Дипломалды тәжірибе есебі




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ және ҒЫЛЫМ
МИНИСТРЛІГІ

«Тағам өнімдерін өңдеу технологиясы»
кафедрасы

Дипломалды
тәжірибе есебі

Орал 2015
Менің мақсатым
Мен дипломалды тәжірибемді өзімнің туған өлкем
Шыңғырлау ауданыңдағы ЖШС «Астық сақтау
кәсіпорнынан» өттім. Бұл кәсіпорыннан өту мақсатым
кәсіпорынмен толығырақ танысу жәнеде өзіме керекті
ақпараттармен білімімді толықтыру. Қазіргі кезде еліміз
ауыл шаруашылығын алға қойды. Соның ішінде мал
шаруашылығы. Шыңғырлау ауылында көбінесе ірі қара
өсірумен айналысады.Ал ірі қара тұқымы жақсы болуы
үшін оның азығы жақсы болуы қажет. Сол себептенде
құрама жем туралы толығырақ білу үшін, қалай
сақталатының, ылғалдылығын тексеруді үйрену үшін осы
кәсіпорынды таңдап, тәжірибеден өттім. Менің мақсатым
осы кәсіорын аумағынан кішігірім құрама жем цехын
жобалау.
Жоспар:
1. Кәсіпорынға жалпы сипаттама
2. Құрамажемге жалпы сипаттама
3. Құрама жемнің түрлері
4. Құрамажемге сипаттама және
сапасына қойылатын талаптар
5. Құрамажем өндірісінің
технологиясы
6. Құрама жемді түйіршіктеу.
7. Құрама жемге қойылатын
негізгі талаптар.
КӘСІПОРЫНҒА ЖАЛПЫ СИПАТТАМА
«Шыңғырлау астық қабылдау кәсіпорыны»
Кәсіпорынның бірінші директоры-
Тасмагамбетов Айгали Бахтиярұлы. Қазіргі уақытта
зейнеткерлікте.Оның ізін жалғаушы қазіргі басшысы
ұлы Тасмагамбетов Мерболат Айғалиұлы. Кәсіпорын
1939 жылы құрылды. Аумағы 16,7 га құрайды.
Қазіргі таңда кәсіпорын тек астық сақтаумен ғана
айналысады. Кәсіпорында астық, құрама жем
сақтауға арналған 18 қойма бар. Соның ішінде он үш
қоймада астық пен құрама жем сақтаулы.
Құрама жем дегеніміз- ғылыми негізделген рецепт
бойынша дайындалып, малдың толық құнды
азықтандырылуын қамтамасыз ететін әртүрлі жем
қоспасы мен микроқосымшаның тазаланған және қажетті
ірілікке дейін ұнтақталған біркелкі қоспасы.
Физикалық күйіне байланысты құрама жемнің келесі түрлері
болады: шашыранды гранулденген, брикеттелген және галет
күйінде.
Шашыранды құрама жем - біркелкі ұнтақталған өнім күйінде
болады. Шашыранды құрама жем дайындағанда шикізатты бөтен
қоспалардан тазалап, қауыздайды (қауызды дақылды) және
ұнтақтайды. Осылай дайындалған құрауыштар мөлшерленіп,
араластырылады.
Брикеттелген құрам жем – бұл биологиялық дұрыс пішіндегі
және белгілі өлшемдегі тақта күйіндегі өнім. Мысалы, сегізбұрышты
пішіндегі брикеттер, ұзындығы – 160-170мм, ені – 70-80мм,
қалыңдығы (биіктігі) –30-60мм. Оны дайындау үшін ұнтақталған
құрауыштардың қоспасын дайындайды, алынған сусымалы масса
арнайы араластырғышқа түседі, оған бір мезгілде мөлшерленген
меласса да түседі. Ұнтақталған құрауыштар мен мелассадан
тұратын қоспа брикеттеуге преске түседі. Кейбір брикеттелген
құрама жемді ұнтақталған пішен мен сабан қосылады.
Гранулденген құрама жем – белгілі пішен мен өлшемдегі тығыз
түйірлерден тұратын сусымалы масса. Мысалы: белгілі диаметр
менбиіктіктегі кішкене цилиндр күйінде. Гранул жасау үшін екі әдіс –
құрғақ және сулы қолданады.
Гранулденген құрама жем әсіресе балыққа, тоған балықтары мен
Құрамажем сапасына қойылатын талаптар
Комбикоромның сапасының нормалары МЕМСТ бойынша анықталады. Комбикоромның сапа
көрсеткіштері құрама жем түріне, малдың түріне, олардың жасына байланысты болып келеді.
Негізгі сапа көрсеткіштері болып табылады: азықтық бірліктегі тағамдық құндылығы. Ол 70-тен
105-ке дейін өзгеріп отыруы мүмкін. Бір азықтық бірліктегі қорытылатын протеиннің 80-нен 170
граммға дейін болуы. Шикі клетчатканың 4,5-тен 19 %-ға дейін болуы.Комбикоромның
тағамдық құндылығы бірнеше қатарлы көрсеткіштермен анықталады. Есептеулерді ыңғайлы
жүргізу үшін құрама жемнің тағамдық құндылығын 100 грамм жемнің құрамындағы азықты
бірліктердің санымен көрсетеді. Мысалы, сұлының тағамдық құндылығы бұл жағдайда 100
азықтық бірлік болады. 100 грамм комбикоромда құстар үшін ауыспалы энергия 300 ккал төмен
болмауы керек. Сонымен қатар, комбикоромның құрамында құмның 0,3-тен 0,7-% - ға дейін,
металломагнитті қоспалардың 1 кг – ға деп есептегенде 10-50 мг дейін болуы шектеледі.
Комбикором ылғалдылығы 14,5 % артық болмауы керек, қышқылдылығы – 5 % артық емес.
Зиянды қоспалардың және ұсақталмаған тұқымдардың болуы шектеледі.Комбикоромның түсі,
иісі ингредиенттерге байланысты болу керек, сыртқы түрі бойынша - біртекті, көгерген белгілері
болмау керек. Ингредиенттердің тарту ірілігін малдың түріне және жасына байланысты
орнатады.Түйіршіктелген құрама жемдер үшін қосымша көрсеткіштер енгізілген. Негізінен
түйіршіктердің өлшемдері регламентациялайды, олардың шашылуы (5 % артық болмауы керек),
балықтар үшін – суда ісіңуі 15 минуттан төмен емес, брикеттелгендер үшін – брикеттердің
тығыздығы және т.б. БВД ылғалдылығы – 12-14 % артық болмауы керек, протеин - 25% кем
емес, клетчатка - 8 % артық болмауы керек, металло магнитті қоспалар 1 кг-ға деп есептегенде
25 мг-дан артық емес. Премикстердің сыртқы түрі, түсі және иісі биологиялық активті заттарға
және толықтырғыштар сипатына сай келу керек. Премикстер ылғалдылығы 10 % артық болмауы
керек.
Құрама жем өңдірісінің технологиясы

Шикізатты қабылдау

Шикізаттарды орналастыру.

Шикізаттың сақталуы

Шикізатты қоспалардан тазалау.

Шикізатты уақтау.
Құрама жемді түйіршіктеу.

;

1 - сурет. Құрама жемді түйіршіктеу схемасы: 1- автоматты
таразы; 2- бункер; 3- магнитті сепаратор; 4- пресс түйіршіктегіш;
5- суыту құбыры; 6- ұнтақтағыш; 7-елейтін машина; 8- таразы
қаптағыш аппарат
1–суретте құрама жемді түйіршіктеу
схемасы көрсетілген. Шашыраңқы құрама
жем таразыда өлшенгеннен кейін шанаққа
түседі. Сығымдағыштан өткен түйіршіктер
суыту колонкасында суытылып, сепаратор
немесе елегіш машинада ұн өнімдері
бөлшектерінен ажыратылады. Сепаратордан
өткен түйіршіктер өлшеніп, тиелуге
жөнелтіледі. Түйір дайындау үшін,
түйіршіктерді суыту колонкаларынан кейін
ұнтақтағышқа жібереді.
Құрама жемді сақтау әдістері

-құрама жемді дұрыс жайғастыру
-олардың түрлері ме рецептері бойынша
араласуын болдырмайтын жағдайларды жасау;
-сақтау кезіндегі құрама жемнің күйін жүйелі
бақылау;
-құрама жем зауытының территориясы мен
қоймаларда дұрыс санитарлық жағдайды
қалыптастыру.
ыз ға
р ың
арл а
На з м е т!
р а х

Ұқсас жұмыстар
Сыныпқа мінездеме
Қысқа мерзімді міндеттемелер есебі және аудиті Alma Tech ЖШС
Қорытынды мектепте практика ретінде конференция мектепте
Қысым қызықтары жайлы
Қысым қызықтары
Болашақ педагог психологтың жаңа форматтағы қарым-қатынас жүйесіндегі орны
Құрылыстағы қаржылық есепті ұйымдастыру
Кәсіпорын жарғысымен, қызметтік міндеттерімен танысу
Кәсіпорындардағы есепке алу - талдау жұмысының қазіргі жағдайы
Mumtaz мейрамханасының құрылымы
Пәндер