Гемагглютинация


Slide 1

Гемагглютинация

С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті

АСТАНА-2018

Орындаған: 203 топ студенті Мылтықбаева Г. А.

Тексерген: Техника ғылымдарының магистрі,

«Микробиология және биотехнология»

кафедрасы ассистенті Қожахметова Д. Д.

Slide 2

Жоспар

Slide 3

гемагглютинация реакциясы

Гемагглютинация реакциясының негізі - кейбір вирустардың эритроциттерді бір біріне жабыстыруында. Бұл құбылысты 1941 жылы Хэрест ашқан. Гемагглютинациялық қасиет тек құрамында гемагглютинин белогы бар вирустарда болады. Вирустар эритроциттер бетіне тек рецепторлары сәйкес келсе, адсорбцияланады.

Slide 4

ЭРИТРОЦИТТЕР

ВИРУС

Гемагглю-

тинация

Slide 5

Реакцияға қажет компоненттер

Slide 6

гемагглютинация реакциясындағы вирус титрі

Эритроциттердің 50% агглютинациялайтын вирустың ең аз санын немесе ең жоғары сұйылтылған дәрежесін есептейді. Ол кемінде 2 плюске (++) сай болуы керек. Бұл сұйылту 1 гемоглютинация бірлігі деп аталады.

Slide 7

Реакция нәтижесі

Егер реакция оң болса, онда ұяның түбіндегі тұнба шатыр тәрізді жайылып тұрады. Ал теріс болса, эритроциттер ұяның түбіне шоғырланып, түйме тәрізді тұнба түзеді.

Slide 8 Slide 9

Гемагглютинацияны тежеу реакциясы

Антидене өзіне сәйкес антигенмен кездескенде ол вирусты тек бейтараптандырып қана қоймай, оның гемагглютинациялық қасиетін же тоқтатады. Антиденелер қан сарысуында болатын себепті антиген менантиденелердің организмнен тыс жағдайда байланысу реакцияларын серологиялық реакциялар дейді. Осы реакциялардың ыңғайлы түрі - ГАТР.

Slide 10

Бұл реакцияның негізі мынада антидене вирустың гемогглютинацияға жауапты рецепторларын толық қоршап алып, антиген - антидене комплексін түзіп, олардың эритроциттерге жабысу мүмкіншілігін тоқтату

Slide 11

1. Белгілі қан сарысуымен ГАР реакциясы көмегімен табылған вирустың түрін анықтау үшін

2 Белгілі вирустық антигенмен белгісіз антиденені табу үшін

3 Қосқан қан сарысуындағы антиденелердің титрінің өсуін анықтау арқылы ретроспективті диагноз қою үшін

4 Екі вирустың антигендік туыстылық дәрежесін анықтау үшін.

Slide 12

ГАТР

Slide 13

Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін дайындау

1 Планшеттің әрбір ұясына 0, 25 мл физиологиялық ерітінді құяды.

2 Бірінші ұяға 0, 25 мл қан сарысуын құйып, араластырады.

3 Бірінші ұядан 0, 25мл қосындыны алып - екіншіге, 2-ден -3-ге т. с. с сұйылтуды қатардың соңғы ұясына дейін жалғастырады

4 Барлық ұяға 0, 25 мл-ден вирустық материалды 4ГАБ дозасында қосады

5 реакцияны 30 минут бөлме температурасында қалдырады.

6 Уақыт өткен соң барлық ұяға 0, 5 мл эритроциттердің 1 пайыздық жүзіндісін құяды.

7 Табақшаны шайқап тағы да 30-40 минут бөлмеде қалдырады.

8 Реакция нәтижесін тексереді

Slide 14

ПАССИВТІ ГЕМАГГЛЮТИНАЦИЯ

Slide 15

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Гемагглютинация реакциясы туралы мәлімет
Гемагглютинация және гемагглютинацияны тежеу реакциясы
Реакция түрлері
Гемагглютинация реакциясы және оның компоненттері
Гемагглютинацияық реакция
Тура емес гемаглютинация реакциясы. Тәжірибелік ветеринарияда қолданылуы
Аглютинация реакциясы
Агглютинация реакциясын қою әдістері
Агглютинация реакциясы
СЕРОЛОГИЯЛЫҚ РЕАКЦИЯЛАР
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz