Тез бұзылатын азық-түліктің (ет, балық, жартылай фабрикаттар) тасымалдануы


Slide 1

Қабылдаған: Толеуова А. Б.

Орындаған: Алимова А. К.

Тобы: 413 - ҚДС

Тез бұзылатын азық-түліктің

(ет, балық, жартылай фабрикаттар)

тасымалдануы.

Slide 2

Жоспары:

I. Кіріспе.

II. Негізгі бөлім.

Қазақстан Республикасы аумағында орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдау (орнын ауыстыру) ережесі

III. Қорытынды.

IV. Пайдаланылған әдебиеттер.

Slide 3

Тамақ өнімдерін тасымалдау және өткізу жағдайларына қойылатын талаптар

Қоғамдық тамақтану орындарына азық-түлік шығаратын зауыттардан, азық-түлікпен қамтамасыз ететін базарлардан келіп түседі. Қоғамдық тамақтану орындарына сапасы жақсы, яғни стандартқа сай, стандартқа сай емес және шартты түрде қолдануға болатын тауарларды қабылдайды. Осыған байланысты келген тауарлардың сапасын қадағалау санитарлық дәрігердің көмекшісінің жұмысының маңызды бөлігі болып санады.

Slide 4

Тауар тасымалдайтын ыдысына ерекше көңіл аудару керек, өйткені лас, бүтіндігі бұзылған тасымалдайтын ыдыстан тағамның механикалық ластануы немесе жұқпалы ауру қоздарғыштарымен ластануы мүмкін.

Slide 5

Тауарды тасымалдайтын ыдыс анық таңбалануы керек. Жартылай фабрикаттар, кулынарлы және кондитерлік өнімдер беті қақпақпен жабылатын, темір лотоктарда, бір, қатар етіп салынып тасымалданады.

Slide 6

Бөлініп салынған жартылай фабрикаттар (фарш), тағамдармен қатынасқа түсуге рұқсат етілген целлофан қалталарға салынып тасымалданады.

Slide 7

Сульфидтелген картоп полиэтилен қалталарда немесе суы жоқ флягалармен тасымалданады. Жартылай фабрикаттар дайын тағамдардан бөлек тасымалдану керек. Көкөністерді басқа тауарлармен бірге иасымалдауға.

Slide 8

Қаймақ пен сүзбе пломбыланған зауыт ыдысымен қабылдау керек. Олардың көп емес мөлшерін тасымалдау үшін қақпағы жақсы жабылатын, таңбаланған ыдыстар қолдануға болады. Ірімшіктің, шұжықтың аз мөлшерін иасымалдау үшін таңбаланған, қақпағы темір жәшіктер қолданады. Дайын тамақтар қақпағы жақсы жабылатын термостармен, термоконтейнерлермен, флягалармен тасымалданады.

Slide 9

Соңғы кездері кулинарлы, кондитерлік өнімдерді, жартылай фабрикаттартарды тасымалдау үшін темір контейнерлер қолданылып жүр, олардың ішіне тауар салынған лотоктар салынады. Контейнерлерлердің есіктері пломбыланады. Тауарларды контейнкрлермен тасымалдаған кезде шикізат пен дайын тағамдарды тасымалдау қатаң түрде бөлек-бөлек жүргізілу керек.

Slide 10

Автокөліктерде жануарлардан алынатын өнімдерді тасымалдау кезіндегі температуралық режимдер

Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектінің атауы

Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектіні тиеу кезіндегі температура, оС

Кузовтағы температура, оС

1

Мұздатылған ет, ет өнімдері және балық, жануар майлары, шұжықтар, ысталған, жартылай ысталған

-8 артық емес 0 0-ден +4-ке дейін

-12 артық емес 0-ден -3 дейін 0-ден -3 дейін

2

Тоңазытылған ет, құс, балық

0-ден +4-ке дейін

0-ден -1 дейін

3

Суыған ет

+4-тен +12 дейін

+4-тен -10 дейін

Slide 11

Ұшақтың жүктік үй-жайында ет және ет өнімдерін тасымалдаудың температуралық режимдері

Орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектінің атауы

Тиеудің температуралық

режимі, оС

Өнімнің ішіндегі температура, оС

1

Мұздатылған сиыр еті, шошқа еті, қой еті (ұшалар жартылай ұшалар)

-12 артық емес

-6 . . . -8

2

Мұздатылған ет блоктары

-12 артық емес

-3 артық емес

3

Тоңазытылған ет

0 . . . -1

0 . . . -4

4

Суыған ет

0

+4 . . . -12

5

Мұздатылған құс еті

+5

-6 артық емес

6

Үй қояндарының ұшалары (мұздатылған)

-8 артық емес

-6 артық емес

7

Эндокриндік шикізат

-12 артық емес

-12 артық емес

8

Ысталған еттер және шұжықтар

+2 артық емес

+4 артық емес

Slide 12

Қазақстан Республикасы аумағында орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдау (орнын ауыстыру) ережесі

Осы Қазақстан Республикасы аумағында орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілерді тасымалдау (орнын ауыстыру) ережесі (бұдан әрі - Ереже) «Ветеринария туралы» Қазақстан Республикасы Заңының 21-бабының 5-тармағына және 8-бабының 29) тармақшасына сәйкес әзірленді және республика аумағында орны ауыстырылатын (тасымалданатын) объектілердің тасымалдау (орнын ауыстыру) тәртібін анықтайды.

Slide 13

Осы Ережеде келесі ұғымдар пайдаланылады: 1) ветеринариялық сертификат - республикалық маңызы бар қаланың, астананың бас мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспекторы және оның орынбасары, ауданның (облыстық маңызы бар қаланың) мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық инспекторы беретін ветеринариялық құжат; 2) ветеринариялық анықтама - жануарға, тиісті әкімшілік-аумақтық бірлік аумағындағы эпизоотиялық жағдай туралы аудандық маңызы бар қаланың, кенттің, ауылдың (селоның), ауылдық (селолық) округтің ветеринария саласындағы қызметті жүзеге асыратын жергілікті атқарушы органы бөлімшесінің ветеринариялық дәрігері беретін ветеринариялық құжат; 3) дезинфекция - объектіні тазалағаннан кейін жүргізілетін жануарлардың инфекциялық және паразитарлық ауру қоздырғыштарын жою бойынша рәсім; 4) жемшөп - жануарларды азықтандыру үшін пайланылатын, құрамында сіңірілетін түрдегі қоректендіргіш заттар бар және жануарлардың саулығына зиянды әсерін тигізбейтін өсімдіктен, жануардан алынатын, минералдық, микробиологиялық, химиялық текті өнім;

Slide 14
Ұқсас жұмыстар
Жануарларды тасымалдау ерекшеліктері
Азық - түлікті таңдау, сақтау
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ЖІКТЕЛУІ
Сиыр етін өңдеу және жартылай фабрикат
Аспаздық өңдеу әдістері
ҚОҒАМДЫҚ ТАМАҚТАНДЫРУ
Балық өнеркәсібі
Балық өндірісі
Балық өнімі, химиялық құрамы
Шұжыктарды сактау
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz