Тамақтану теориялары




Презентация қосу
Қожа Ахмет Ясауи атындағы Халықаралық қазақ-түрік
университеті

СӨЖ

Тақырыбы: Тамақтану
теориялары
Орындаған: Бектасова
Д
Қабылдаған:
Ғайратқызы Д
Тобы: ЖМ-818
Мақсаты
Тамақтану теорияларын
түсіндіре отырып, дұрыс
тамақтану, дұрыс
тамақтанбаудың денсаулыққа
кері әсерлерін түсіндіре отырып
адам үшін ең пайдалы немесе
тиімді тамақтану теориясын
таңдау.
Жоспары
• Кіріспе
Тамақтану теориясы
• Негізгі бөлім
a. Дұрыс тамақтану
b. Дұрыс емес тамақтанудың адам
ағзасына әсерлері, аулулар
• Қорытынды
Қолданылған әдебиеттер
Тамақтану теориясы

Антикварлы Адекватты
қ тамақтану

Баланстық
тамақтану
Антикварлық теориясы
Гален
Кладвий Гален Аристотель
Осы теорияға сүйенсек, ағзаның барлық құрылымдарының
тамақтануы белгілі бір табиғаттың күрделі процесінің
нәтижесінде қоректік заттардан ас қорыту жүйесінде үздіксіз
қалыптасатын қанға байланысты. Бауырда бұл қан
тазартылады, содан кейін ол барлық органдар мен тіндерді
беру үшін қолданылады. Осы теорияға сүйене отырып, ежелгі
көптеген емдік диеталар салынды.
Академик И.П. Павлов осылай анықтады: “Азық-түлікке деген
шамадан тыс құмарлық жануар болып табылады, тамаққа
деген назар аудармау - бұл негізсіз. Шындық жерде, барлық
жерде, ортасында жатыр”
Адекватты тамақтану
Рекомендации студентам по
нормализации суточного
рациона
Советы по здоровому питанию:
• Пейте много воды. Поставьте целью выпивать 8 стаканов
воды каждый день. Фрукты и овощи содержат воду и
могут пополнить Вашу дневную потребность.
• Завтракайте каждый день. Люди, которые завтракают,
имеют меньшую вероятность переедать днем. Завтрак
также дает вам энергию и помогает думать и учиться.
• Выбирайте цельно зерновые продукты. Попробуйте
цельно зерновой хлеб и макароны, овсянку или
коричневый рис.
• Выбирайте цветные овощи каждый день. Овощи разного
цвета дают разные питательные вещества. Выбирайте
темную, листовую зелень такую как капуста и салаты, и
красные и оранжевые, такие как морковь, сладкий
картофель, красный перец и помидоры.
• Выбирайте свежие или нарезанные фрукты чаще, чем
фруктовый сок. В фруктовом соке содержится мало, либо

Ұқсас жұмыстар
Ашығу мен тойыну орталықтары
АДЕКВАТТЫ ТАМАҚТАНУ
Тамақтану концепциялары
Қажеттілік теориялары
Карневалидің мейірбикелік күтімді жоспарлау теориясы
Тамақтану тәртібі
Тұлғаның психологиялық қасиеттері
Баланың жоғары сынып және жасөспірімдік кезеңдері
Көшбасшылық теориялары
Мотивация басқару функциясы ретінде
Пәндер