Сүт өндіру технологиясы




Презентация қосу
Сүт өндіру
технологиясы

Орындаған: Ералиева Ж.М.
Қабылдаған: Жұмағалиева Т.С.
• Өндіріс технологиясы дегеніміз
технологиялық операциялардың жиынтық
дәйектілігі болып табылады, соның
салдарынан жануарларды азық-түлік
өнімдеріне айналдырады - ет және сүт.
• Ауыл шаруашылығын
дамыту ауыл
шаруашылығы
кәсіпорындарының сүт
өндіруіне айтарлықтай
ықпал етеді.
Өндірілетін сүттің
негізгі бөлігі - сиыр
сүті - бұл жалпы
көлемнің 90%. Қалған
10% - бұл ешкі, бие
және қой сүті.
• Елдің әртүрлі өңірлерінде сүт өнімдерін өндірудің өз
жолдары қалыптасты. Қаржылық құралдардың,
жердің және еңбектің әртүрлі пайдаланылуына
байланысты олар өз-өзінен ерекшеленеді. Мұның
барлығы түрлі нәтижелерге және табысқа әкеледі.
Ірі қара мал үшін әдетте жануарларды сақтаудың екі
жүйесі қолданылады.

• Бірінші жүйе - жыл бойы мал басу. Сиырларды сақтау жүйесі
қыста кеңінен қолданылады. Жануарларға силос, сабан, шөп,
қызылша беріледі. Жазда жем-шөп базасы концентраттардың
қоспалары бар транспортерлердің массасынан тұрады.
Мазмұн жүйесі жерді максималды айдалатын және табиғи
азық-түліктердің ең аз саны бар шаруашылықтар үшін
ұсынылады.
• Екінші жүйе - ірі қара малды жайылымдармен қамтамасыз
ету. Осы мазмұнмен жануарларды силос, шөп, сабан
тамақтандырады. Жазда табиғи жайылымдар
концентраттарды қосу арқылы транспортерлердің жасыл
жемімен бірге қолданылады. Табиғи жем-шөпті жеткілікті
фермалар үшін ұсынылады.
• Жазда мал жайылымдарда (мамыр, маусым, тамыз) сақталып,
жемдік дақылдарды егу үшін шілде, тамыз, қыркүйек айлары
қолайлы. Алғашқы жылы күндері сиырлар пішенді
жайылымға жібергенге дейін таңертең 2-3 сағат бойы
қоректенбейді. Жайылымға шығу ұзақтығын біртіндеп 14-16
сағатқа дейін ұлғайту, осы кезеңде жыл сайынғы сүттің 50-
60% -ы қабылданады.
Сүтті өндіру технологиясы сиырларды сақтау жүйесі мен
жұмысын механикаландыруға байланысты айтарлықтай
өзгереді.
Технологияның 3 негізгі түрі бар:
• 1. Сүтті өндіру технологиясы сиыр сүтімен немесе сүтті
желдеткіштегі сүтке арналған сөрелерде сауу арқылы.
• 2. Сүтті залда сауу арқылы сүт өндіру технологиясы.
• 3. Сиырларды байланыссыз сүт өндіру технологиясы.
• Сүт өнімдерін сүтпен қамтамасыз ету технологиясы сүтті
сауу шелектері немесе сүт түтігінде.
Осы технологияға сәйкес, сиырлар өз орындарымен және
тамақтанатын жермен қамтамасыз етіледі. 500-600 кг
салмақты жануарлар үшін ұзындығы 170-190 см және ені
100-120 см болатын орын ұсынады. Жануарларды қоймада
ұстау үшін бекіту құрылғысы бар. Қоймадан жануарға тұруға,
ұйықтауға, ішуге және тамақтануға мүмкіндік беру қажет.
• Аймақтан шыққан көңді ұсақ каналда орналасқан қырғыш
транспортермен жойылады. Конвейердің ең таралған
құрылымы - TSN-3B.
• Сүтпен қамтамасыз ету үшін сүтті өсімдіктерді сүт желісі
немесе портативті шелек (сүт жабдығы) қолданыңыз. Сүт
жабдығының жұмыс тиімдірек, себебі бір оператор үш
сиырдың бір сүтін (бір сүт саулығы үшін 40-50 бас), ал
портативті шелектерді тек екі сүтін (30-40 бас / сүт сүті)
пайдалана алады.
• Сүтті залда сауу арқылы сүт өндіру технологиясы.
Бірінші түрден айырмашылығы. Сиырлар бірнеше рет
шешіліп, байланыстырылуы керек болғандықтан,
автоматты немесе жартылай автоматтандырылған
сызғыш қолданылады.
Сүтпен қамтамасыз ету үшін қондырғылар бөлек
бөлмелерде орнатылады. «Тандем», «Рождестволық
шырша2», «Карусель» және басқа да сүт беретін
машиналардың қолданылатын түрлері бар. Мұндай
құрылғылар сақтануды,механизациялауды және
автоматтандыруды көбейтетін түрлі құрылғылармен
жабдықталған.
• Сиырларды байланыссыз сут өндірү технологиясы.
Бұл технология шығындардың ең төменгі
коэффициентіне қол жеткізуге мүмкіндік береді, бірақ
қызметкерлердің біліктілігін арттыру қажет. әсіресе
зоологтар мен ветеринарлар.
Олар сектор арқылы тағайындалған топқа еркін
қозғалады - жануарлар өздерін уақытында қабылдауы
керек нәрсені таңдайды - азықтандыру немесе демалу
аймағына барады. Екінші түрдегідей сиырларды сауу
процессы сауу залдарында орындалады.
• Сүттің табиғи ерекшеліктерін және азықтық құндылығын жоғалтпастан тұтынушыға
ұсыну үшін пастеризация өңдеуінен өтуі және дұрыс түрде ыдысқа құйылуы керек.
Құрамындағы кальций еттен 10 есе, наннан 5 есе, алмадан 15 есе, сәбізден 3 есе көп.
Күнделікті ішіп тұрса іштің құрамын тазалайды. Сырқаттанған кезде де өте пайдалы.
Тасты да тазалап түсіреді. Сүттің екі құрамы бар:

1. Пастерленген сүт: Сүттің 75 градус ыстықта 20 секунд ысытылғаннан кейін дереу 5
градуске дейін суытылған түрі. Адам денсаулығына зиянды бактериялар жойылады.
Пастерленген сүттің ерекшелігі:
1. Құрамында қоспа болмайды.
2. Шыны ыдыстарда күнделікті сатылады.
3. Азықтық құндылығын 3 күн сақтайды.

2. Ультрапастерленген сүт: Сүттің 135 градус ыстықта 6 секунд ысытылып, 20 градусқа
дейін суытылған түрі. Зиянды бактериялар және сүттің бұзылуына себеп болатын
бактериялар жойылады. Үйде қайнатылғанда азықтық құндылығын жоғалтатын сүт осы
жолдармен азықтық құндылығын жоғалтпастан тұтынушыға ұсынылады.
Ультрапастерленген сүттің ерекшелігі:
1. Құрамында қоспа болмайды. Бірақ иісі болады. Дәмін беру үшін.
2. Картон ыдыстарда сатылады.
3 Ашылмаған жағдайда ерекшелігі мен азықтық құндылығы ең аз дегенде 4 ай сақтайды.
Мерзімінен өтіп кетсе, түрі сарғылданып, дәмі қышқылданып, иістеніп кетеді.
3. Бөлме температурасының режимімен сақтауға да болады.
• 1. Сүт құрамындағы сүйектің өсуіне және тістің қатаюына байланысты элементтер?
• А. Fe,Ca
• B. Ca,P
• C. Fe,P
• D. I,K
• 2. Сүтті сатып алар кезінде не нәрсеге назар аудару қажет?
• А. Қорабына
• В. Мерзіміне
• С. Пайыздылығы мен майлылығына
• D. Бағасына
• 3. Сүттің ашып кетуіне не себеп болады?
• А. Температура
• В. Көлемі
• С. Қысым
• D. Құрамы
• 4. Еліміздің қай өңірінде сүт өндіру өнеркәсібі жақсы дамыған?
• А. Оңтүстік Қазақстан
• В. Алматы облысы
• С. Ақтобе облысы
• D. Орталық Қазақстан
• 5. Сүттің қанша құрамы бар?
• А.5
• В.3
• С.2
• D.4

Ұқсас жұмыстар
Тағам өнеркәсібіндегі биотехнология
Сүттің түзілуі және сүт алу технологиясы
БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ЖОЛМЕН ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚҰНАРЛЫҒЫН АРТТЫРУ
Сүт және сүт өнімдері технологиясы
Сүт және Сүт өнімдерін өндіру технологиясы
Тағамдық биотехнология
Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
Термостатты тәсіл
Кілегей туралы түсінік
Қантты заттар
Пәндер