Санитарлық –гигиеналық нормативтертердің ғылыми негіздеу




Презентация қосу
Орындаған: Қалжанова Бернара
Тексерген: Джунисбаева С.М
Санитарлық –гигиеналық нормативтертердің ғылыми негіздеу
үшін және ол-
Ардың орындалуын қадағалау үшін ауаға,топыраққа,
техникалық жабдықтарға
Инвентарьға өндіріс орындарына, қолдардың бетіне, санитарлық
және арнайы киімдерге, етке, сүтке, ет және сүт қнімдеріне
еңбек және тұрмыс жағдайларына санитарлық-гигиеналық
зерттеулер жүргізіледі.
Санитарлы-гигиеналық зерттеулерді ағымды санитарлық
бақылаудың жоспары және арнайы келесі әдістер бойынша
жүргізіледі: санитарлы сипаттау сезіммдік, физикалық,
серологиялық , гельминтологиялық микологиялық, биохимиялық
токсикологиялық және статистикалық
Санитарлы-сипаттайтын әдіс- өндіріс цехтардың және
тұрмыстық орындарының санитарлық жағдайын және жұмыс
жағдайын зерттеу үшін қолданылады.
Санитарлық әдістер:
1)Физикалық әдіс
2)Химиялық әдіс
3) Микроскопиялық әдіс
4) Бактериологиялық әдіс
5)Биологиялық әдіс
6)Серологиялық әдіс
7)Гельминтологиялық әдіс
8)Микологиялық әдіс
9)Биохимиялық әдіс
10)Физиологиялық әдіс
11)Гельминтологиялық әдіс
12)Микологиялық әдіс
13)Статистикалық әдіс
Өндіріс негізіндегі сүт өндірісінде санитариялық және
ветеринариялық ережлерге және колхоз совхоздардың сүт
фермаларына сәйкес санитариялық ветеринариялық
ережелерге сәйкес ферма жұмысшылары және фермаға
жұмысқа кіретін жұмысшылар міндетті түрде медициналық
тексеруден өтіп жеке бас гигиенасының ережелері бар
санитариялық үйрену керек.

Сауын аппараттары және ыдыстар сүттен және
кілегейден босағаннан кейін олардың сүтқышқылды
бактериялар ішек таяқшасы және басқа микроорганизмдер
өсіп көбейеді. Сүттің қалдықтарын тазарту және
микрооргонизмдерді жою үшін сауын аппараттарды және
сүт ыдыстарын жуып дезинфекциялайды
Сүт өндіріс орындарындағы ағынды сулары
Сүт өндіріс орындарындағы ағынды сулары
механикалық немесе биологиялық әдістермен
тазартады. Ағынды суды тазарту үшін механикалық-
торы бар тұндырғыш қондырғылар қолданады.
Құрылғылардағы сұйықтың ағу жылдамдығы
сұйықтың шығымына тазалау құрылғысының
мөлшеріне тұнбаға түсу жылдамдығы мен ластағыш
заттардың су бетіне шығу жылдамдығына
байланысты болады.
Ағынды суларды санитарлық – эпидемиологиялық
станцияның рұқсатымен қалалық канализацияға
торлы тұндырғыштардың өткізіп шыныдан
тазартылғаннан кейін жіберіледі.
Сүт өндіру кәсіпорындарының санитариясы
Сүт өндіру кәсіпорынының салғанда ,
шикізат, базасының жағдайын, келіп кету
жолын , ағынды судың ағуына басқа
кәсіпорындарға байланысты үстем желдің
бағытына, ауыз судың жеткілікті мөлшерде
болуына назар аударады. Қалалық сүт
заводтары, қалалық су құбырына және
канализация көзіне қосылады. Су
қоймаларының б.дінуінен сақтау үшін
жергілікті тазарту құрылыстарын жергілікті
скважина және ауызсуды тазартып
дезинфекциялайтын нысандарын салады.
Сүт өндіру кәсіпорындарын санитарлық- техникалық
құрылыстарға және зиянды өндірістік заттар бөліп
шығаратын кәсіпорындардың жел соғатын жағына , ал
тұрғын және мәдени – тұрмыс ғимараттарының ық
жағына салады.
Санитарлық қорғаныс аймақ , сүт заводтвры үшін
50м, шикізат өндірісі үшін 100м-ден болмауы керек.
Кәсіпорын территориясын қоршап, еріген қар,
атмосфералық су және алаңдарды өткелдерді,
жолдарды жуған судың ағуын есепке алып
жоспарлайды. Тегіс жердегі жер асты судың деңгейі
төменгі қабат еденінен 0,5 м тереңдіктен төмен
болмауы керек.
Ғимараттар құрылыстар және басқа қондырғылардың
кәсіпорын территориясында орналасуы, шикізатты
қабылдап дайын өнімді шығару кезінде олардың қоқыс
пен қалдықтарды шығаратын жолдармен
қиылыспайтын болуы тиіс.
Автомобиль дөңгелектерін зарарсыздандыру үшін
кәсіпорын қақпасының алдында дезинфекциялық
тосқауыл жасап оны 2 пайыз күйдіргіш натрий
ерітіндісімен толтырады. Кәсіпорын кіре берісіне аяқ
киімді батпақтан тазарту үшін, қырғыш металл
торларды және дезинфекциялық кілемде төсейді.
Асфальтелінген жолдарды, тиеп – түсіру шаңдарын
таза ұстап , түнгі уақытта оларды электр шамдармен
жарықтандырып отырады.
Отын ыдыс құрылыс материалдарды және т.б. Қоймаларда
немесе өндіріс бөлімінен 25м қашықтықта орналасқан арнайы
алаңдарда сақтайды. Қалдық қабылдағыштарды және
канализациясы жоқ тазартқыштарды өндіріс және қойма
ғимараттарынан арақашықтығы 25 м болатын жерге салады.
Бөшкелер мен контейнерлердегі қалдық пен қоқыстарды
күнделікті тазалап , дезинфекциялайды. Кәсіпорын
территориясын күнде тазалап тұрады. Қыс айларында жаяу
жүретін жолдар мен көлік ж.ретін жолдарды қар мен мұздан
тазартса , ал жазайларында территорияны және жасыл
көшеттерді күніне 2 рет суғарып отырады.
Көгалдандыру. Кәсіпорынның бос жерлеріне ағаш, бұта, шқп
гүл егеді. Шаруашыылық бөлімін өндіріс бөлімінен ені 3-м –
ден кем болмайтын жасыл көшеттермен бөледі.

Ұқсас жұмыстар
Химиялық заттардың әсерін гигиеналық реттеу негіздері
Жобалардың түрлері
Елдімекенді гигиеналық тазалау негіздері, елдімекенді жоспарлау
Гигиенаның Қазақстанда дамуы
Жалпы гигиена
Гигиенаның қалыптасуы және даму тарихы
Балалар мен жасөспірімдер гигиенасы
Тамақтану гигиенасы
Иондаушы сәулелер және радиактивті заттармен жұмыс істеу қауіпсіздігі
Еңбек субъектісінің сипаттамалары
Пәндер