Дәрумендер жайлы




Презентация қосу
Жоспар
1. Кіріспе
2. Негізгі бөлім
2.1 Дәрумендер
2.2 В12-дәрумені туралы жалпы түсінік
2.3 В12 витаминінің активті продуценті
2.4 В12 витаминін алу
2.5 В12-тапшылықты анемия туралы түсінік
2.6 Клиникалық көріністері
3. Қорытынды
4. Пайдаланылған әдебиеттер
В12 витамині қанның пайда болу процесіне
қатысады. Бұл витамин жетіспеген жағдайда ағзада
қан азаю процесі дамиды. Бауырда, бүйректе, балық
тағамдарында (әсіресе балықтың бауыры мен
уылдырығында) көбірек болады. Еттің, сүт пен
ірімшіктің, жұмыртқа сары уызының құрамында
В12 витамині анағұрлым аз.
В12 витаминінің активті продуценті болып
Pseudomonas бактерия туысы жатады.
Термофильді бацилл Bacillus circulans негізінде,
18 сағат аралығында 65–75°С температурада
залалсыздалмаған жағдайда тиімді технология
өңделген. 2.0–ден 6.0 мг/л. Витаминнің шығымы
құрайды. Бактерияларды балық және соя ұны,
ет және жүгері экстракті негізінде дайындаған
бай ортада өсіріледі.
Медицина үшін В12 – нің өнімі 12 т/г құрайды; 0,95%
NaCl негізіндегі CN-B12 залалсыздалған ерітіндісін және
фолий қышқылының қоспасын немесе басқа витамин
қосылған түймедағы шығарылады. Мал шаруашылығына
қажет В12 витаминнің термофильді метаногенді
бактерияның аралас ассоциациясы негізінде алу.
Ассоциация 4-культурадан тұрады, органикалық субстрат
СО2 және СН4 көмірсу ашытушы, аммонифицирлеуші,
сульфат тотықтырушы және метан түзуші бактерияға
дейін бір бірімен байланысты ыдыратады.
Субстрат ретінде декантирленген ацетонбутил 2,0 –
2,5 % құрғақ затты құрайтын қолданылады. Ашу 55–57°С
залалсызданбаған культурада екі фазада жүреді: бірінші
май қышқылы және метан пайда болады, екінші – метан,
көмірқышқылы және В12 витамині пайда болады.
Процестің ұзақтығы бір аппаратта 2,5–3,5 тәулікті
құрайды, тізбектелген екеуі – 2–2,5 тәулікті құрайды.
Ашытпада витамин концентрациясы 850 мкг/л жетеді.
Параллель әжептеуір мөлшерде, 20 м3/м3 дейін газ
пайда болады (65 % метан және 30 % көмір қышқылы).
В12 дәруменінің қайнар көзі ет (әсіресе бауыр), сүт, жұмыртқа
және балық болып табылады. Дәруменнің тапшылығы қатаң
вегетариандарды қоспағанда, сирек кездеседі, бірақ, В12 дәруменін
сіңіру қатерлі қан аздығымен ауыратын және жаппай гастроэктомиядан
кейінгі науқастарда жоқ «ішкі факторларды» талап етеді.
В12 дәруменінің тапшылығы мегалобластты анемияның
себептерінің бірі болып табылады (басқа себебі – фолий қышқылының
тапшылығы). Сондай-ақ, әдетте «жітілеу құрамалы жұлын
дистрофиясы» деп аталатын невропатияны тудырады. В 12 дәрумені
инъекциясының көп дозасын екі жағдайды да емдеу үшін пайдаланған
дұрыс.
Гидроксокобаламин цинадитті байланыстады және цианидпен
уланып қалғанда емдеу үшін пайдаланылады.
В12 дәруменінің физикалық рөлі өте зор. Оның зат алмасуына,
жүйке жүйесіне, қанның құрамына үлкен әсері бар. Бұл дәрумен
екіқабат әйелдерге және жемсау (зоб) ауруына шалдыққан адамдарға
өте пайдалы.
Ц
И
А
Н
О
К
О
Б
А
Л
А
М
И
Н
Клиникалық көрінісі
В12-тапшылықты анемия көбіне 40-50 жастан
асқан адамдарда кездеседі. Ауру жасырын басталып,
біртіндеп өрістейді. Оның барысы циклды – бір
өршіп, бір бәсеңдейді. Аурудың көрінісіне тән
белгілер өршу кезінде пайда болады. Өршу кезінде
үш синдромның көрінісі орын алады:
Макроцитарлы-мегалобласттық анемияның
Асқорыту жүйесі зақымдануының
Неврологиялық бұзылыстардың
В12-тапшылықты анемия–В12 витаминінің
жетіспеуінен дамитын патологиялық жағдай. Бұл
ауруды алғаш рет 1868 жылы Аддисон суреттеген.
Ал “Пернициоздық анемия” терминін ең алғаш
Бирмер енгізген.
Пайдаланылған әдебиеттер:
1.Ішкі аурулар. Қалимұрзина.II том. Алматы 2010.
2.Биология:Жалпы білім беретін мектептің
8-сыныбына арналған оқулық. Алматы:
Атамұра, 2008.
3.Салауаттану оқулық 2010ж
4.Биология оқулық 2013ж

Ұқсас жұмыстар
Дәрумендер тағамдық заттардың құрамында болатын ерекше ағзалық қосылыстар
денің сау болсын десең... дәрумендер
Пияз тұқымдастар
Анар шырыны
Дәрумендер туралы жалпы түсінік
ВИТАМИНДЕР. Дәрумендердің топтары мен түрлері
Тағамдық өсімдіктер- дәрумендер көзі. Майда және суда еритін дәрумендер
Ешкі сүтінің емдік қасиеті
Сарымсақтың пайдасы
Майлар және олардың тамактанудағы маңызы. Дәрумендер. Дәрумендердің жетіспеушілігі. Дәрумендердің жіктелуі
Пәндер