ӨСІМДІК МАЙЛАРЫ МЕН ЖАЛПЫ МАЙЛАРДЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ




Презентация қосу
ӨСІМДІК МАЙЛАРЫ МЕН
ЖАЛПЫ МАЙЛАРДЫҢ
ТЕХНОЛОГИЯСЫ
• ӨСІМДІК МАЙЫ НЕГІЗІНЕН ГЛИЦЕРИННІҢ, ҚАНЫҚҚАН ЖӘНЕ
ҚАНЫҚПАҒАН БІР НЕГІЗДІ МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫНЫҢ КҮРДЕЛІ
ЭФИРЛЕРІНЕН (95 – 98%) ТҮЗІЛЕДІ. ОДАН БАСҚА ӨСІМДІК МАЙЫ
ҚҰРАМЫНДА ИЛІК ЗАТТАР, ФОСФАТИДТЕР, ФИТОСТЕРИНДЕР,
ПИГМЕНТТЕР ЖӘНЕ Е ВИТАМИНІ, Т.Б. КЕЗДЕСЕДІ. ӨСІМДІК МАЙЫНЫҢ
ҚҰРАМЫ МАЙДЫҢ ТҮСІ МЕН ДӘМІНЕ ӘСЕР ЕТЕДІ. ӨСІМДІК МАЙЫНА
ҚЫША, КҮНЖІТ, ЖҮГЕРІ, КҮНБАҒЫС, КАКАО, МАҚТА, ЖҮЗІМ, ҚАУЫН,
ҚАРБЫЗ, Т.Б. МАЙЛАРЫ ЖАТАДЫ. ӨСІМДІКТЕРДІҢ ДӘНІ МЕН
ШЫРЫНЫНДА СІМДІК МАЙЫНЫҢ МӨЛШЕРІ 2 – 3-ТЕН – 70%-ҒА ДЕЙІН
БОЛАДЫ. ӨСІМДІК МАЙЫНЫҢ ҚАСИЕТТЕРІ ОНДАҒЫ ТРИГЛИЦЕРИДТЕР
ТҮЗЕТІН МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫНЫҢ ҚҰРАМЫНА БАЙЛАНЫСТЫ: СҰЙЫҚ,
МАЙ ТӘРІЗДІ, КЕЙДЕ ҚАТТЫ, БОЯУЛЫ, КЕЙБІРІ УЛЫ ЗАТТАР БОЛЫП
КЕЛЕДІ. ӨСІМДІК МАЙЫНДА ХОЛЕСТЕРИН БОЛМАЙДЫ.ӨСІМДІК МАЙЫ
НЕГІЗІНЕН ТАМАҚҚА, СОНДАЙ-АҚ ОЛИФА, СЫР, ЖАҒАРМАЙ, САБЫН
ӨНДІРІСТЕРІНДЕ, Т.Б. КЕҢІНЕН ҚОЛДАНЫЛАДЫ.
КҮНБАҒЫС МАЙЫ
• КҮНБАҒЫС МАЙЫ —КҮНБАҒЫС ДӘНІНЕН АЛЫНАТЫН МАЙ. ОНЫҢ ИІСІ
КЕТІРІЛГЕН, ҚОСПАДАН ТАЗАРТЫЛҒАН, ГИДРАДТАЛҒАН ЖӘНЕ
ҚОСПАДАН ТАЗАРТЫЛМАҒАН ТҮРЛЕРІ ШЫҒАРЫЛАДЫ. ИІСІ КЕТІРІЛГЕН,
ҚОСПАДАН ТАЗАРТЫЛҒАН, ГИДРАДТАЛҒАН МАЙЛАР МӨЛДІР, САРЫ,
АШЫҚ-САРЫ ТҮСТІ БОЛЫП КЕЛЕДІ. СОНЫМЕН БІРГЕ ОЛАР ТҰНҒАНДА СУ
ЖИНАЛМАЛЫ. ҚОСПАДАН ТАЗАРТЫЛМАҒАН МАЙДЫҢ ТҮСІ АШЫҚ-САРЫ
КЕЛЕДІ, ӨЗІНЕ ТӘН ИІСІ БОЛАДЫ. ТҰНҒАНДА АЗДАП СУ ЖИНАЛАДЫ. АЛ
ИІСІ КЕТІРІЛГЕН МАЙ ӘЙНЕК НЕМЕСЕ ПОЛИМЕРЛІК ГЕРМЕТИКАЛЫ
ЫДЫСҚА ҚҰЙЫЛЫП ШЫҒАРЫЛАДЫ. КҮНБАҒЫС МАЙЫНЫҢ ҚҰРАМЫНДА
АҒЗА ҮШІН ӨТЕ БАҒАЛЫ, ТОЛЫҚ ҚАНЫҚҚАН ҚЫШҚЫЛ ЗАТ (60—70%)
БОЛАДЫ. БҰЛ МАЙДЫ САЛАТТАРҒА, СОУСТАРҒА, ТҰЗДЫҚТАРҒА
ҚОСАДЫ, ЕТ, БАЛЫҚ, КӨКӨНІСТЕР МЕН ҚАМЫРДАЙ ӘЗІРЛЕНЕТІН КЕЙБІР
ТАҒАМДАРДЫ ҚУЫРУҒА ПАЙДАЛАНЫЛАДЫ.
• МАҚТА МАЙЫ
• МАҚТА МАЙЫН МАҚТАНЫҢ ТҰҚЫМЫНАН (ДӘНІНЕН) АЛАДЫ. ТАҒАМҒА ОНЫҢ
ТАЗАРТЫЛҒАН (ИІСІ КЕТІРІЛГЕН ЖӘНЕ КЕТІРІЛМЕГЕН), ЖОҒАРЫ НЕМЕСЕ БІРІНШІ
СҰРЫПТАРЫ ПАЙДАЛАНЫЛАДЫ. ОНЫҢ ӨЗІНЕ ТӘН ДӘМІ МЕН ИІСІ БОЛАДЫ, ТҮСІ САРЫ
БОЛЫП КЕЛЕДІ. МАҚТА МАЙЫ МАЙДЫҢ СҰЙЫҚ (70—75%) ЖӘНЕ БӨЛМЕ
ТЕМПЕРАТУРА ЖАҒДАЙЫНДАҒЫ ҚАТТЫ ҚОСПАCЫНАН (30—25%) ТҰРАДЫ. САҚТАУ
КЕЗІНДЕ ҚАТТЫ МАЙДА ТҰНБА ПАЙДА БОЛАДЫ. МАҚТА МАЙЫН ШАМАМЕН 0°С
ТЕМПЕРАТУРАҒА ДЕЙІН ТОҢАЗЫТҚАНДА ТОЛЫҚ ҚАТАДЫ, АЛ ОНЫ ҚЫЗДЫРҒАНДА
ЕРИДІ ДЕ, МӨЛДІР ТҮСКЕ ЕНЕДІ. СОНДАЙ-АҚ, ТОҢАЗЫТУ АРҚЫЛЫ ҚҰРАМЫНДАҒЫ
ҚАТТЫ БӨЛІКТЕРІНЕН САЛАТТЫҚ ДЕП АТАЛАТЫН МАҚТА МАЙЫ ШЫҒАРЫЛАДЫ.
МАҚТА МАЙЫНЫҢ ҚҰРАМЫНДА 33%-ТЕН 55%-КЕ ДЕЙІН ЛИНОЛЬ ҚЫШҚЫЛЫБАР. БҰЛ
МАЙДЫ АСПАЗДЫҚТА КҮНБАҒЫС МАЙЫНЫҢ ОРНЫНА ПАЙДАЛАНАДЫ. ОНЫ
ОРТА АЗИЯ РЕСПУБЛИКАЛАРЫ КЕҢІНЕН ҚОЛДАНАДЫ
• ЖҮГЕРІ МАЙЫ —ЖҮГЕРІ ДӘНДЕРІНЕН АЛЫНАТЫН
ӨСІМДІК МАЙЫ.
• ҚАСИЕТТЕРІ
• ЖҮГЕРІ МАЙЫНЫНҢ ИІСІ МЕН ДӘМІ ЖАҒЫМДЫ. АШЫҚ
САРЫ ТҮСТЕН ҚЫЗЫЛ-ҚОҢЫР ТҮСКЕ ДЕЙІН БОЛА АЛАДЫ.
10 °C -ТА ТЫҒЫЗДЫҒЫ 924 КГ/М3, ҚАТУ
ТЕМПЕРАТУРАСЫ —10 −15 °C ДЕЙІН,20 °C-ТА
КИНЕМАТИКАЛЫҚ ТҰТҚЫРЛЫҒЫ 60,6·10−6 М2/СЕК, СЫНУ
КӨРСЕТКІШІ 1,471 — 1,473.
• ҚҰРАМЫ
• МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРДЫҢ ҮЛЕСІ:
• ҚАНЫҚҚАН:10-14%
• ҚАНЫҚПАҒАН:85-86%
СОЯ МАЙЫ — АЛДЫН АЛА
ӨҢДЕЛГЕН СОЯДӘНДЕРІНЕН
СЫҒЫМДАЛЫП НЕМЕСЕ
ЭКСТРАКЦИЯЛАНЫП АЛЫНАТЫН
МАЙ. РАФИНАДТАЛҒАН,
ГИДРАТТАЛҒАН ЖӘНЕ
РАФИНАДТАЛМАҒАН ТҮРЛЕРІ
ШЫҒАРЫЛАДЫ. ГИДРАТТАЛҒАН
ЖӘНЕ РАФИНАДТАЛМАҒАН МАЙ 1-
ЖӘНЕ 2-СҰРЫПҚА БӨЛІНЕДІ.
ӨСІМДІК МАЙЛАРЫН АЛУ ЖӘНЕ
МАЙЛАРДЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ

Ұқсас жұмыстар
Сүтті маргаринінің құрамы
ЖАҒАР МАЙ
Май өнімдерінің қосалқы өнімдері
Жағар майлар
Дәрілік түрлер
Жануарлар майы
Майлардың триглицеридтеріне ілеспелі заттар. Өсімдік жануарлар майлары
Сары май түйіршіктерін жуу
Жақпа майлар. Дәрілік жабындар
Дәрілік өсімдіктерде эфир майларының түзілуі, жинақталуы
Пәндер