Дезинфекция




Презентация қосу
«Қазақ ұлттық аграрлық университеті»

«Дезинфекция»
сабақтың сұрақтары:

1. Ветеринариялық-санитариялық шаралар
жүйесінде дезинфекцияның маңызы
2. Дезинфекцияның әдістері
3. Дезинфекциялық заттар
4. Дезинфекцияның тәсілдері
5. Дезинфекциялық техника
6. Мал және құс шаруашылығында

дезинфекцияны жүргізу ерекшеліктері
тежелеу дезинфекциясында
нұсқауларда белгіленген мерзімі
өткеннен кейән сынамалар
алынады.Сынаманы
еденнен,қабырғалардан,
бұрыштардан, оттықтан барлығы
10-20 әр түрлі жерлерден алады.Ол
үшін скальпельмен немесе басқа
үшкір затпен аумағы 10*10 см
жерді белгілейді де,
бейтараптағыш ерітіндіге
малынып,сығып алынған мақта
тампонымен 1-2 минут бойы сол
жерді ысқылап сүртеді
стерильді бейтараптағыш
ерітіндіге не стерилбденген
дистильденген суға салып,
бактериологиялық зерттеуге
лабораторияға
жіберіледі.Жұмысқа қажетті
тампондар алдын ала
дайындалып, қолданылатын
дезинфекциялық күші 10
есе аз бейтараптағыш
ерітіндіде сақталады.
Дезинфекция (des – жоямын, infectio -
жұқтыру) – сыртқы ортада патогенді және
шартты патогенді микроорганизмдерді жоюға
бағытталған шаралар.
Мал қора-жайларындағы дезинфекцияның
түрлері

Дезинфекция

Профилактикал
Лажсыз
ық

Іске қосу
Технолог Қорытын
алдындағ Ағымды
иялық ды
ы
Профилактикалық дезинфекция жұқпалы аурулардан
таза шаруашылықтарда басқа жақтан таралған індеттің
алдын-алу мақсатында жоспарға сәйкес жүргізіледі.

Іске қосу алдындағы дезинфекция қора-жайдың
құрылысы аяқталған кезде малды кіргізер алдында
жүргізіледі.

Технологиялық дезинфекция мал шаруашылығында
белгілі бір технологиялық процесс аяқталғанда
жүргізіледі.
Лажсыз дезинфекция инфекциялық ауру шыққан
кезде жүргізіледі.

Ағымды дезинфекция шаруашылықта ауру пайда
болған күннен бастап жүйелі түрде жүргізіліп
отырады.

Қорытынды дезинфекция шаруашылықтағы мал
індет ауруынан тазарғаннан кейін карантинді немесе
шектеуді алу мақсатында жүргізіледі.
Дезинфекцияның
әдістері

Физикалық Химиялық Биологиялық
Физикалық дезинфекциялық заттар

1. Механикалық тазарту
2. Күн сәулесі
3. УКС
4. Жоғары t (құрғақ)
5. Ыстық бу
6. Қайнату
7. Кептіру
8. Ультрадыбыс
Микроорганизмдердің температураға төзімділігі

Топтар Температуралық константа (0С) Патогенді
минимум оптимум максимум өкілдер

Психрофил 0-5 15-40 35-40 Иерсиния,
лептоспира
Мезофил 10-20 35-37 43-47 Көптеген
патогенді
микробтар
Термофил 40 50-60 90 Легионелла
Химиялық дезинфекциялық заттар
1. Галоидты заттар (құрамында хлор, йод,
бром бар).
2. Оттекті заттар.
3. Беткейлі-белсенді заттар.
4. Альдегидті заттар.
5. Гуанидиндер.
6. Спирттер.
7. Фенолдар.
8. Сілтілер.
9. Көпкомпонентті композициялар
Дезинфектанттарға қойылатын негізгі талаптар
- Бактерицидтілігінің жоғары болуы
- Жағымсыз тұрақты иісінің болмауы
- Суда жақсы еруі немесе тұрақты эмульсия түзуі
- Кез-келген ортада дезинфекциялық әсерін
сақтауы
- Өңделетін беткейді бүлдірмеуі
- Қол жетімді және арзан болуы
- Тасымалдауға ыңғайлы болуы
- Сақтау барысында құрамының тұрақты болуы
- Уыттылығының төмен болуы
- Коррозиялық белсенділігінің төмен болуы
- Экологиялық қауіпсіз болуы
www.sliderpoint.org
Дезинфекцияны ұйымдастыру және жүргізу
Механикалық тазарту
Сумен ылғалдандыру
Механикалық тазарту
гидротазарту (жуу)

Дезинфекция
Дезинфекциялық затты және әдісін таңдау
Қора-жайдың жалпы ауданын анықтау
Дезинфекциялық заттың мөлшерін есептеу
Дезинфекцияны жүргізу тәртібі
Экспозиция
Желдету, қажет жағдайда жуу
Дезерітіндіні бейтараптау
Сапасын бақылау
Микроорганизмдердің дезинфекциялық заттарға
төзімділігі

Төзімділігі Микроорганизмдер

Жоғары G Прион, «баяу» вирустар.

F Бактериалық эндоспоралар (бацилла, клостридия),
вироид.
Орташа E Пикорнавирус, парвовирус.

D Микобактерия, ротавирус, реовирус, кейбір зеңдер.

C Аденовирус, саңырауқұлақтар.

Төмен B Бактериялардың вегетативті формалары, ашытқы
саңырауқұлақтар, кейбір грамм теріс
микроорганизмдер.
A Липидті вирустар және т.б.
Хлорлы дезинфектанттар.
Хлор суда ергіген кезде хлор сутекті және
хлорлы қышқыл түзеді, органикалық
заттармен байланысқа түскенде атомарлы
хлор түзеді.
Хлор сутек; хлорлы қышқыл және
атомарлы хлор бактериялардың торша
мембранасын бұзып, ақуыздарды
денатурацияға ұшыратады.
Антимикробтық белсенділігі жоғары
және спектрі кең. Бірақ коррозиялық
белсенділігі жоғары.
Йодты дезинфектанттар

Йод – суда ерімитін қара түсті
кристалл. Йод ерітіндісі жоғары
бактерицидтік, фунгицидтік және
спороцидтік қасиетке ие.
Экологиялық қауіпсіз.
Оттекті
дезинфектанттар
Озон- ауа және суды
зарарсыздандыру үшін
қолданылады.

Калий перманганаты –
асептикалық зат ретінде
қолданылады.

Сутегі асқын тотығы -
дезинфекцияның барлық
түрінде қолданылады.
Сутек асқын тотығы (Н2О2) – бұл сулы
ерітінді күйінде, 29-30% концентрацияда
пергидроль атымен шығарылады.
Бұл сұйықтың иісі, түсі және ащы
иссіз болады. Жоғары бактерицидті
қасиетке ие. Сутек асқын тотығы 0,5-6%
концентрациясы құрал-жабдықтарды
коррозияға ұшыратпайды және
құртпайды. 3-4% концентрациясы,
экспозициясы 80нен 180 минутқа дейін
жуғыш заттарды қолдананады.
Спирттер

Метил спирті
Этил спирті
Глицерин
Пропиленгликоль
Триэтиленгликоль
Гуанидиндер.

Әсер етуші заты – органикалық
қосылыстар.
Туберкулез микобактерияларынан
басқа грамм теріс және оң
микроорганизмдер белсенділігі
жоғары.
Вирусам, саңырауқұлақ және
спораларға әсер етпейді.
Фенолды дезинфектанттар.

Фенол – дезинфектант
ретінде уыттылығы мен
жағымсыз иісне байланысты
қолдануға тиым салынған.
Альдегидті
дезинфектанттар
Белсенді әсер етуші зат:
глутарлы альдегид, янтар
қышқылы альдегиді, глиоксаль
және композициялық заттар.
Антимикробты белсенділігінің
спектрі өте кең.
Бұл топтың негізгі кемшілігі иісі
өткір және уыттылығы жоғары.
Дезинфекцияны жүргізу тәсілдері

Ылғалды Аэрозольді Газды Көбікті

Гидропульт,
Аэрозольді Газды Көбік
жуғыш
генераторлар камера генераторы
машиналар
Дезинфекцияны жүргізуде қолданылатын
тәсілдердің ішінде ылғалдысы кең тараған тәсіл
болып табылады. Бұл тәсіл дезинфектанттарды
шашу, бүрку арқылы іске асады.

Аэрозольді тәсіл – ең тиімді болашағы зор тәсіл.
Бұл тәсілдің көмегімен ауадағы және беткейдегі
барлық дерлік микроорганизмдерді жоюға болады.

Көбікті тәсіл – көбікті генератордың көмегімен
жүргізіледі. Ет өңдеу орындарында жиі
қолданылады.
Ылғалды дезинфекцияда қолданылатын қондырғылар

ДУК
дезинфекциялық
қондырғысы

5040 және одан
Қондырғының массасы, кг
жоғары
Цисретнаның сиымдылығы, л 1020,1600,2000
Дезертінділерге арналған бактардың жалпы көлемі, л 360
Цистернадағы максимальды қысым, МПа 0,3
Қазандықтағы жұмыс ерітіндісінің максимальды
температурасы, 0С
Көліктің жылдамдылығы, км/сағ 70
Габаритті өлшемі, ұзындығы/ені/биіктігі 6300/2300/2400
УД-3 дезинфекциялық қондырғысы

Қондырғының массасы, кг 3380
Цисретнаның сиымдылығы, л 500, 600
Дезертінділерге арналған бактардың жалпы көлемі, л 80
0,25 ыстық ерітінді
Цистернадағы максимальды қысым, МПа
0,6 суық ерітінді
Қазандықтағы жұмыс ерітіндісінің максимальды
температурасы, 0С
Көліктің жылдамдылығы, км/сағ 115
Габаритті өлшемі, ұзындығы/ені/биіктігі 5510/2095/2275
ДУ-750 дезинфекциялық қондырғысы
Мал және құс шаруашылығы қора-
жайларын, технологиялық қондырғыларды,
автокөліктерді жуу және зарарсыздандыруда
қолданылатын көп функциялы шағын қондырғы.
МАК жуғыш-аэрозольді кешен
Құрылысы:
1 – тележка;
2 – жоғары қысым аппараты;
3 – ерітіндіге арналған канистра;
4 – узартқыш катушкаға оралған шнур;
5- канистра мен кысым аппаратын
жалғаушы түтік;
6 – бүріккіш.

Техникалық сипаттамасы

Аэрозоль тамшыларының көлемі, 10-50
микрон
Өнімділігі, л/мин 5, 6
Қажетті электр қуаты, вольт 220
Электрқозғағыштың қуаттылығы, 1,3
кВт
Габаритті өлшемі, м 0,5х0,4х0,8
(биіктігі/ені/ұзындығы)
Қондырғының массасы, кг 20
ЦАГ-2 аэрозольді генератор

Техникалық сипаттамасы

Аэрозоль тамшыларының көлемі, 2-30
микрон
Өнімділігі, л/мин 2
Қажетті электр қуаты, вольт 220
Электрқозғағыштың қуаттылығы, кВт 1,1-1,8
Габаритті өлшемі, м 0,9х0,6х0,7
(биіктігі/ені/ұзындығы)
Қондырғының массасы, кг 40
САГ-5М аэрозольді генераторы

Аэрозоль тамшыларының көлемі, микрон 1-20
Өнімділігі, л/мин 0,25
Қажетті электр қуаты, вольт 220
Қажетті жұмыс қуаты, кг/см2 1,5-2,5
Қондырғының массасы, кг 5
ЛОМА Циклон-4

ГА-2
Аэрозольді қондырғылардың техникалық сипаттамасы

Аэрозольді Турбоциклонды
генератор генератор Лома
Техникалық сипаттамалары
ГА-2 «Циклон-4»
Дисперстілігі, мкм 25-100 2-10
Өнімділігі, л/сағ 1,5-4 80 дейін
Электр қозғауышының қуаты, кВт 5,5 1,0-1,3×2
Қоршаған орта температурасының +12 және одан +5 және одан
диапазоны, Т 0С жоғары жоғары
60-дан
Салыстармалы ылғалдылық, % 98-ге дейін
жоғары
Шудың деңгейі, дБ 120 84
Қондырғының салмағы (нетто), кг 295 40
Аэрозольді қондырғылардың салыстырмалы сипаттамасы
Қондырғының аты Белгілен Масса, Резервуар Өнімділігі, Тұмандату Тамшы
уі кг сиымдылы л/мин ұзындығы, диаметрі,
ғы, л м мкм

Генератор аэрозольный АГД 35,0 250 и 1,7 3,0 25-60
для дезинфекции более 3,5 30-150
Опрыскиватель АО - 2 7,0 8,0 2,0 3,5 280-450
«Автомакс»
Опрыскиватель РП -5 3,8 5,0 1,5 3,2 70-140
«Автомакс»
Гидропульт скальчатый ГС – 2 3,7 неогранич 1,25 2,5 100-400
ГС -3 енная
Опрыскиватель РП - О 2,0 неогранич 1,25 3,0 90-150
«Гидропульт» енная
Опрыскиватель РП - 1 1,2 1,0 0,25 2,0 150-240
«Дезинфаль»
Опрыскиватель ЭП-ОЗ 4,5 2,5 0,35 5,0 20-25
аэрозольный с
электродвигателем
Опрыскиватель ручной ЖР-6 0,5 0,8 0,04 1.2 40,0
усовершенствованный
Көбікті генераторлар

Meclube - 01522 көбікті генераторы

Қысқаша сипаттамасы:
Сырты боялған, дезерітінді
багы бар, сиымдылығы 24 л,
қысымды бақылауға арналған
манометрмен және ұзындығы
8 м шлангпен жабдықталған.
Массасы – 11,4 кг
DELVIR SCX 24 көбік генераторы

Қысқаша сипаттамасы:
Дезерітінді багы тот баспайтын
темірден жасалған,
сиымдылығы 24 л, қысымды
бақылауға арналған
манометрмен және ұзындығы
10 м шлангпен жабдықталған.
Массасы – 15 кг
FOAMMASTER-892 GB көбік станциясы

Қысқаша сипаттамасы:
Стационарлы көбікті
генератор. Тот баспайтын
темірден жасалған резервуары
бар, шланг ұзындығы – 20 м.
Көбікті шашу ұзындығы 10
метрге жетеді. Қондырғы
жұмысына 2-6 атм. Қысым
қажет.

Ұқсас жұмыстар
Дезинфекция жұмыстарын жүргізу
Дезинфектанттардың сапасын саралау
Дезинфекцияның мақсаты
Дезинфекция жүргізу тәртібі
Жұқпалы аурулардан таза емес шаруашылықтың мекеніндегі ветеринарлық санитарлық шаралар
Дезинфекциялық ерітінділер
Залалсыздандырудың әдістері
ГАЗБЕН ДЕЗИНФЕКЦИЯЛАУ
Адам денесінің микрофлорасы
Дезинфекция түрлері, әдістері
Пәндер