Науқастарды тамақтандыру қағидалары




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Оңтүстік Қазақстан Медицина
Денсаулық Сақтау Академиясы
Министрлігі

“Терапия бакалавриат” кафедрасы

Науқастарды тамақтандыру
қағидалары.

Орындаған:Орынбасаров З.О
Тобы: 102 Б ЖМ
Қабылдаған:Кенжеханова. Р
Жоспар
І Кіріспе
ІІ Негізгі бөлім
1.Науқастарды тамақтандыру
2.Ауыр хәлдегі науқастарды тамақтандыру.
3.Емдік тамақтандыру.
4.Жасанды тамақтандырудың тәсілдері
ІІІ Қорытынды
ІV Пайдаланылған әдебиеттер
Кіріспе
Тамақтану — тірі организмнін, негізгі физиологиялық қажеттілігінің бірі
болып табылады. Азықпен адам жал-пы тіршілікке қажетті белок, май,
көмір, сутегі, мине-ралды тұз, су, витаминдер мен тканьдарды қалпына
келтіруге, энергия шығынын және организмнің қажетте-рін толтыруға
арналған басқа да заттар алады. Осы заттардын, бәрі күрделі алмасу
процесіне түсіп, ыдырай-ды да, организмнен шығарылады. Белок, май мен
көмір сутегі тотыкданда энергия шығарады, ол калориямен елшенеді. 1 г
белок — 4,1 ккал, 1 г май—9, 3 ккал, 1 г көмірсутегі — 4, 1 «кал беліп
шығарады.
Азык калориялығы арнайы таблица бойынша есептеле-ді. Дені сау адам
түрлі тағам ішкен кезде тәулігіне 3000-ден 3100-ге дейін ккал алады.
Дененін. салмағын арттыру үшін калориясы мол та-ғамдар, ал салмағын
кеміту үшін калориясы төмен та-
ғамдар ішу қажет.
Стационарда емдік тамақтарды ұйымдастыру. Стационарда
емдік тамақтарды жалпы басқаратын бас дәрігер немесе оның
орынбасары ал бөлімшелерде-бөлімше меңгерушісі.
Диетолог- дәрігер барлық бөлімшелерді емдік тамақтармен
қамтамасыз етуін ұйымдастырады, диеталық медбикемен
басқарылады.
Диетолог- дәрігердің нұсқауын барлық тамақ блогы
жұмысшыларына қатысты. Диетолог- дәрігер тағайындалудың
дүрыстығын жөне емдік тамақтарды қолдануьн, олардың
нәтижесін талқылап, жеті күндік тамақтану тәртібін құрастыру,
жаз,қыс айларында диета түріне олардың сапасына, химиялық
құрылымын қамтамасыз етеді. Сондай-ақ ол тамақ блогының
жүмысын, дайын болған тамақты қарап бақылайды.
Тамақтанудың санитарлық- гигиеналық тәртібі.

1. Аурухананың тамақ блогы құрылысы, мазмұны, тамақ
дайындауын қатаң кадағалау қажет.
2. Тамақ блогында көзге көрінетін жерде «Санитарлық ереже« ілініп
түрады. Тамақ блогы, үлестіру бөлмесі және
буфеттердің жүмысшыларын инструкцияға қатысты
медициналық қараудан өткізіледі.
3. Тамақ блогы қызметкерлері тек қана санитарлық
минимумнан сынақ тапсырғаннан кейін гана жіберіледі
4. Тамақ блогы бөлімшесінде асхана ыдыстарын жууға
катаң тыйым салынады.Бүны тек қана бөлімше буфеттерінде
жуады.
5. Тамақ блогы және буфет құрал-жабдықтары аурухана және
емхана табельдері құрал-жабдықтарына сәйкес керек.
6. Орталықтандырылған тамақ заттарын тасымалдау болмағанда
және нақты әкелуге арнайы транспорт жылына бір рет
паспортизациядан өтеді.
Аурухана бөлімшелеріндегі буфеттер қамтамасыз етілуі
тиіс:
1. суық жөне ыстық су
2. екі секциялы жуғыш ванналар, олар канализацияға
қосылған, ыдыстарды шаятын және кептіретін сеткалар.
3. Тамақты қыздыратын электроплита
4. Ыдыстарды, тамақтарды сақтайтын шкафтар
(нан,тұз,қант)
5. Бір науқасқа шаққанда ыдыс жиынтығы
6. Жуғыш және дезинфекциялайтын заттар
7. Жинастыратын заттар (шелк, ветошь,щеткалар)
8. Таңбаланған «буфетка арналған«
9. Дайын болған тамақты екі сағат ішінде тасу керек.
10. Науқастарға тамақты буфетші немесе бөлімшенің
кезекші медбикесі таратады
Порционникті және порционник талаптарын құрастыру
Дәрігер науқасқа диетаны тағайындап немесе болдырмау жөне ауру
тарихына стол нөмірі жазылады
Палата медбикесі тағайындау парағына диета туралы мәліметтерді
таңдайды
Медбике порционникті 2 экземплярда жасайды
Онда стол туралы мәлімет және науқастар залы және оларды
қабылдайтын.Бір экземплярды бөлімшенің аға медбикесіне
тапсырады ол басқасын таратушыға берілген порционникте
палата нөмірі, аты-жөні,наукастың тамақтанатын орнын көрсетеді,
асхана, палата.
Порционникті аға медбике таңертең ұсынады. Науқастар саны, емдік
столдар туралы мәліметтерді береді. Порционникті аға медбике
және бөлімше меңгерушісі талаптар жазады. Таңертең қүжаттарды
аурухананың диеталық мейіркешіне береді.
Егерде науқас өзі тамақтанатын болса
жалпы тәртіп, бос қозғалатын, оған тамақ
ішетін жерді көрсетіңіз. Егерде науқас
өздігінен палатада тамақтанса (палаталық
немесе төсектегі тәртіп) алып келген
тамақтың, сырткы түріне, оның тем- сын
бақылаймыз. Тамақты подносқа салып
әкелген жөн. Тамақтанғаннан кейін
ыдыстарды жинап, керует маңындағы стол
немесе сөрелерді сүртеміз.
ЖАСАНДЫ ТАМАҚТАНДЫРУ
Жасанды тамақтандыру организмге асқазан
зондының, клизманың көмегімен немесе
парентеральды (веналық немесе тері асты) қоректік
заттар енгізу. Жасанды тамақтандыру кейде қалыпты
тамақтануға қосымша болады.
Оларға мыналар жатады:
1) асқазан зонды арқылы;
2) операциялық қарын тесігі немесе аш ішек
жыланкөзі арқылы;
3) клизманың, көме-гімен;
4) парентеральды.
Зонд арқылы тамақтандыру

Көрсетілімдері: ес-түссіз жатқан
науқастар, ас қорыту жүйе өтімсіздігі.
Дайындаңыз: жіңішке стерильді зонд
диаметрі 0,5-0,8 мм, вазелин немесе
глицерин, воронка немесе Жане
шприці, сұйық тамақ (тәтті шай,
морс, гомогенді эмульсиялар)
фонендоскоп, лейкопластыр,
түйрегіш, зондты жабатын қабық,
шприц.
Клизма (тік ішек арқылы тамақтандыру).
Көрсетілімдері: қоректендіру клизмасы организмге
резорбтивті әсер етуіне
негізделген. Оларды көп мөлшерде (12 л-ге дейін),
дәрілік заттар (0,9% натрий
хлорид ерітіндісін, 5 % глюкоза, аминқышқыл
ерітінділері) қолданылады.
Қоректік клизма салмастан 1 сағат бұрын ішекті
толық босату үшін тазарту
клизмасын жасайды. Шағын мөлшердегі қоректік
клизманы (200-500 мл)
резеңке грушаның көмегімен жасайды. Құятын
сұйықтын температурасы 37-38 °С.
Клизма көмегімен тік ішек арқылы 300-500 мл жылы (37-
38˚С) глюкоза ерітіндісі, натрий хлоридінің изотониялық
ерітіндісі, аминоқышқылдар ерітінділері енгізіледі.
Парентералді тамақтану ас қорыту жолдарының
өткізгіштігі бұзылғанда, қалыпты тамақтану мүмкін болмаған
жағдайларда (ісіктер) және асқазан, өңешке операция
жасалғаннан соң тағайындалады. Парентералді тамақтану
үшін аминоқышқылдар ерітінділері, 5% глюкоза ерітіндісі
қолданылады. Сонымен қатар электролит ерітінділері, В тобы
витаминдері, аскорбин қышқылы енгізіледі. Оларды енгізуден
алдын су моншасында дене температурасына дейін
жылытылады, күре тамырға тамшылатып жіберіледі.
Ерітінділерді жіберу жылдамдығын қатаң бақылау қажет.
Пациентті асқазан тесігі
/гастростома / арқылы
тамақтандыру
Қажетті заттар: Жуан асқазан зондын,
залалсыздандырылған домалақ (түйме) зондты,
воронканы, вазелин майын. 250-500мл 30-35°С
дейін қыздырылған сұйық тамақтарды
(дәрігердің тағайындағанына байланысты).
Іс- әрекеттер:
Қолыңызды тазалап жуыңыз.
Зондтың домалақ басына вазелин майын жағыңыз.
Асқазанның тесігіне орнатылған домалақ (түйме) зонд
арқылы асқазанға зондты жіберіңіз.
Зондтың екінші жағына воронканы (оймышты)
жалғастырыңыз.
Асқазанға әзірлеген сұйық тамақты (көлемі дәрігердің
тағайындауы бойынша) зонд арқылы жіберіңіз.
Зондты асқазанда қалдыру керек болған жағдайда оны
тамақтың қалдығынан тазарту үшін 20-40 мл қайнаған жылы
сумен жуыңыз.
Қарын тесігінің (гастростоманы) айналасындағы теріні
калий перманганатының әлсіз ерітіндісімен жуып, Лассар
пастасымен майлаңыз.
Асқазан және домалақ (түйме) зондты судың ағынымен
жуып, қайнатып, ауызы жабық ыдыста сақтаңыз.
Ректальды немесе тамақты тік ішекке
клизма арқылы жіберу

Егер науқастың өңешінен ас өтпей қалса, өңешке немесе
өңештің асқазанға құяр жеріне операция жасалса, қоректік
заттарды клизма арқылы тік ішекке жібереді. Тік ішек арқылы
қоректік заттар жіберу үшін бір сағат бұрын тазалау клизмасын
жасау қажет.
Клизма арқылы жіберетін қоректік заттар: 5% глюкоза, 0,9%
натрий хлорид ерітіндісін, амин қышқылы ерітіндісін 37-38°С
жылытып, 300-500мл мөлшерде резеңке грушаның көмегімен
жасайды. Осы тәртіппен тәулігіне 3 -4 рет жібереді. Қоректендіру
клизмасын жиі пайдалануға болмайды, себебі одан тік ішек
сфинктері тітіркеніп, жара пайда болуы мүмкін. Осындай
асқынулар болмау үшін тік ішекті ұқыпты жуып тұру керек.
Парентеральды немесе қоректік заттарды
қан тамыры арқылы жіберу
Асқазанға жасалған операциядан кейін, ісік болғанда ас
қорыту жүйесіндегі аурулар кезінде парентералдық
тамақтандыруды белгілейді. Бұл үшін 5% глюкоза ерітіндісі,
белокты препараттарды, дәрумендерді, минеральды тұздарды,
жүйе /система/ арқылы тамшы күйінде жібереді. Қоректік
заттарды қанға құяр алдында 37-38˚C –қа дейін жылыту керек.
Қоректік ерітінділерді қанға тамшылатып жібергенде оның
тамшылар жылдамдығына мұқият қараған жөн. Мысалы,
гидролизин, гидролизат казеин ақуызы, фибринсол,
полиаминдерді алғашқы 30 минут ішінде минутына 10-20
тамшы жылдамдықпен тамызу керек, осы аралықта науқас
тарапынан ешқандай өзгеріс байқалмаса, онда минутына 40-60
тамшы жылдамдықпен тамызуға болады.
Полиамин ерітіндісін алғашқы 30 мин ішінде минутына 10-20 тамшы,
содан соң 1 минутта 25-35 тамшыдан тамызады. Липофундин S /10%
ерітінді/ алғашқы 10-15 минут ішінде минутына 15-20 тамшыдан
тамызылады, ал науқас тарапынан ешқандай өзгеріс болмаса, бірте-бірте
тамшы жылдамдығын көбейтеміз, минутына 60 тамшыға дейін жіберуге
болады. Мысалы, 500мл ерітіндіні құю 3-5 сағатқа созылады.
Ақуызды препараттар қанға жылдам кетсе, онда науқастың екі беті
қызарып, денесі ысып, тынысы тарылады. Сол себепті қоректік заттарды
қан тамыры арқылы жібергенде өте мұқият болған жөн.
Көрсетілімдері: асқорыту жолы бітелу белгілері, ісік, өңеш,
асқазан, ішек операцияларынан кейін әлсіреген науқастарды
операцияға дайындау. Осыған байланысты келесі препараттарды
қолданады. Көмірсулар - 10 % глюкоза ерітінділері, белоктар-
аминкышқылдар, ыдыраған белок молекулалары күйінде.
гидролизин, белокты гидролизат казеин, фибриносол, аниналон,
аминопептид, аминокровин, альвизин, левмин, полиамин және
т.б. Алғашқыда 30 мин. 10-20 тамшы / мин., майлы эмульсия
күйінде: липофундин, интралипид. Парентеральді тамақтандыру
тамыр ішіне енгізіледі. Жібермес бүрын ерітіндіні 37-38 ° С
булы моншада жылытамыз. Алғашқы 10-15 минутта 15-20 там/
мин, кейіннен 60 там/ мин дейін жібереміз. 500 мл препаратты
3-5 сағатта жібереміз
Ауыр халдегі науқастарды
тамақтандыру

Ауыр науқастарды күту
мейірбикеден сабырлылықты,
шеберлікті және мейірімділікті талап
етеді. Әдетте ауыр науқастар
ренжігіш, талап қойғыш, шыдамсыз
болып келеді. Науқастың мұндай
тәртібі оның өзінен емес, оның
ауруының психикасына әсер етуінен
болады. Мұны аурудың әсері деп
қабылдау керек. Мұндай науқастар
көбіне тамақ ішуден бас тартады.
Мұндай тынышсыз науқасты
тамақтандыру көптеген әдіс-тәсілді
талап етеді. Бөлмені желдетіп,
науқастың қолын жуғызу керек.
Қорытынды
Емдік тамақтар сырқаттың тағамдық заттарға
физиологиялық қажеттілігін қамтамасыз етеді және ауру-дың
паталогиялық механизмдеріне әсер етеді. Емдік
тамақтарының міндеттері — бұзылған зат алмасуды қалпына
келтіру және тамақтьщ терациялық әсер етуі. Диетаның
сапалық қүрамын азықтың аспаздық өңдеу са-пасын езгерту
жолымен мүшелер мен жүйелердін, функциялық күйіне әсер
етуге болады. Түрлі аурулар-дың, әсіресе ішкі аурулар
клиникасында, комплексті терапиясында емдік тамақтары
міндетті түрде қолданылады. Емдеу тамақтарын белгілегенде
дені сау адамның тағамдық заттарға физиологиялық
қажеттілігі нормасынан шығу қажет
ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
1. Морозова, Г. И. Медбикелік іс негіздері М. : ГЭОТАР -
Медиа, 2014. - 256 бет- 81экз.
2. Мухина, С. А. Мейірбикелік істің теориялық негіздері :
оқулық лицейлер мен колледждерге арналған - М. :
ГЭОТАР - Медиа, 2014.-201экз.
3. Қаныбеков, А. Медбикенің іс-әрекеттері:1-бөлім оқулық
бағдарлама. - Алматы : Эверо, 2016- 228 бет с. 50экз
4. Қаныбеков, А. Медбикенің іс-әрекеттері:2-бөлім оқулық
бағдарлама. - Алматы : Эверо, 2016- 260 бет с. 50экз
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!!!

Ұқсас жұмыстар
Науқастарды тамақтандыру
Хирургиялық науқастардың тамақтануы науқастардың тамақтану
Науқастарды тамақтандыру және оны ұйымдастыру
Стационардағы сырқаттардың емдік тамақтарын ұйымдастыру
Хирургиялық бөлімдегі науқастардың тамақтануы
Хирургиялық бөлімдегі науқастардың тамақтануы туралы
Хирургиялық науқастардың тамақтануы
Қажетті заттар
Науқастың тамақтануын ұйымдастыру
Хирургиялық науқастардың тамақтануы туралы
Пәндер