ҚҰС ТҰҚЫМДАРЫ




Презентация қосу
С.Сейфуллин атындағы
Қазақ агротехникалық университеті
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру
және өңдеу технология кафедрасы

ҚҰС ТҰҚЫМДАРЫ

Орындаған: 203 топ студенттері
Мылтықбаева Г.
Жумабекова Л.
Айтбай Ә.
Досжанова А.
Тексерген: Атейхан Б.

Астана-2017 ж.
Құс шаруашылығы - мал шаруашылығының ең тез жетілетін,
әрі тиімді бір саласы. Бұл саланың өркендеуіне тиісті
жағдайлар жасалса, аса қысқа уақыттың ішінде еңбекті де,
азықты да, қаржыны да аз жұмсап, жұғымдылығы жоғары
өнім - етті және жұмыртқаны жылдың төрт мезгілінде де көп
мөлшерде өндіруге болады
Жұмыртқа әртүрлі қоректік заттарға бай келеді. Сондықтан ол
жұғымдылығы да, сапасы да жоғары өнімдердің қатарына қосылады. Дені
сау құстан алынған жұмыртқа өте таза болады. Сондықтан одан ауру
тарамайды. Құстың жұмыртқасы мен еті диеталық тағамдарға
жатқызылады. Өйткені олар адам организміне өте жақсы сіңеді. Тамаққа
жұмыртқаны пайдаланғанда ол заттың дұрыс алмасуына ықпал етеді, нерв
жүйесін нығайтып, организмнің әр түрлі ауруларға төзімділігін арттырады.
Республика медицина ғылым академиясының тамақ институты жан басына
тәулігіне орта есеппен 50 гр немесе жылына 365 жұмыртқа қажет екенін
анықтап берді.
Жоғарыда айтылғандай, жұмыртқа адамға қажетті жеңіл сіңетін қоректік
заттардың бәріне де бай. Оның құрамында құнды белоктар, майлар,
углеводтар, жиырмадан астам минералды заттар және оннан астам
витаминдер бар. Ұзақ уақыт сақтау үшін жұмыртқаны ұнтаққа немесе
мұздатылған қоспаға айналдырады яғни белогімен сарысын өз алдына
жеке-жеке өңдейді. Жұмыртқа ұнтағымен мұздатылған қоспаны тамақ
дайындағанда, нан пісіргенде, кондитер тағамдарын, майонез, макарон,
вермишель және балмұздақ жасағанда пайдаланады.
Құс еті маңызды диеталық тамақ болып табылады. Оның құрамында
құнды белок май, минералдық заттар, витаминдер мол. Сондықтан оны,
әсіресе балалар мен науқас адамдарды тамақтандыруға пайдаланудың
маңызы зор. Құс етінің басқа еттерден айырмашылығы онда протейн көп
және дәнекер ұлпа тканьдер аз, бұлшық еттерінің ара-арасында май қабаты
болмайды. Тауық пен күрке тауық бұлшық етінің талшықтары суда жүзетін
құстар бұлшық етінің талшықтарынан нәзік келеді.
Құс етінде орта есеппен 22-24%, сиыр етінде-18%, қой етінде-15%, ал
шошқа етінде 13-14% белок бар. Құсты ет үшін өсіргенде өндіріс интенсивті
сипат алады. Осыған байланысты оған жұмсалған қаржы шошқа етін
өндіруге жұмсалатын қаржыдан 3-4 есе, ал сиыр етін өндіруге жұмсалатын
қаржыдан 8-9 есе тез өтеледі.
Құстың қосалқы өнімдері-қауырсыны мен мамығы да өте пайдалы.
Жұмсақ, жеңіл, серпімді және көпке шыдайтын болғандықтан одан мамық
жастық, мамық көрпе, құс төсек т.б. жасалады. Құрғақ қауырсын
шірімейді, иісі болмайды және оны бөгде басқа заттардан оңай тазартуға
болады. Сондықтан қауырсын мен мамық галантерия бұйымдарын
жасағанда кеңінен пайдаланылады. Сапасы төмен қауырсындардан
азықтық ұн дайындалады. Мұндай ұнда 80-85% протеин мен витамин
болады.
ТАУЫҚ ӨСІРІЛЕТІН БАҒЫТТАРЫ

жұмыртқалағыш
етті
етті-жұмыртқалы
сәндік
төбелескіш
Орыстың ақ тауығы- жұмыртқа
Летторн тауығы бір жылда 200— бағытта өсіріледі,
240 жұмыртқа береді, тіпті 300 200-230 жұмыртқа
жұмыртқа сыйлайтын да кездері Қоразы—2-2,5 кг,
болады Мекнені— 1,6-1,8ет бере алады
Род-айланд - етті-жұмыртқалы Мәскеулік - жұмыртқалы бағытта
бағытта өсіріледі, өсіріледі,
200-210 жұмыртқа
160-170 жұмыртқа
Қоразы—3,кг дейін,
Қоразы—3,5-3,8 кг, Мекнені—2,5 кг дейін ет бере
Мекнені— 2,7— 3 кг ет бере алады алады
Плимутрок- етті-жұмыртқалы
Нью-Гемпшир - етті-жұмыртқалы
бағытта өсіріледі,
бағытта өсіріледі,
170-190 жұмыртқа
190-200 жұмыртқа
Қоразы— 4-5 кг,
Қоразы—3,25-3,8 кг,
Мекнені— 2,5 — 3,5 кг ет бере
Мекнені— 2,1— 3 кг ет бере алады
алады
Брама- етті бағытта өсіріледі, Кохинин- етті бағытта өсіріледі,
100-120 жұмыртқа 100-110 жұмыртқа
Қоразы—4 кг, Қоразы—5 кг,
Мекнені—3 кг ет бере алады Мекнені—3,5-4 кг ет бере алады
Тауықтәрізділерге жататын күркетауық — асыранды құстардың ең үлкені.
Мекнені көп жұмыртқа бермегенмен (жылына 30—50 жұмыртқа), тауық
пен үйректің жұмыртқасын басып, балапандарын өрбітуге жәрдемін
тигізеді, яғни жүмыртқа басатын күрік ретінде пайдалануға болады.
Оның аппақ балғын еті кімді болса да тұшындырмай қоймайды. Бізде мәскеулік ақ
күркетауық пен қолареңді күркетауықтардың қолтұқымдары тараған, олардың
кораздарының салмағы 10—16 кг, мекнені — 6—8 кг тартады.
феникс
ҮНДІЛІК КУЛАНГ КУБАЛАЯ

КО-ШАМО
Бельгиялық
АЗИЛЬ
МОДЕРН
СУМАТРАН

Мадагаскар
ЛЮТТИХЕР МАЛАЙ

АНГЛИЯЛЫҚ
АРАУКАНА
Вельзумер ПАВЛОВ

ВЬЕТНАМдық
ТУЗО

ОРЛОВ
Үйрек те — пайдалы құстардың бірі. Жұмыртқасы онша дәмді
болмағанымен еті, қауырсыны мен мамығы шаруашылыққа көп пайда
келтіреді. Ең көп таралған үйрек қолтұқымы — пекиндік үйрек. Ол тез
семіріп, шапшаң өседі, кежегінің тірілей салмағы — 4 кг, аналығы — 3—3,5
кг болады.
Қаз — үйрек тәрізді суда жүзетін құс. Қаздардың қолдан сұрыптау арқылы
алынған қолтұқымдары өте көп. Қаздың аталығы атақаз деп аталады. Кең
тараған холмогорлық қаздың тірілей орташа салмағы 7,5—8 кг, кейде 9—
12 килограмға да жетеді, ал жылына 20—25 жұмыртқа туады. Қазды
семірту оңай, оның еті мол болады.Каздың балапанын мамыр деп атады.
Құс басын сұрыптап, асылдандыру жұмыстарын жүргізу үшін асыл
тұқымды құс шаруашылықтарында оларды бонитировкалауда анықталған
тұқымдық және өнімдік көрсеткіштері бойынша элита-рекорд, элита, I және
II класстарға бөледі. Бонитировкалауды құстың әр тұқымдық және жастық
тобының орташа көрсеткіштері бойынша жүргізеді.
Жекелеген іздер тауығы Таза тұқымды тауы
қ
Белгілері элита
рекорд элита I кл. II кл. элита I кл. II кл.
Жұмыртқалағыштығы,
дана:
- 88 аптада 260 230 220 200 220 200 190
- 39 аптада 80 70 65 60 85 60 55
Жұмыртқа салмағы, г:
- 52 аптада 57 57 56 56 57 56 58
- 39 аптада 56 58 54 54 58 54 54
Балапан шығымы, % 80 78 77 78 82 80 78
20 аптадағы сақталуы, 93 92 91 90 95 94 92
%
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!

Ұқсас жұмыстар
Құс шаруашылығын дамыту
Мал көңдерін сақтайтын қойма
Құс шаруашылығы. Құс өсірудің әдісі
Қара мендуана
Түйе құс
Асыл тұқымды құстар
Қазақстандағы мал шаруашылығы
Құс шаруашылығына жалпы сипаттама
Құрама жеммен, күнжарамен және шротпен малды азықтандырғанда туындайтын токсикоздар
Қазақстандағы мал шаруашылығының дамуы
Пәндер