Витаминдер




Презентация қосу
“Астана медициналық университеті”
“Медициналық биохимия” кафедрасы

СӨЖ
Тақырыбы: Витаминдер

Орындаған: Мұрат Қ.
Тексерген: Идырысова А.А.

Астана 2018
ЖОСПАР

І Кіріспе
ІІІ Негізгі бөлім
•Дәрумендер туралы жалпы түсінік
•Дәрумендердің жіктелуі
•В12 дәруменінің маңызы, құрамы, құрылысы, тәуліктік
қажеттілігі
ІІІ Қорытынды
ІV Пайдаланылған әдебиеттер
Витаминде
р -
ағза тіршілігінің бірқалыпты өмір сүруі үшін өте
аз мөлшерде ғана қажет болатын, заттардың дұрыс
алмасуында әсер ететін, онда реттеуші қызмет
атқаратын кіші молекулалы органикалық
қосылыстар.

Витаминдер өндірісте арнайы дәрі-дәрмек ретінде
шығарылады. Дегенмен, ағзаның қажеттілігін өтеуде азық-
түлік қорымен тағам арқылы келген табиғи витаминдердің
пайдасы зор.
•Авитаминоз – азық қорында
витаминдердің жетіспеуінен
ағзада пайда болатын ауру.

•Поливитаминоз – бірнеше
витаминдердің жетіспеуінен
туындайтын ауру.
Ағза тіршілігінде көп жағдайда
салыстырмалы түрде белгілі бір
витаминнің жетіспеуі, яғни
гиповитаминоз кездеседі.

Гиповитаминоздың түрлері:
• біріншілік гиповитаминоз азық қорымен ағзаға
белгілі бір витаминнің қажетті мөлшерге
қарағанда аз түсуі;
• екіншілік гиповитаминоз түрлі жұқпалы
аурулардың зардабынан кейін, сіңірілу үрдісінің
бұзылуынан т.б пайда болады.
Витаминдер

Майда Суда
еритіндер еритіндер
Майларда еритін витаминдер:
Суда еритін витаминдер:
В12 витамині (цианкобаламин)
Витамин В12 (цианкобаламин)
1926 ж. дейін қатерлі қан азаю ауруын
(пернициоздық анемия) емдей алмайтын, әдетте
ондай ауруға бауырды көп беру ем болатынын
анықтады.
Мино мен Мерфи (1926 ж.) екеуі бұл ауруға бауырды

көп беру ем болатынын анықтады.
В12 витамині
(кобаламин).
В12 дәрумені 1948 жылы
бауырдан кристалды түрде
бөлініп алынды. 1955 жылы
Дороти Ходжкен рентген
құрылымдық анализдің
көмегімен бұл дәруменнің
құрылысын ашты. 1964 жылы
осы жұмысы үшін ғалым Нобель
сыйлығының лауреаты атғына
ие болды. В12 дәрумені
құрамында металы бар
(кобольт) жалғыз дәрумен
В12 витамині жетіспегенде :

қатерлі анемия ауруына
ұшырайды;
асқазанның шырыш қабаты,
нерв тканьдері

зақымданады;
әлсіздік пен бас аурулары

байқалады.
В12 витаминінің
табиғатта таралуы :
Жануар тектес өнімдерде –
бауырда, бүйректе, жүректе,
сиыр етінде, сүтте көп болады.
ірімшікте;

Теңіз өнімдерінде;

Аз мөлшерде етте және құста

бар.

Ересек адамға тәулігіне
қажетті 2-3 мкг, балаларға
қажетті мөлшері 0,5 - 2,0 мкг.
Қорытынды
Қазіргі кезде витаминдік қасиеті бар отыздан астам
зат белгілі. Олардың едәуір бөлігінің құрамында амин
тобы да, азот та болмайды. Осыған қарамастан, мұндай
ауыстырылмайтын тіршілік факторлары үшін
“витамин” деген тарихи термин сақталып қалды.
Аталған дәрумендердің бәрі ағзаға үлкен әсер ететінін
білдік. Олар денеде бір-бірімен тығыз байланыста. Біреуі
жетіспесе, екіншісі орнын басуы да ықтимал. Қазір
бірнеше дәрумендер қосылған поливитамин препараты
өте танымал. Оны көктем, қыс кезінде пайдаланған
дұрыс.
Қолданылған әдебиеттер
1.“Биологиялық химия”,
Сейтембетов Т.С., Төлеуов Б.И.,
Сейтембетова А.Ж.
2.“Медициналық биология”
С.Тапбергенов
3. “Витамины и минералы”
Лифлянский В.Г.
4. “Биологиялық және биоорганикалық
химия”
Э. Ж. Әлімқұлова
5. “Биологиялық химия”,
З. Сейітов

Ұқсас жұмыстар
Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Сырт көрінісі сары май түсті зат
Суда еритіндер Майда еритіндер
ДӘРУМЕНІ НАН
Витаминдерге жалпы сипаттама
Фолациндер алмасу коферменті
Ағзаның ауыстырылмайтын заттары
Витаминдер классификациясы
Витаминдердің маңызы
Витаминдер, олардың жіктелуі, құрылысы, тағамдық көздері және витаминдердің биологиялық қызметтері. Майда еритін витаминдер А, Д, Е, К
Пәндер