Ұтымды тамақтану. Салмағы артық адамдардың тамақтану принциптері


Slide 1

С. Ж. Асфендияров атындағы Қазақ Ұлттық Медицина Университеті

Ұтымды тамақтану. Салмағы артық

адамдардың тамақтану принциптері

Тексерген:

Орындаған: Былташ Салтанат

Факультет: Жалпы медицина

Курс: 1

Группа: 004

Slide 2

Ж о с п а р ы :

Вегетериандылық концепциясы;

Емдік ашығу;

Ата - бабалардың тамақтану концепциясы;

Басты тағамдық фактор концепциясы;

Тағамдық құндылық индексі концепциясы;

«Тірі» энергия концепциясы;

« Алдамшы дәрі - дәрмек» концепциясы;

Оңтайлы абсолютизация концепциясы

Slide 3

“Ас адамның арқауы”

Slide 4 Slide 5

Салауатты тамақтану:

-Организмнің тағамдық заттар мен энергияға мұқтаждығын қамтамасыз етеді.

-Организмнің ас қорыту жəне ферменттік

-Рациондағы тағамдық заттардың алуан түрлілігімен сипатталады.

-Сапалы жəне қауіпсіз.

-Өсу мен дамуды тиімді қамтамасыз етеді, денсаулық

деңгейі мен жұмысқа қабілеттілікті арттырады.

-Тамақтануға байланысты өрбитін аурулардың дамуын тежеп, алдын алады.

Slide 6 Slide 7

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының мəліметі бойынша əлемдегі

өлім-жітім себебінің

60% пайызы тікелей дұрыс

тамақтанбауға байланысты .

Slide 8 Slide 9

Тағамдық калория мынаған шығындалады

Негізгі зат алмасуды демеуге;

Slide 10

Физикалық жұмысты атқаруға;

Тағамды қорытуға жəне сіңіруге (тағамдық термогенез) ;

Тіндердің өсуі мен түзілуін қамтамасыз етуге;

Slide 11 Slide 12

Вегетериандылық - бұл альтернативті көзқарастың ең көне түрлерінің бірі. Негізіне тамақтанудан жануар текті өнімдерді алып тастау жатады. Тамақтануға тек өсімдік текті өнімдер пайдаланылады. Мұндай жолды ұстанудың оң жағы атеросклерозбен ауыру қатері азаяды және артериялық қан қысымы қалыпқа келеді, ішектің ісік аурулары сирек кездеседі. Өттің жүруі жақсарып, бауыр жұмысы жеңілдейді, басқа да оң жақтары бар. Бірақ көптеген зерттеушілердің пікірі бойынша, тек қана өсімдік текті қоректенуде, яғни қатаң вегетериандылықты ұстанғанда ағзаның қалыпты жұмысы үшін қажет құнды ақуыздар, қаныққан май қышқылдары, темір мен кейбір дәрумендер жеткіліксіз түседі, себебі өсімдіктерде бұл заттар аз болады. Сондықтан қатаң түрде емес, арасында жануар текті тағамдарды қосу үйлесімді болып табылады.

Емдік ашығу:

Бұл қағиданың негізінде арнайы уақытта толық ашығу жатыр, ашығу уақыты әр түрлі, 1 күннен бірнеше аптаға созылуы мүмкін. Бұл қағиданы қолдаған ең арзан ем деп сипаттаған Гиппократ және Ибн Сина болатын.

Емдік ашығудың басты әсері - дозалық стресс, ол барлық жүйелердің белсенділігіне, соның ішінде зат алмасу үрдісінің жылдамдайына әкеледі. Нәтижесінде ағзадан « шлактар» шығып, ағзаның « жасаруы» жүреді. Қазіргі уақытта емдік ашығу кәріліктің алдын алу, өмірді ұзарту мен жасару үшін қолданылыды. Сонымен қатар емдік ашығу жүрек - қан тамыр, асқазан - ішек жолдары аурулары және аллергиялық ауруларды емдеу үшін қолданылыды. Емнің ауырлығына аштық сезімі мен әлсіздік жатады.

Адамның тамақтануы туралы альтернативті көзқарас.

Slide 13

Тамақты термиялық өңдеусіз тұтыну. Бұл бағытты ұстанатындар

2- ге бөлінеді:

Шикілей жеу - бұл өсімдік - сүт өнімдерін термиялық өңдеусіз жеу. Тағам жақсы сіңеді, бойында пайдалы заттар жақсы сақталады, тою сезімі тез туады. Бқл сала жиі семіздіктің алдын алу және арықтау үшін тиімді болып табылады. Қысқа уақытқа ғана қолайлы деп саналады.

Құрғақтай жеу - бұл тек қысқа мерзімге ішектің кейбір ауруларын емдеуде ғана қолданылады. Сусыз тамақтану ауыр әрі ағзаны сусыздануға әкелуі мүмкін. Бұл концепция тиімді тамақтану қағидасына сәйкес келмейді.

Ата - бабалардың тамақтану концепциясы.

Slide 14

Бұл қағиданы қолдайтындар ағза бір немесе кейбір тағамдық факторлармен ғана қамтамасыз етілуі тиіс деп есептейді. Басқа компоненттер екінші орында не мүлдем болмауы тиіс. Әрине мұндай кезде тағам рационынан кейбір маңызды компоненттер жоғалып, ағзаға алмастырылмайтын компоненттер жетіспеуі мүмкін. Дәлелденген медицина пікірі бойынша басты тағамдық фактор жоқ, ағза өзіне қажетті барлық компоненттерді комплексті және үйлесімді алу керек.

Басты тағамдық фактор концепциясы

Slide 15 Slide 16

«Тірі» энергия концепциясы.

Бұл концепция 19 - ғасырдан белгілі, оны қолдайтындардың сенімі бойынша, ағзада тек оған тән «тірі» энергия бар. Потенциялды энергия күн арқылы түседі, жануар, өсімдік арқылы беріледі. Бұл қағида негізінде АТФ жатуы мүмкін, бірақ ғылымға қарсы деп есептеледі.

« Алдамшы дәрі - дәрмек» концепциясы.

Жеке өнімдерден ерекше емдік қасиет көреді, осындай негізе бұл зат ерекше мақталып, жарнама жасалады. Белгілі ауруларда не кез - келген адам қолданады. Мысалы, бөдене жұмыртқасы не өнген дәндер т. б. Адам ағзасы өте күрделі, оған 1 ғана нәрсемен әсер ету мүмкін емес.

Оңтайлы абсолютизация концепциясы.


Ұқсас жұмыстар
Бөлшектенген тамақтану диетасы
Егде жастағы адамдардың тамақтануы
Егде және кәрі жастағы адамдардың ұтымды тамақтануын ұйымдастыру
Мектептегі тамақтану
Онкологиялық пациенттерге ауырсыну кезіндегі паллиативті көмек
Қоршаған орта факторы
Энергия шығыны
Ашығу мен тойынудың физиологиялық негіздері
Тамақтану жайлы
Тамақтану
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz