Юстус фон Либихтің агрохимия ғылымына қосқан үлесі
Презентация қосу
Юстус фон Либихтің агрохимия
ғылымына қосқан үлесі
Юстус фон Либих (нем.
Justus von Liebig;1803 жыл 12
мамыр, Дармштадт - 1873 жыл
18 сәуір, Мюнхен) - неміс
химигі, агрохимияның негізін
салушылардың бірі.
1824 жылдан Гисен;
1852 жылдан Мюнхен университеттерінде
профессор.
1830 жылы Петербург ғылым
академиясының корреспондент мүшесі.
1860 жылдан Бавария ғылым
академиясының президенті.
Гисенде 1825 жылы күркіреуік қышқыл күміс құрамы
жөнінде циан қышқылы күміске ұқсас екендігін тапты.
Сондай-ақ сүт, гиппур т.б. карбон қышқылдарын ашты.
СН3СН(ОН)СООН
-сүт қышқылы
C9H9NO3- Циан
гиппур
қышқылы Күміс
қышқылы
Ол альдегидтерді, органикалық қышқылдарды
зерттеп, алғаш хлороформды ашты (1831) және
сірке альдегидін (1835) алды;
CHCl3-
хлороформ
Органикалық қосылыстардағы
көміртек пен сутекті анықтау
әдісін (1931-1833) жетілдірді. 1839
жылы физиологиялық
процестердің химиясын зерттеп,
ашу және шірудің химиялық
теориясын ұсынды.
Либихтын минимум заны
Юстус Либих 1840ж Минимум заңын ашты.
Кез келген организм топтарының өмір сүруі белгілі бір
комплексті жағдайларға байланысты. Мысалы: өсімдік
ылғал ауаны жарықты қоректік заттарды қажет етеді, ал
осы қоректік заттардың бірі жетіспеген болса онда
организмнің жағдайы төмендейді.
MINIMUM
Ю.Либих өсімдіктерге тәжірибе жасап өсімдіктің өсуі
топырақтағы жетіспейтін ең аз микроэлементтің
мөлшеріне байланысты болатынын дәлелдеген. Бұл
элементтің орнын басқа элементтермен толықтырса да,
өсімдіктер дұрыс жетілмеген. Нәтижесінде өсімдіктің өсіп-
дамуын олар ең аз мөлшерде қажет ететін
микроэлементтер анықтайтыны белгілі болған. Бұл
Либихтың «Минумум заңы» деп аталады.
Ю.Либих организнің төзімділігі оның экологиялық
мұқтаждығының ішіндегі ең осал буынына тәуелді
болатындығын айтты. Одан шығатын қорытынды,экологиялық
факторлар жиынтығына төзімділік шегіне ең жақын фактор
күшті әсер етіп, басты фактор болып саналады.
1913ж В.Шелфорд лимиттік
әсерлердің минимум заңына сай
«Максимум» заңын, яғни төзімділік
шек заңын ашты. Оны Шелфордтың
толеранттылық заңы деп атайды.
В.Шелфорд
1840 жылы Ю.Либих (1803-1873) ағзалардың төзімділігі
оның экологиялық қажеттіліктерінің тізбегіндегі ең әлсіз
звеносымен анықталатынын дәлелдеді. Ол ауыл шаруашылық
дақылдарының өнімділігін анықтауда қоректік заттарға деген
сұранысын зерттеуге бағытталған тәжірибелер жүргізді. Ю.
Либих бидайдың өнімділігі оған көп мөлшерде қажет (СО2
Н2О және т.б.) жеткілікті мөлшерде бар қоректік заттарға
емес, оған аз мөлшерде қажет және топырақта жеткіліксіз
болатын (мысалы, бор) заттарға тәуелді екенін анықтайды.
Қазір Либих ережесі шектеуші факторлар заңы
немесе Либихтің минимум заңы деп аталады. Бұл заңды
былай тұжырымдауға болады:
«Экологиялық факторлар жиынтығында төзімділік
шегіне ең жақын фактор күшті әсер етеді. Экологиялық
фактордың тек жетіспеуі (минимум) ғана емес, оның
артық мөлшері де (максимум) шектеуші әсер ете алады.»
Осы күнге дейін өз маңызын жоғалтпай келе жатқан
егіншілік заңының бірі- қайтарым заңы. Оны неміс
ғалымы Ю.Либих ашқан болатын. Бұл заңда былай
делінген:
«Өніммен бірге алынған немесе жолғалып кеткен зат
пен энергия топыраққа артығымен қайтарылуы керек».
Шынында, алынған қоректік заттар топыраққа қайтарылмаса,
оның құнарлығы азаяды, яғни, ауыл-шаруашылық дақылдарының
өнімі төмендейді. Сондықтан алынған қоректік заттарды орнына
қайтару үшін топыраққа органикалық, минералдық, жасыл
тыңайтқыштарды беру керек. Осы қарастырылған заңдылықтарды
егіншілікте дұрыс пайдаланса, жердің құнарлығын арттырып, ауыл
шаруашылық дақылдарының әр гектарынан алынатын өнімін
жоғарылатуға зор мүмкіндігі бар екендігі іс жүзінде дәлелденді.
Оған мысал ретінде Ақтөбе обылысының Ойыл ауданындағы
«Құрман» ұжым шаруашылығында атақты тарышы Шығанақ
Берсиев 1943 жылы 5 гектар жердің әр гектарынан тарыдан 201
центнер өнім алған.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz