САРЫПТЫҢ ІНДЕТ ОШАҒЫНДА ЖҮРГІЗІЛЕТІН ШАРАЛАР
Презентация қосу
САРЫПТЫҢ ІНДЕТ
ОШАҒЫНДА
ЖҮРГІЗІЛЕТІН
ШАРАЛАР
* Мақсаты: Сарыптың алдын алу және індет
ошағында жүргілетін шараларды меңгеру
Жоспар
Сарып(бруцеллез)туралы
түсінік
2. Қоздырушысы
3. Індеттік ерекшеліктері
4. Індет ошағында
Сарып (бруцеллез)
Сарып – созылмалы өтетін , іш
тастау, шуы түспеу, эндометрит,
орхит және жануарлардың жыныстық
қабілетінің бұзылуы арқылы
ерекшеленетін жұқпалы ауру.
Қоздырғышы. Бруцеллезді әр түрлі түлікте Brucella
туыстығына жататын 6 түрге бөлінетін микробтар қоздырады.
Кейбір түрлері өзара бірнеше биварға (биотипке) бөлінеді.
O B.melitensis – қой мен ешкі үшін
зардапты және адам бруцеллезінің негізгі
қоздырушысы, 3 биотипі бар.
O B.abortus – сиыр , қодас, буйвол, бұғы,
марал, түйе және жылқы үшін зардапты,
9 биотипке бөлінеді.Кейбір биотипінің
уыттылығы адам үшін едәуір дәрежеде.
O B.suis – шошқа, қоян, солтүстік бұғысы
үшін зардапты 4 биотипі бар, оның 1, 2
және 3-шісі шошқада, 2-ші биотипі
қоянда, 4-шісі бұғыда тоғышарлық етеді.
Қоздырғышы.
O B.ovis – қой үшін зардапты, қошқардың
жұқпалы эпидидимитінің қоздырушысы. Адам
үшін зардаптылығы түбегейлі анықталған жоқ.
1953ж. Жаңа Зеландия мен Австралияда
бөлініп алынған, биотипке бөлінбейді.
O B.canis – ит үшін зардапты, бұл жанардың
эпидидимиті мен іш тастаудың себепкері.
1968ж. АҚШ-та тазы иттерден бөлініп алынған.
Адамға зардаптылығы белгісіз. Биотиптерге
бөлінбейді.
O B.neotomae – шөлейттегі егеуқұйрықта
кездеседі. 1957ж. АҚШ-та бөлініп алынған.Адам
үшін зардаптылығы беймәләм.Биотипке
бөлінбейді
*Бруцеллез
қоздырғышы -
Бруцеллезге 60-тан артық үй және жабайы
жануарлар түрлері бейім. Әсіресе тез
шалдығатындары : сиыр, қой, ешкі, шошқа,
солтүстік бұғысы.Оларда бруцеллез індет
түрінде тарайды. Түйе, жылқы, марал, қодас,
буйвол сияқты жануарларда бәсеңдеу тарайды.
Ит, мысық , қоян, сайғақ, түлкілерде шектеулі
дәрежеде, болмаса спорадия ретінде кездеседі.
Бұл аурудың табиғи ошағы болмайды.
Індеттік ерекшеліктері
* Инфекция қоздырушысының бастауына
бруцеллезбен ауырған малдар жатады,
әсіресе олар клиникалық белгілері айқын
білінген кезде өте қауіпті. Қоздырушы
микроб сүтпен, шәуетпен, нәжіспен және
несеппен бірге бөлінеді. Сиырдың желінінде
бруцеллалар 7-9 жыл, ал қойда 2-3 жыл
сақталып, оқтын-оқтын сүтпен бөлініп
тұрады.
Індеттік ерекшеліктері
• Бруцеллалармен ластанған өнімдер және малдан
алынған шикізаттар, жануарларды күтуге
арналған жабдықтар, жемшөп, төсеніш, су,
топырақ, малды қарайтын адамдардың киімдері
басты жұқтыру факторлары болып табылады.
Жас төлге бруцеллез негізінен алиментарлық
жолмен енесінің сүті арқылы, ал сақа
жануарларға алиментарлық жолмен және
шағылысқанда жанасу арқылы жұғады.
* Індеттің жаңа ошақтарында
бейім жануарлардың 60 %-ға
дейіні инфекцияға шалдығуы
мүмкін.Бас кезінде буаз мал
ішінара, ал кейін жаппай іш
тастауы мүмкін.2-3 жыл өткен
соң аборт байқалмайды, ал
шеттен мал қосқанда індеттену
өршіп, жаңа әкелінген және
бұрынғы ауырған малдарды
қоса қамтып, іш тастау қайта
қаулауы мүмкін. Малды
араластыру індетті өршітіп,
оның жаңа ошақтарын
* Індет ошағында
жүргізілетін шаралар
Бруцеллездің алдын алу үшін ең
басты шара – аурудан сау
шаруашылыққа сырттан инфекция
қоздырушысын әкелдірмеу
мақсатында негізгі
ветеринариялық-санитариялық
талаптарды орындау.
Мал табындарын тек қана аурудан таза
шаруашылықтарда өсірілген сау жануарлардан
құрайды және жайылымда,
суарғанда,айдағанда бір-бірімен араласуына
жол бермейді.
• Жоспарлы түрде жануарларды бруцеллезге
тексеріп тұрады.Өсіру үшін шаруашылыққа
әкелінген малдарды 30 күн карантинде ұстап, бұл
уақытта бруцеллезге агглютинация және
комплемент байланыстыру реакциялары арқылы
тексеріп, нәтижелері теріс болғанда ғана жалпы
табынға қосады. Мал іш тастаса, оның қанын және
тастанды төлді лабораторияға тексеруге жібереді.
Сақтандыру
Бруцеллезге қарсы ірі қараны
19- және 82-штамдардан
даярланған вакциналармен, ал
қойды 19-штамм және Rev-1
вакциналарымен егеді.
*
Бруцеллез шыққан
С шаруашылықта індет
А ошағына карантин
Қ қойылып, сауықтыру
Т шаралары
А жүргізіледі.Сауықтырудың
ең тиімді әдісі ауру шыққан
Н
табынды түгелімен сойып,
Д қораны мұқият
Ы дезинфекциялап, жаңадан
Р сау мал әкелу.Әрине, бұлай
у ету аурудың байқалған
сәтінде уақытылы
диагнозын анықтап, жедел
Қорытынды
Ауру шыққан сиыр фермасын
карантиндік реттілікте ұстап, барлық
малды 15-30 күн сайын бруцеллезге
серологиялық әдіспен тексеріп, оң
нәтиже берген жануарларды жедел
бөліп алып, сояды да,қораны
дезинфекциялайды.Осылайша
тексеруді бүкіл табын бойынша
қатарынан екі рет теріс нәтиже
алғанға дейін жүргізеді.Екі рет теріс
нәтиже алған соң табынды 3-6 айға
бақылауға қойып, бұл уақытта 2 рет
бруцеллезге тексереді.Тексеру теріс
нәтиже берсе табын сауықтырылды
деп есепте, қорытынды дезинфекция
жасаған соң карантинді алады.
Назар аударғандарыңызға
рахмет !
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz