Тез бұзылатын азық-түліктің (ет, балық, жартылай фабрикаттар) тасымалдануы




Презентация қосу
Жоспары:
► I. Кіріспе.
► II. Негізгі бөлім.
► Қазақстан Республикасы аумағында орны
ауыстырылатын
(тасымалданатын) объектілерді
тасымалдау (орнын ауыстыру)
ережесі
► III. Қорытынды.
► IV. Пайдаланылған әдебиеттер.
Тамақ өнімдерін тасымалдау
және өткізу жағдайларына
қойылатын талаптар
► Қоғамдық тамақтану орындарына азық-
түлік шығаратын зауыттардан, азық-
түлікпен қамтамасыз ететін базарлардан
келіп түседі. Қоғамдық тамақтану
орындарына сапасы жақсы, яғни
стандартқа сай, стандартқа сай емес
және шартты түрде қолдануға болатын
тауарларды қабылдайды. Осыған
байланысты келген тауарлардың
сапасын қадағалау санитарлық
дәрігердің көмекшісінің жұмысының
маңызды бөлігі болып санады.
► Тауар тасымалдайтын ыдысына ерекше көңіл аудару керек,
өйткені лас, бүтіндігі бұзылған тасымалдайтын ыдыстан
тағамның механикалық ластануы немесе жұқпалы ауру
қоздарғыштарымен ластануы мүмкін.
► Тауарды тасымалдайтын ыдыс анық таңбалануы керек.
Жартылай фабрикаттар, кулынарлы және кондитерлік
өнімдер беті қақпақпен жабылатын, темір лотоктарда, бір,
қатар етіп салынып тасымалданады.
► Бөлініп салынған жартылай
фабрикаттар (фарш),
тағамдармен қатынасқа
түсуге рұқсат етілген
целлофан қалталарға
салынып тасымалданады.
► Сульфидтелген картоп полиэтилен қалталарда немесе суы
жоқ флягалармен тасымалданады. Жартылай фабрикаттар
дайын тағамдардан бөлек тасымалдану керек. Көкөністерді
басқа тауарлармен бірге иасымалдауға.
► Қаймақ пен сүзбе пломбыланған зауыт ыдысымен қабылдау
керек. Олардың көп емес мөлшерін тасымалдау үшін
қақпағы жақсы жабылатын, таңбаланған ыдыстар
қолдануға болады. Ірімшіктің, шұжықтың аз мөлшерін
иасымалдау үшін таңбаланған, қақпағы темір жәшіктер
қолданады. Дайын тамақтар қақпағы жақсы жабылатын
термостармен, термоконтейнерлермен, флягалармен
тасымалданады.
► Соңғы кездері кулинарлы, кондитерлік өнімдерді, жартылай
фабрикаттартарды тасымалдау үшін темір контейнерлер
қолданылып жүр, олардың ішіне тауар салынған лотоктар
салынады. Контейнерлерлердің есіктері пломбыланады.
Тауарларды контейнкрлермен тасымалдаған кезде шикізат
пен дайын тағамдарды тасымалдау қатаң түрде бөлек-
бөлек жүргізілу керек.
Автокөліктерде жануарлардан
алынатын өнімдерді тасымалдау
кезіндегі температуралық режимдер
№ Орны ауыстырылатын Орны Кузовтағы
(тасымалданатын) ауыстырылатын температура, оС
объектінің атауы (тасымалданатын)
объектіні тиеу
кезіндегі
температура,оС
1 Мұздатылған ет, -8 артық емес -12 артық емес
ет өнімдері және балық,
жануар майлары, шұжықтар,
ысталған, жартылай ысталған 0 0-ден -3 дейін 0-
0-ден +4-ке дейін ден -3 дейін
2 Тоңазытылған ет, құс, 0-ден +4-ке дейін 0-ден -1 дейін
балық

3 Суыған ет +4-тен +12 дейін +4-тен -10 дейін
Ұшақтың жүктік үй-жайында ет және ет өнімдерін
тасымалдаудың
температуралық режимдері
№ Орны ауыстырылатын Тиеудің Өнімнің ішіндегі
(тасымалданатын) температуралық температура,оС
объектінің атауы режимі, оС
1 Мұздатылған сиыр еті, шошқа -12 артық емес -6...-8
еті, қой еті (ұшалар жартылай
ұшалар)
2 Мұздатылған ет блоктары -12 артық емес -3 артық емес
3 Тоңазытылған ет 0...-1 0...-4
4 Суыған ет 0 +4...-12
5 Мұздатылған құс еті +5 -6 артық емес
6 Үй қояндарының ұшалары -8 артық емес -6 артық емес
(мұздатылған)
7 Эндокриндік шикізат -12 артық емес -12 артық емес
8 Ысталған еттер және +2 артық емес +4 артық емес
шұжықтар
Қазақстан Республикасы аумағында орны
ауыстырылатын
(тасымалданатын) объектілерді тасымалдау (орнын
ауыстыру)
ережесі
► Осы Қазақстан Республикасы аумағында орны
ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдау
(орнын ауыстыру) ережесі (бұдан әрі - Ереже)
«Ветеринария туралы» Қазақстан Республикасы Заңының
21-бабының 5-тармағына және 8-бабының 29)
тармақшасына сәйкес әзірленді және республика аумағында
орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің
тасымалдау (орнын ауыстыру) тәртібін анықтайды.
► Осы Ережеде келесі ұғымдар пайдаланылады:
1) ветеринариялық сертификат - республикалық
маңызы бар қаланың, астананың бас мемлекеттік
ветеринариялық-санитариялық инспекторы және оның
орынбасары, ауданның (облыстық маңызы бар қаланың)
мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспекторы
беретін ветеринариялық құжат;
2) ветеринариялық анықтама - жануарға, тиісті
әкімшілік-аумақтық бірлік аумағындағы эпизоотиялық
жағдай туралы аудандық маңызы бар қаланың, кенттің,
ауылдың (селоның), ауылдық (селолық) округтің
ветеринария саласындағы қызметті жүзеге асыратын
жергілікті атқарушы органы бөлімшесінің ветеринариялық
дәрігері беретін ветеринариялық құжат;
3) дезинфекция - объектіні тазалағаннан кейін
жүргізілетін жануарлардың инфекциялық және
паразитарлық ауру қоздырғыштарын жою бойынша рәсім;
4) жемшөп - жануарларды азықтандыру үшін
пайланылатын, құрамында сіңірілетін түрдегі
қоректендіргіш заттар бар және жануарлардың саулығына
зиянды әсерін тигізбейтін өсімдіктен, жануардан алынатын,
минералдық, микробиологиялық, химиялық текті өнім;
► 5) шел - теріні бөлу кезінде дермадан ажыратылатын тері қабаты;
6) төсеме - жануарларға жұмсақ, құрғақ, таза және жылы
құндақ жасау үшін пайдаланылатын материал қабаты;
7) орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілер -
мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақыланатын орны
ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілер (бұдан әрі - орны
ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілер) - жануарлар,
жануарлардың жыныстық және соматикалық жасушалары,
жануарлар аурулары қоздырушыларының штаммдары,
жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізат, ветеринариялық
препараттар, жемшөп пен жемшөп қоспалары, патологиялық
материал немесе олардан алынатын сынамалар, судың, ауаның,
топырақ қабатының, өсімдіктердің сынамалары, ветеринариялық
және зоогигиеналық мақсаттағы бұйымдар мен атрибуттар,
сондай-ақ оларды буып-түю және тасымалдау үшін
пайдаланылатын ыдыстың барлық түрлері және осындай орны
ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдайтын
көлік құралдары;
8) тасымалдау — тасымалдаудың кез келген құралдарын
(авто, темір жол, әуе, су) пайдаланып бір пункттен басқасына
орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің орнын
ауыстырумен байланысқан рәсімдер кешені.
Пайдаланылған әдебиеттер.
► 1. Сералиева М.Ш, Илақбаева Ү.С -Тағам
гигиенасы
► 2. Www.google.kz
► 3. Www.yandex.kz
► 4. Www.nur.kz

Ұқсас жұмыстар
Жануарларды тасымалдау ерекшеліктері
Азық - түлікті таңдау, сақтау
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ЖІКТЕЛУІ
Сиыр етін өңдеу және жартылай фабрикат
ҚОҒАМДЫҚ ТАМАҚТАНДЫРУ
Балық өнеркәсібі
Балық өндірісі
Балық өнімі, химиялық құрамы
Шұжыктарды сактау
Сиыр етінің жартылай фабрикаттары
Пәндер