ЕТТІҢ СУ ТАРТҚЫШ ҚАСИЕТІ




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және
Ғылым Министрлігі

ЕТТІҢ СУ ТАРТҚЫШ
ҚАСИЕТІ

Орындаған:
Тексерген:
ЕТ ЖӘНЕ ЕТ ӨНІМДЕРІ.
Ет - құнды тамақ . Дененің
қалыпты өмірлік белсенділігі
үшін қажетті жоғары сапалы
ақуыздар, майлар және басқа
заттардың көзі.
Ең көп таралған үй
жануарлары шошқа, сиыр,
ешкі, есек, жылқы және т.б.
КЕСЕТІН ЖАНУАРЛАРДЫҢ ЕТІ
ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫ, ЕТТІҢ ТАҒАМДЫҚ
ҚҰНДЫЛЫҒЫ.
Жануарлардың етінің тағамдық құндылығы
негізінен маңызды амин қышқылдарына бай
жоғары сапалы ақуыздардың болуымен
байланысты. Олардың кейбіреулері адам ағзасына
басқа тағамдарды тұтыну арқылы жету қиын.
Сондықтан ет - балансталған теңдестірілген
тамақтану жүйесінде маңызды өнім.
Еттің бұлшық ет ұлпасы ең үлкен қоректік
құндылық болып табылады. Еттің алуан түрлілігі,
оның қоректік және энергетикалық құндылығы
жануарлардың түрлері, жасына және
майлылығына, сондай-ақ олардың күтіміне
байланысты. Еттің тағамдық құндылығы дәнекер
тіннің көп мөлшерімен - коллаген мен эластинмен
азаяды, кедейлер маңызды амин қышқылдары
болып табылады. Ең үлкен құндылығы - жас
жануарлардың еті мен орта майлы жануарлардың
еті (ІІ санат). Еттің сіңімділігі жоғары (сиыр еті -
82-83%). Арық малдың еті нашар сіңіріліп,
биологиялық құндылығы аз.
АҚУЫЗДАР
Бұлшық ет тінінің ақуыздарында миозин,
актин, глобулин, миоглобин және т.б.
ұсынылған. Этилиннің құндылығы маңызды
амин қышқылдарының теңдестірілген
құрамында жатыр.
МАЙЛАР
Жануарлардың етінің майлары төзімді, өйткені олар
көбінесе қаныққан май қышқылдары болып табылады.
Олардың тағамдық құндылығы сұйық өсімдік
майларында бар қанықпаған май қышқылдарымен
салыстырғанда әлдеқайда төмен, олардан басқа
қорытылуы қиын. Еттің маңызды компоненттері азотты
және азотсыз экстракттер болып табылады. Олар
асқазан секрециясын ынталандырады және аппетит
арттырады. Қойдың етінің ішіндегі ең аз сіңіргіш заттар
бар.
МИНЕРАЛДЫ ЗАТТАР
Ет минералды заттар - натрий, калий,
кальций, магний, фосфор, темір. Ет
минералдары өте жақсы сіңірілсе де, ет
адамның денесі үшін негізгі тасымлдағыш
болып табылмайды.
ВИТАМИНДЕР
Витаминдер тиамин, рибофлавин, холин,
токоферол, пиридоксин, никотин және
пантотен қышқылдары болып табылады.
Еттің витаминдерінің сандық құрамы аз.
КӨМІРСУЛАР
Көмірсулар гликоген (жануар крахмалы) және
оның ыдырайтын өнімдері - мальтоза,
глюкоза, сүт қышқылы және т.б. болып
табылады. Ет кезінде көмірсулардың жалпы
мөлшері аз (1%), бірақ олар оның жетілуінде
үлкен рөл атқарады.
ӨНДІРУШІ ЗАТТАР
Бұл судан сіңірілетін заттар, олар тамақ
дайындау кезінде сорпаға өтеді. Ет ішінде аз
мөлшерде (шамамен 1%), бірақ олардың
маңызы зор. Олар етдің дәмі мен дәмін
анықтайды; ет тағамдарын жеп болған кезде
асқазан сөлінің бөлінуіне себеп болады,
тағамның жақсы қорытылуына ықпал етеді.
СУ
Су еттің 48-78%-ын құрайды. Оның мөлшері
майдың құрамына кері байланысты, яғни етте
су аз болса, майы көбірек болады. Сондықтан
шошқа еті мен жақсы тамақтандырылған
жануарларда су аз.
ФЕРМЕНТТЕР.
Жануарлар өмір сүрген кезде ферменттер
субстанциялардың синтезі мен ыдырауына
ықпал етеді, және малдың сойылғаннан кейін
ғана олардың құрамында ет құрайтын
заттардың ыдырауы орын алады. Етте
белоктың, майдың және көмірсулардың
бұзылуын тудыратын ферменттер бар,
сондай-ақ ет пісетіндіктер.
ЕТТЕГІ СУ МӨЛШЕРІ
Минералды
Ақуыздар Майлар Су
тұздар (күл) 100 г ет
Еттің түрі мен
мөлшеріндегі
майлылығы
пайызбен шикізатқа калория

Сиыр еті
18,0 10,5 70,5 1,0 171
санаты I
» II » 21,0 3,8 74,1 1,1 121
Шошқа майлы
14,5 37,3 47,5 0,7 496
еті ....
» етті.... 16,5 21,5 60,9 1,1 268
1-ші санаттағы
16,4 17,0 65,8 0.8 225
қой еті
Майлы бұзау
19,0 7,5 72,8 0,7 147
еті. . .
» арық . . . . 20,0 0,5 78,2 1,3 87

Ұқсас жұмыстар
Күкірт қышқылы
Май ұлпасы
Ветеринариялық мөртабандар
Жылқы етіне түсініктеме беру
Еттің құрамы және қасиеті
Химиялық қасиеті
ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және басқа мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі
Бунзен колбасы
Сутегі пероксиді
Дәнекер ұлпалары
Пәндер