Макрогетерогенді жүйелер: суспензиялар мен эмульсиялардың құрылымы, тұрақтылығы және бұзу әдістері


Slide 1

Макрогетерогенді жүйелер: суспензиялар, эмульсиялар.

Орындаған: Марденова Гауһар

Тексерген: Жаксыбаева Жанар

Slide 2

Суспензиялар.

Суспензия - қатты дисперстік фазаның сұйық дисперстік орта-да таралған микрогетерогенді система. Ондағы қатты бөлшектердің өлшемі 0, 1 мкм<г<10 мкм. Егер бөлшектердің дисперстік дәрежесі төмен болса, онда оның радиусы үлкейіп, тұрақтылығы төмен-дейді де тез тұнбаға шөгеді. Суспензиялардың дисперстілігін микроскоп, электронды микроскоп сияқты оптикалық немесе седимен-тациялық анализ көмегімен анықтауға болады.

Slide 3

Суспензиялар жарықты шашыратпайды, олар жарықты шағылыстырады, сондықтан суспензия лайлы болып көрінеді. Егер суспензияға электролит енгізсе, онда оның ұю құбылысы байқалады.

Slide 4

Сұйық дисперсті фазадан және сұйық дисперсті ортадан құралған еркін дисперсті жүйе.

Эмульсия құрамындағы екі сұйықтың біреуі полярлы(су), екіншісі бейполяр(органикалық сұйық) болады.

Slide 5 Slide 6

Эмульсиялардың негізгі екі түрі бар:

Тура эмульсия

Кері эмульсия

Майдағы су эмульсиясы, мұнда дисперсті фаза ролін су, ал дисперсті орта-май атқарады.

Судағы май эмульсиясы,

Мұнда дисперсті фаза-

Май, ал дисперсті орта

қызметін су атқарады

Notes: Content Layouts

Slide 7

Эмульгаторлар

Эмульсияның тұрақтылығын қамтамасыз ететін затттарды эмульгаторлар деп атайды. Табиғатына байланысты эмульгаторлар эмульсияны беттік керілуді кеміту, эмульсия бөлшектеріне электр зарядтарын беру арқылы немесе тамшы бетінде техникалық беріктілігі жоғары қорғауыш қабат түзу арқылы тұрақтандырады.

Slide 8

Эмульсиялар уақыт өткен сайын ескіреді. Эмульсияны бұзу үшін дисперсті фаза бетіндегі эмульгатор қабықшасының беріктігін азайту қажет.

Slide 9

Эмульсияны бұзу әдістері:

Химиялық әдісте, мысалы сабын қабықшасын жою үшін минералды қышқыл қосады.

Эмульсия түрін өзгертетін эмульгатор қосу.

Эмульгаторды адсорбциялы алмастыруда әлсіз қабықша беретін БАЗ қосады.

Термиялық бұзу- эмульсияны қыздыру арқылы бөлу.

01

02

03

04

Slide 10

Шайқау арқылы қорғағыш қабатты бұзу.

Механикалық әсер.

05

06

Электр тоғының әсерінен мұнайдағы су эмульсиясын бұзады.

Slide 11 Slide 12

Назарларыңызға рахмет!!!

Орындаған: Марденова Гауһар

Тексерген: Жаксыбаева Жанар


Ұқсас жұмыстар
Дисперстік жүйелер: жіктелуі, молекулалық-кинетикалық және электрокинетикалық қасиеттері мен тұрақтылығы
Микрогетерогенді жүйелер: түрлері, қасиеттері және фармациядағы қолданылуы
Дәрілік эмульсияларды дайындау технологиясы және олардың тұрақтылығы
Коллоидтық химия: негіздері, дисперстік жүйелер және алыну әдістері
Саяси жүйенің қызмет ету механизмі, құрылымы және тұрақтылығы
Суспензиялар: анықтамасы, дайындау әдістері, агрегаттық тұрақтылық, гидрофильді және гидрофобты заттардың жіктелуі, талаптары, орамдау және безендіру
Пестицидтердің экотоксикологиясы және қоршаған ортадағы таралуы мен тұрақтылығы
Медициналық ақпараттық жүйелер: құрылымы және базалық деңгейдегі жүйелер
Дисперсті жүйелер мен коллоидтық химия: классификация, қасиеттер, құрылысы және алу әдістері
Автоматтандырылған ақпараттық жүйелер: анықтамасы, құрылымы және жіктелуі
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz