Қышқылдардың жіктелуі,алынуы, химиялық қасиеттері




Презентация қосу
Қышқылдардың жіктелуі
1. ОТТЕГІ АТОМЫНА БАЙЛАНЫСТЫ:

ҚЫШҚЫЛДАР

ОТТЕКТІ ОТТЕКСІЗ

HNO3 ,H2SO4
HF,HCl,
H2CO3,H3PO4
HBr,HI
H2S
2. Сутегі атомына байланысты.

Бір негізді Қышқылдар Үш
негізді
HCl
H3PO4
HNO3
Екі негізді

H2S
H2SO4
Қауіпсіздік техникасының ережесі.
1.Әрбір жасалатын жұмыстың барысымен
танысу.
2.Тәжірибеге қажетті заттарды аз
мөлшерде қолдану.
3.Қышқылдармен жұмыс жасағанда сақ
болу,газ күйіндегі заттардың иісін алыстан
желпу арқылы сезу.
4.Реактиві бар ыдыстың ауызына
үңілмей,жанынан қарау.
5.Қышқылдармен жұмыс жасағанда денеге
немесе киімге тигенде дереу сумен жуу.
жірибе:
енді металл +қышқыл→ тұз+сутек газы
жірибе:
сенді металл оксиді +қышқыл → тұз+су
3-тәжірибе:
Негіз+қышқыл→ тұз+су

4-тәжірибе:
Тұз+қышқыл→тұз + су +
көмірқышқыл газы
Қосымша мәліметтер
ОРГАНИКАЛЫҚ ҚЫШҚЫЛДАР:
ЛИМОН, АЛМА, СІРКЕ, ҚҰМЫРСҚА
ҚЫШҚЫЛДАРЫ.
БЕЙОРГАНИКАЛЫҚ
ҚЫШҚЫЛДАР:
КҮКІРТ, ТҰЗ, ФОСФОР,
АЗОТ.
Қышқылдардың физиологиялық
әсері:
Сүт қышқылы адамдарда
қимыл-қозғалыс кезінде бұлшық
еттерде пайда болады.

Қарын сөлінде ақуыздарды
ыдырататын тұз қышқылы
болады.
Қышқылдардың медицинада
қолдануы:

Аскорбиновая,
ацетил-
салициловая
Т.б
ТАМАҚ ӨНЕРКӘ СІБІНДЕ Қ ОЛДАНЫЛУЫ:

Сірке және лимон
қышқылы.
3. АТМОСФЕРАДАҒЫ ҚЫШҚЫЛ
ЖАҢБЫРДЫҢ ПАЙДА БОЛУЫ:
SO2+H2O=H2SO3

Ұқсас жұмыстар
Негіздердің жіктелуі
Қышқылдардың қасиеттері
Сүт өнімдерінде сүт қышқылы болады
Физикалық қасиеттер
Негіздердің химиялық формулалары
Фторполимерлер жабыспайтын жабыны бар ыдыстарды өндіруде кеңінен қолданылуымен танымал
Қаныққан көмірсутектер
Жай эфирлер
Спирттердің химиялық қасиеттері
КАРБОН ҚЫШҚЫЛДАРЫН ӨНДІРУ
Пәндер