Қожахметова Д.Д.

АСТАНА-2018
Жоспар

1 Гемагглютинация реакциясы

2Реакцияға қажет компаненттер

3 Гемагглютинация реакциясының нәтижесі

4 Гемагглютинацияны тежеу реакциясы

5 Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін дайындау

6 ГАТР- дың нәтижесі
гемагглютинация реакциясы
Гемагглютинация реакциясының негізі –
кейбір вирустардың эритроциттерді бір
біріне жабыстыруында. Бұл құбылысты
1941 жылы Хэрест ашқан.
Гемагглютинациялық қасиет тек құрамында
гемагглютинин белогы бар вирустарда
болады. Вирустар эритроциттер бетіне тек
рецепторлары сәйкес келсе,
адсорбцияланады.
Гемагглю-
ЭРИТРОЦИТТЕР ВИРУС тинация
Реакцияға қажет компоненттер

Зерттеліп отырған вирустық
материал

1% эритроциттер жүзіндісі

Физиологиялық ерітінді
гемагглютинация реакциясындағы вирус титрі
Эритроциттердің 50% агглютинациялайтын вирустың ең
аз санын немесе ең жоғары сұйылтылған дәрежесін
есептейді. Ол кемінде 2 плюске (++) сай болуы керек. Бұл
сұйылту 1 гемоглютинация бірлігі деп аталады.
Реакция нәтижесі
Егер реакция оң болса,
онда ұяның түбіндегі
тұнба шатыр тәрізді
жайылып тұрады. Ал теріс
болса, эритроциттер
ұяның түбіне
шоғырланып, түйме
тәрізді тұнба түзеді.
Гемагглютинацияны тежеу реакциясы
Антидене өзіне сәйкес антигенмен кездескенде ол вирусты
тек бейтараптандырып қана қоймай, оның
гемагглютинациялық қасиетін же тоқтатады. Антиденелер
қан сарысуында болатын себепті антиген
менантиденелердің организмнен тыс жағдайда байланысу
реакцияларын серологиялық реакциялар дейді. Осы
реакциялардың ыңғайлы түрі – ГАТР.
Бұл реакцияның негізі
мынада антидене
вирустың
гемогглютинацияға
жауапты
рецепторларын толық
қоршап алып, антиген
– антидене комплексін
түзіп, олардың
эритроциттерге жабысу
мүмкіншілігін тоқтату
1. Белгілі қан сарысуымен ГАР реакциясы көмегімен
табылған вирустың түрін анықтау үшін
2 Белгілі вирустық антигенмен белгісіз антиденені табу
үшін
3 Қосқан қан сарысуындағы антиденелердің титрінің өсуін
анықтау арқылы ретроспективті диагноз қою үшін
4 Екі вирустың антигендік туыстылық дәрежесін анықтау
үшін.
ГАТР

Рекацияның Реакцияның
құндылығы кемшілігі
Қою жеңілдігі, Реакциямен тек
жылдамдығы, гемагглютинациялық
тәнділігі, аса қасиеті бар
стерильдікті қажет вирустарды
етпейтіндігі анықтайды
Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін дайындау

1 Планшеттің әрбір ұясына 0,25 мл физиологиялық ерітінді
құяды.
2 Бірінші ұяға 0,25 мл қан сарысуын құйып, араластырады.
3 Бірінші ұядан 0,25мл қосындыны алып – екіншіге, 2-ден -3-ге
т.с.с сұйылтуды қатардың соңғы ұясына дейін жалғастырады
4 Барлық ұяға 0,25 мл-ден вирустық материалды 4ГАБ дозасында
қосады
5 реакцияны 30 минут бөлме температурасында қалдырады.
6 Уақыт өткен соң барлық ұяға 0,5 мл эритроциттердің 1
пайыздық жүзіндісін құяды.
7 Табақшаны шайқап тағы да 30-40 минут бөлмеде қалдырады.
8 Реакция нәтижесін тексереді
ПАССИВТІ ГЕМАГГЛЮТИНАЦИЯ
Назарларыңызға
рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Гемагглютинация реакциясы туралы мәлімет
Гемагглютинация және гемагглютинацияны тежеу реакциясы
Реакция түрлері
Гемагглютинация реакциясы және оның компоненттері
Гемагглютинацияық реакция
Тура емес гемаглютинация реакциясы. Тәжірибелік ветеринарияда қолданылуы
Аглютинация реакциясы
Агглютинация реакциясын қою әдістері
Агглютинация реакциясы
СЕРОЛОГИЯЛЫҚ РЕАКЦИЯЛАР
Пәндер