Ветеринариялық санитариялық сараптау ережелеріне сәйкес сүтке міндетті түрде жүргізілетін зерттеулер
Презентация қосу
з д е р
е л д іңі
о ш к
Қ
Тақырыбы:
Ветеринариялық
санитариялық сараптау
ережелеріне сәйкес сүтке
міндетті түрде
жүргізілетін зерттеулер
Сүттің құрамы
87% судан
13 % құрғақ заттан:
Сүт майының негізін триглицеридтер құрайды \ үш атомды
глицери спирті және май қышқылдары\. Сүт ақзатында 18 амин
қышқылдары анықталды, оның 8 ауыспайтын амин қышқылдары.
Ақзаттың негізгі бөлігін казеин 82% құрайды. Сүтте көмірсулар
40% құрап оның 90% лактоза, галактоза, глюкозадан тұрады.
Сүттің негізгі ферменттері амилаза, каталаза, липаза, протеаза,
лизоцим, пероксидаза, редуктаза, фосфатаза болып табылады.
Сүтте адамға қажетті барлық витаминдер \ майда және суда
еритін\ бар. Мысалы, каротин, В2 , С және т.б. сонымен иқатар,
онда 0,7-0,8% минералды заттар \Ca, P, K, Na, Mg, S,CL\ бар.
Сүт сапасына қойылатын
талаптар
Технологиялық өңдеуге арналған сүт
сапасы МС 13264 «Сиыр сүті. Сатуға
түскен сүтке қойылатын талаптар»
талаптарына сай болуы керек. Осы МТ
сәйкес сүт жұқпалы аурулардан таза
шаруашалықтарда өндірілуі керек. Сүт
зауыттарына өткізген кезде сүттің
температурасы 10оС аспауы керек, ал
шаруашылықта 6оС аспауы керек.
Сүтті өңдеу әдістері
---Сүтті алғашқы өңдеу
---Сүтті механикалық өңдеу
--- Сүтті сепаратордан өткізу
--- Сүтті жүйелеу
(нормализациялау)
--- Сүтті жылумен өңдеу
--- Сүтті пастеризациялау және
стерилизациялау
Сүтті алғашқы өңдеу
Сүтті қабылдау
Сүтті жинау
Сүтті тазалау
Сүтті мұздату Сапасын бақылау
Көлемін анықтау
Сақтау
Сүттің
органолептикалық
көрсеткіштері
Сүттін түсінің өзгеруі
әртүрлі себептерге
байланысты. Сүттің қызылдау
түсі сүттің құрамындағы қанды
(малдың желінінің ауруы)
немесе жемімен (қызылша, сәбіз
т.б.), дәрі заттарымен (ревень)
байланысты сүтте пигмент
түзуші түсін береді. Су қосылған
және қаймағын алған сүттің түсі
көкшілдеу болады. Жаңа сауған
сүт болмашы ғана білінетін
сарғыштау болады немесе ақ.
Сүттің қоюлығын анықтау үшін шыны
ыдысқа құйылған сүтті аздап шайқайды.
Қоюлығын ыдыстың қабырғасында қалған
ізі бойынша анықтайды. Сұйық сүт, із
қалдырмай, ыдыстың қабырғасынан тез
ағып кетеді. Құрамы бұзылмаған (цельное)
сүт ыдыстың қабырғасында ақ із
қалдырады. Кілегей тәрізді және созылып
ағатын сүттің уыз, сүтке кілегей (слизистое)
бактериялар түскенде тұтқырлығы едәуір
болады, ыдыстың қабырғасымен созылып
ағады
Сүттің иісін конус тәрізді колбаға
құйып таза тығынмен жабады да, су
моншасында шамалы жылытады.
Жаңадан сауылған сүттің шамалы ғана
білінетін спецификалық иісі болады.
Ашыған сүтте қышқыл иіс пайда
болады; сүтте шіріткіш бактериялар
пайда болғаны
Сүттің дәмі жағымды, шамалы
тәттілеу дәмі болады. Сүттің ащы,
тұздылау ашыған, сабын және балық
татуы, нашар жем-шөбімен, алдың
ауруымен, сүт беретін кезеңімен (уыз,
сулар кезіндегі сүті), сүттің күшті
ластануымен құрамындағы қалдық-
қоспалармен т.б. байланысты болуы
мүмкін. Қышқыл және шірік иісі мен
дәмі сүтте сүт қышқылы және
шіріткіш микроорганизмдердің дамуы
нәтижесінде пайда болады.
Сүттің тығыздығы қалыпты жағдайда 1,027 –
1,034 г/дм3 құрайды. Ол сүтті сумен
сұйылтқанда төмендейді, бірақ ауру
жануарлардан алынған сүтте де нормадан төмен
болуы мүмкін. Майын алғанда немесе құрамы
бұзылмаған сүтке майсыздандырылған сүтті
қосқанда тығыздығы, керісінше, артады,
өйткені сүттің ең жеңіл фракциясы болатын сол
майлар тығыздықтың төменірек көрсеткіштерін
қамтамасыз етеді. Тығыздығын анықтау
үшін сүт ареометрі – лактоденсиметрді
қолданады.
.
Сүт жайлы қызықты
деректер
ЗЕБРА СҮТІНІҢ ТҮСІ ҚАНДАЙ?
Зебраның төлі туыла сала бар болғаны
жарты сағаттың ішінде алғашқы
қадамын басып, анасын еме бастайды.
Ал зебраның анасының сүті дәстүрлі ақ
түсті емес, қызғылт түске ие.
Зебра хайунаттар әлеміндегі таза
жануарлар сапына кіреді. Олар бір-
бірінің арқасын үйкелеп, иық
қағыстырғанды ұнатады. Осы күнге
дейін зебра малын адамдар үй
жануарларына қосуды қалағанымен
ешқандай оң нәтиже берген емес.
ӘЛЕМДЕГІ «ЕҢ ҚЫМБАТ» СҮТ — ТЫШҚАННЫҢ СҮТІ...
Біле білсеңіз, тышқанның ұрғашысы өз сүтінен адамның
ақуызын синтездеп шығарады, ал ол — фармокология
саласында бірегей дәрі-дәрмектер жасап шығару үшін
қолданылады.
Тышқанның сүтінен жасалған дәрілер — науқастарға қан
құйып болғаннан кейінгі қанның түзілу үрдісін ынталандыру
үшін қолданылады.
Тышқандарды өте шағын түтіктер арқылы арнайы
электрондық құрылғылардың көмегімен сауады.
1 литр тышқан сүтін алу үшін шамамен 4000
тышқан сауу қажет.
1 литр тышқан сүтінің нарықтағы бағасы 22 500 АҚШ
долларын құрайды.
Назар
аударғандарыңызға
рахмет!!!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz