Тырыс қақтың микробиологиялық диагностикасы. Тырысқақ вибрионы. Кампилобактериялар Геликобактерияла


Slide 1

ҚазҰМУ Микробиология, вирусология және иммунология ЖАЛПЫ МЕДИЦИНА факультеті

Тырысқақтың микробиологиялық диагностикасы. Тырысқақ вибрионы. Кампилобактериялар

Геликобактериялар

Дәріскер: доц. Таурбаева Н. Т.

Slide 2

Жоспары

Вибриондар

Классификациясы

Морфологиясы

Дақылдық қасиеттері

Ферментативті қасиеттері

Антигендері

Лабораториялық талдау схемасы, дифференциациясы

Патогенділік факторлары

Клиникасы

Профилактикасы, емі

Кампиллобактериялар Классификациясы

Морфологиясы

Дақылдық қасиеттері

Ферментативті қасиеттері

Антигендері

Лабораториялық талдау схемасы, дифференциациясы

Патогенділік факторлары

Клиникасы

Профилактикасы, емі

Хеликобактериялар Классификациясы

Морфологиясы

Дақылдық қасиеттері

Ферментативті қасиеттері

Антигендері

Лабораториялық талдау схемасы, дифференциациясы

Патогенділік факторлары

Клиникасы

Профилактикасы, емі

Slide 3

Вибриондар

Slide 4

Тырысқақ - өте қауіпті жұқпалы ауру, ащы ішектің зақымдалуымен, су-тұз алмасуының бұзылуымен және жалпы интоксикациямен сипатталады.

Тырысқақ вибрионын 1883 жылы Кох ашты.

Індетті Vibrio cholerae О1 және О139 серологиялық топтарының өкілдері тудырады.

1906 ж - У. Готшлихтер Эль-Тор вибрионын ашты.

Slide 5

Классификациясы

Тұқымдастығы: VIBRIONACEAЕ- 4 туысы

Туыс: Vibrio

Түрі (21 түрі)

Аса маңызды :

- V. cholerae

- V. parahaemolyticus

- V. vulnificus

V. anguilarum

V. fischeri

Slide 6

Биоварианттары

- V. cholerae classic

V. cholerae eltor

Slide 7

МОРФОЛОГИЯСЫ

Үтір тәрізді иілген таяқшалар, ұсақтау.

Қозғалмалы (монотрих)

Спора (-)

Капсула (-)

Полиморфизм тән. Ескі дақылдарда - дәндер, шарлар, колботәріздес ұлғаю, L-пішін.

Slide 8

Тырысқақ вибрионы

Slide 9

Тырысқақ вибрионның морфологиясы

Slide 10

ДАҚЫЛДЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ

Қоректік орталарға талғамсыз

Қарапайым қоректік орталарда жақсы өседі

Сілтіге төзімді

Аэробтар немесе факультативті анаэробтар

Колониялары аспан көк түсті, ұсақ

Тез өседі (сұйық орталарда - 6-8 сағ. )

1% пептонды суда - нәзік көгілдір қабықша түзіп лайлану

Сыртқы ортада төзімді - төмен температурада- 4-6 апта

Элективті орталары

1. Пептонды су - 6 сағаттан кейін қабықша пайда болады.

2. Сілтілі агар - ұсақ, аспан көк түсті колониялар түзеді.

3. TCBS агарында сары түсті колониялар түзейді.

Slide 11

Тырысқақ вибрионның колониялары(S және R-формалар)

Slide 12

Биохимиялық қасиеттері

Көмірсулар - қышқыл түзіп ферменттейді

Желатинді ыдыратады

Казеинді гидролиздейді

Нитраттарды қалпына келтіру және индолды негізде түзу (+) нитроза-индолды сынамасы - тырысқақ-рот реакциясы.

Slide 13

Хейберг триадасы

Биохимиялық қасиеттері бойынша тырысқақ қоздырғышының 2 биоварын анықтайды:

V. cholerae cholerae - классикалық

V. cholerae eltor - Эль-Тор

Хейберг барлық тырысқақ вибриондарды 8 топқа бөлді:

- Тырысқақ вибрионы бірінші топқа жатады. Манноза, сахароза - оң, арабиноза - теріс.

Slide 14

АНТИГЕНДІК ҚҰРЫЛЫМЫ

Н- Аг-түрспецификалық, барлық түрлері үшін ортақ

О-АГ- типоспецификалық (139 серотоп) .

тырысқақ қоздырғышы 0 1 топқа жатады

О1 АГ: 3 компоненттен түрады - А, В, С

- Огава серовары - А В

- Инаба серовары - А С

- Гикошима серовары - А В С

Агглютинацияланбаушы вибриондар О1 сарысуына қарсы - агглютинацияланбайды

Серотоп вибриондары 02, 03, 04- энтериттер мен гастроэнтериттердің қоздырғыштары.

Slide 15

ПАТОГЕНДІЛІК ФАКТОРЛАРЫ

1. Экзотоксин - холероген (цитотоксикалық әсер көрсетеді)

2. Эндотоксин (жасуша қабырғасының құрамындағы ЛПС), фагоцитоздан қорғайды.

3. Агрессия ферменттері (лецитиназа, фибринолизин, гиалуронидаза, нейраминидаза)

Slide 16

ТВ (талшық, муциназа ферменті ) →

энтероциттерге→ колонизация

( энтероциттерге енбейді) .

Холероген - функционалды тосқауыл. Холероген 2 суббірліктен тұрады - А және В. Ішек қуысында судың және хлоридтердің гиперсекрециясын туды-рады. Na кері сіңірілуін бұзады. Нәтижесінде диарея ағзаның сусыздануына әкеледі.

Slide 17

Холероген А (токсикалығы)

аденилатциклазаның

активациялануы

цАМФ көбеюі

су-түз алмасуының бұзылуы

→сусыздану (күніне 30л) .

АТФ-аза→ жасуша ішілік транспорттың бұзылуы→ сусыздану және жасушааралық қатынастардың бұзылуы.

Slide 18

Ауру фазалары

1 фаза- энтерит

(қоздырғыштардың энтероциттерге адгезиясы және колонизациясы; нәжіс қайнатылған күріш сорпасына ұқсас)

2 фаза- гастроэнтерит

(құсу мен нәжістің бөлінуі ұлғаяды) ; сусыздану басталады.

3 фаза- тырысқақтық алгид

ағзаның толық сусыздануы.

Slide 19

Дегидратациялық синдром. Терінің тез зақымдалуы

Slide 20

Негізгі инфеция көзі науқас адам немесе бактерия тасымалдаушы болып табылады.

Эль-Тор тырысқағында ұзақ бактерия тасымалдаушылық байқалады.

Жұғу жолдары су және азық-түлік арқылы.

Таралу жолдары: фекалды-оральді, қарым-қатынастық

Эндемиялық аймақтар- Индияда Ганга және Брахмапутра өзендерінің бассейні.

Slide 21

Микробиологиялық диагностикасы

Барлық жұмыстар арнайы лабораторияда үздіксіз тәулік бойы қатал режимде жүргізіледі.

1. Бактериологиялық - негізгі әдіс

-

2. Жедел-диагностика- ИФР, ИФТ, ПТР,

3. Молекулярлы-генетикалық әдіс

Slide 22

1 кезең

1. Грам әдісімен бояу

2. люминесцентті микроскопия

3. 1% пептонды суға себу

4. сілтілі агары бар табақшалар

Монсур қоректік ортасы

агар (ТСЦС)

Slide 23

2 кезең

6 - 8 сағаттан соң

Сілтілі судағы өсуді зерттеу

2-ші пептондық суға қайталап егу

Грам әдісімен бояу

Ілінген тамшы (қозғалысы)

Slide 24

3 кезең

12-14 сағ кейін

Колонияларды зерттеу

Сілтілі агарда -S пішінді, аспан көк түсті, мөлдір.

Монсур ортасында - сұр-қара

ТСЦС - сары колониялар

Грам әдісімен бояу

Slide 25

4 кезең

18-24 сағаттан кейін

таза дақылдың қасиеттерін зерттейді

АР О-тырысқақ сарысуымен және типтелген сарысулармен (Огава және Инаба т. б. )

5 кезең

Идентификациялау үшін дақылдарды таңдау

6 кезең

36-48 сағаттан кейін

Тырысқақ вибрионының серотобын мен биовариантын анықтау

Slide 26

ЕМІ

1. Регидратация - жойылған сұйықтар мен электролиттерді қалпына келтіру(маңызды)

2. Этиотропты - кең спектрлі антибиотиктер (тетрациклиндер, фторхинолондар, хлорамфеникол)

Slide 27

Алдын алуы

Өлі тырысқақ вакцинасы

Біріктірілген тырысқақ вакцинасы (холероген - анатоксин + тырысқақ вибрионының О антигені)

Холероген-анатоксин

Вакцина егу эпидемиялық көрсеткіштер бойынша жүргізіледі.

Slide 28

Тырысқақ тәріздес вибриондар

Vibrio parahaemolyticus - Жапонияда жедел диарея қоздырғышы.

Инфекция көзі - су тағамдары, теңіз суы. Диарея 24 сағаттан соң басталады. Ауру спонтанды түрде басылады.

Slide 29

Vibrio vulnificus - Тынық және Атлант мұхитының жылы суларында мекендейді. Екі қабатты моллюскалардың (мидиялар) ағзасында шоғырланады.

Тағаммен қолданғанда септицемия туады, иммунитеті төмендеген адамдар зақымдалған терімен жанасқанда іріңді процесстер болады.

Slide 30

Campylobacter

.

Slide 31

Жіктелуі

Туқымдастығы: Campylobacteriaceae

Туыс Campylobacter өзіне 5 түрді біріктіреді

Адамға патогенділері:

C. jejuni- маңызы зор

C. fetus

C. coli

C. pylori кейін Helicobacter туыстастығына біріктірген

Антигендері: О-, Н

60-дан аса сероварлары бар.

Slide 32

МОРФОЛОГИЯСЫ

Жіңішке иілген таяқшалар “S” әрібіне ұқсас, немесе “шағала қанаты” тәрізді орналасады

Өте қозғалғыш - лофотрихтар талшықтары жасушаның 1 не 2 басында

Винт тәрізді қозғалыстармен сипатталады.

Грам (-)

Спора (-)

Капсула (-)

МИКРОАЭРОФИЛДЕР

Slide 33

ТӨЗІМДІЛІГІ

Сыртқы ортада көбеюге бейім, әсіресе су қоймаларында.

Жоғарғы температураға сезімтал.

Төменгі температурада ұзақ сақталады, мұздатылған етте бірнеше айға дейін.

Бөлме температурасында әртүрлі заттарда 2 аптаға дейін сақталады.

Асқазан сөліне және өтке төзімді, осы қасиет кампиллобактерлерге асқазан барьерін өтіп асқорыту жолында сақталуға мүмкіндік береді.

Slide 34

ДАҚЫЛДЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ

Қоректік орталарға талғамды:

- жұлынды агар

- шоколадты агар

Колониялары:

- түссіз, мөлдір

- томпайған

Дақылдандыруды микроаэрофильді жағдайларда өткізеді.

Slide 35

Қанды агарда өсуі

Slide 36

Биохимиялық қасиеттері

Көмірсу Аминқышқылы Желатин Мочевина

↓ ↓ ↓ ↓

ыдыратпайды ыдыратады гидролиздемейді

(-) (+) (-)

каталаза және оксидазалық активтілігі бар

Патогендік факторлары:

Экзотоксин (термолабилді) → колония түзеді

Эндотоксин (термостабилді) → цито- және жалпы токсикалық әсер етеді.

Slide 37

Патогенезі

Кампиллобактериялар - ауыз қуысы - асқазан - ашы ішек - жабысу - колонизациялану - инвазия - ішек эпителийі бойымен қозғалуға мүмкіндік - қабынудың дамуы - шырышты қабықтың ісінуі - токсиндердің бөлінуі:


Ұқсас жұмыстар
Кеңес беруші
Кампилобактериоздың бактериологиялық диагностикасы
Грам тәсілі
Стандартты микробиологиялық зертхана
Патогенділігі бойынша микроорганизмдердің жалпы сипаттамасы
Ішек тобындағы бактериялардың токсигендігі
Жедел дизентерияның гастроэнтероколиттік варианты
ТІРІ ВАКЦИНА АЛУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Микроэкология негіздері туралы
Холера
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz