БРУЦЕЛЛЕЗДІ БАЛАУ ӘДІСТЕРІ




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ «ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ» КАФЕДРАСЫ

БӨЖ
ТАҚЫРЫБЫ: БРУЦЕЛЛЕЗДІ БАЛАУ ӘДІСТЕРІ

ОРЫНДАҒАН : СЫРЫМОВА. Б.Е
ТЕКСЕРГЕН : НУРКЕНОВА. М.К


Бруцеллез - үй және жабайы
жануарлардың жұқпалы ауруы, ауру
малдың дене қызуы көтеріледі,
аяқтары мен буындары, нерв жүйесі
зақымданады, іш тастайды, шуы
түспейді, эндометрит, қысыр қалады.

Алғаш рет
қоздырғышын 1886
жылы Брюс бөліп
алған.
Бруцеллез ауруы кезіндегі жануар
организміндегі өзгерістер
Берджидің жіктеуі бойынша Brucella тұқымының 6 түрі бар:

Br. Br. Br.
Br. suis Br. canis Br. ovis
abortus neotomoe melitensis
• Бруцелла – грам теріс
боялатын, ұсақ,
полифорфты, кокк
Бруцелла тәріздес немесе қысқа
таяқша түріндегі
микроорганизм. Спора
түзбейді, қозғалмайды.
Өсінділік қасиеттері

Бруцеллаларды өсіру
үшін бауыр қосылған ет
– пептонды агар және
глюкоза мен глицерин
қосылған ет – пептонды
сорпа, картоп агары,
глюкоза глицеринді
агар, эритрит – агар,
жылқы қан сарысуы
қосылған ет – пептонды
агар қоректік орталары
қолданылады. рН 6,8 –
7,2 реакцияда, 38 С
температурада
өсіріледі.
е р і
іс т
ә д
л ау
Ба
Балау әдістері. Бруцеллезге
Зерттейтін материал: іш тастау ұшыраған жану-ы дер кезінде
кезінде түскен төлді, қарын анықтаудың бұл қауіпті ауруды
ішіндегісімен, шу және қағанақ жоюда маңызы орасан үлкен.
қабығы, сүт, бітеу жара ірің; өлген Бруцеллез диагн-н қою үшін
жануарлардан – паренхиматозды бактериоскопия жасалады, бруцелла
органдары, лимфотүйіндері. культурасы бөлініп алынады, лаб-қ
жану-ға био-қ сынақ жүргізіледі, ал
жаппай зерттеуге
иммунобиологиялық әдістер
қолданылады.
Бактериоскопиялық зерттеу.
Зерттелінетін материал жағындысын Грам және Козловский әдісімен бояйды.
Козловский әдісі бойынша басқа
микроорганизмдер көк түске, Бруцелла Грам әдісі бойынша қызыл
түске боялады.
бруцелла қызыл түске боялады.
Серологиялық реакциялардан бруцеллез диагностикасын
қоюға ең жиі қолданылатыны АР мен КБР.
Агглютинацияның пробиркалық
реакциясын түбі біркелкі дөңес
пробиркаларға төрт түрлі
сұйытылған 1 мл мөлшерінде
жасайды. Шошқа, кой, ешкі,
бұғы, ит қан сарысулары 1:25,
1:50, 1:100, 1:200 қатынасында;
сиыр, жылкы және түйе қан
сарысулары 1:50, 1:100.
1:200, 1:400 катынасында
сұйытылған түрінде алынады.
Жаппай зерттеулерде АР-сын
сұйытылған түрінде жасауға
болады, бірақ бұлай еткенде, он
нәтижс берген реакцияларды
төрт сұйытылған түрінде кайта
тексереді.
Шошка, кой, ешкі, бұгы жэне ит
кан сарысуында 1:50
катынасында ал сиыр, жылкы,
түйе үшін 1:100 және одан артық
сұйытылған жағдайда
агглютинация жүрсе реакция оң
деп саналады. Шошка, кой, ешкі,
бұғы және ит 1:25 катынасында
және сиыр, жылқы, түйе 1:50
қатынасындан сұйытылған кан
сарысуында ғана агглютинация
реакциясы жүрсе күмәнді реакция
болады. Күмәнді реакцияда
жануардың кан сарысуын 3-4
аптадан кейін кайта зерттейді.
Бруцеллез каупі бар фсрмадағы
малдарды кайтадан зерттегенде
күмәнді АР кайтадан кайталаған
жағдайда реакция оң деп
саналады.
Пробиркаларға
Пробиркаларға 2 2 мл
мл каймағы
каймағы
алынбаған
алынбаған сүт сүт кұяды
кұяды және
және оларға
оларға 0,2
0,2
Сүтпен
Сүтпен сақиналы
сақиналы реакция.
реакция. Сауын
Сауын мл (екі тамшы) ангиген қосады.
мл (екі тамшы) ангиген қосады.
сиыр
сиыр бруцеллезіне диагностика кою
бруцеллезіне диагностика кою Пробирканы
Пробирканы антиген
антиген сүтке
сүтке біркелкі
біркелкі
әдісін 1937 жылы Флейшхауер ұсынған.
әдісін 1937 жылы Флейшхауер ұсынған. тарағанша
тарағанша әбден сілкіп шайқайды және
әбден сілкіп шайқайды және
Бұның
Бұның мәні
мәні мынадай:
мынадай: сүтте
сүтте ерекшс
ерекшс 37-38
37-38 ос
ос температурада
температурада су су ваннасында
ваннасында
агглютининдер
агглютининдер болса
болса боялған
боялған не
не термостатта
термостатта 1 1 сағаттай
сағаттай ұстаііды.
ұстаііды.
бруцеллез
бруцеллез аитигендері
аитигендері топталып
топталып Реакцияны бағалау: сүттің жоғарғы
Реакцияны бағалау: сүттің жоғарғы
жиналады,
жиналады, түзілген агглютинантты сүт
түзілген агглютинантты сүт жағында
жағында айкын
айкын көрінетін
көрінетін көк
көк түсті
түсті
қаймағы адсорбциялайды
қаймағы адсорбциялайды және және
сакина
сакина болса
болса (сүттің
(сүттің басқа
басқа бөлігі
бөлігі ақ)
ақ) оң
оң
каймақпен
каймақпен біргс
біргс жогары
жогары көтеріліп
көтеріліп реакция ++++ және +++,
реакция ++++ және +++, каймақ каймақ
боялған
боялған сакина пайда болады, сүттің
сакина пайда болады, сүттің бөлігінде
бөлігінде жеткілікті
жеткілікті көрінетін
көрінетін көк
көк
қалған бөлігі түссізденеді.
қалған бөлігі түссізденеді. сақина және сүттің калған бөлігі көкшіл
сақина және сүттің калған бөлігі көкшіл
түсті
түсті болса
болса оң
оң реакция
реакция ++ ++ түзеді.
түзеді.
Бруцеллезге шалдыққан мал терісіне
Сиырдың індетті іш тастауына бруцеллез аллергендерін енгізгенде
диагноз қою үшін комплемент аллергиялық реакция пайда болады.
байланыстыру реакциясын, Қазіргі кезде қой мен ешкі және
арбитраждық әдіс ретінде көбіне шошқа бруцеллезін анықтау
Кумбстын тестін қолданады. агглютинация бермейтін Br.abortus
Флуоресценциялағыш штаммынан жасал5ан ВИЭМ
антиденелерді тікелей емес бруцеллизат аллергені қолданылады.
вариантта колдану әдісінің табысты Аллерген енгізілген жер ісіп кетсе,
болғаны жөнінде де деректер бар. аллергиялық сынама оң реакция берді
деп есептеледі.
Қолданылған әдебиеттер:
Иммунология.., А.Қ.Бұлашев. Астана,1998
Малдың жұқпалы ауруларын
бактериологиялық балау.., Кіркімбаева
Ж.С., Орынтаев Қ.Б
Омарбеков Е.О.Вирусология пәнінің
зертханалық сабақтары. Семей,2001
Толысбаев Б.Т, Шоқанов Н, Булашев А,
Бияшев Қ, Мал дәрігерлік
микробиология. Алматы,1999
5. Сайдулдин Т.С Ветеринариялық
індеттану,1-2 кітап.Алматы,1999
Назарла
р ыңызға
рахм ет!!!

Ұқсас жұмыстар
Сүтті Роз - Бенгал сынағымен зерттеу
Диагностикалық антигендер
Бруцеллезды балау әдістері туралы ақпарат
Індеттанулық балау
Тауық шешегінің вирусы
ЖҰҚПАЛЫ АУРУЛАРДЫ БАКТЕРИОЛОГИЯЛЫҚ БАЛАУ
Ауруды ажыратып балау
Лептоспироздың індет ошағында жүргізілетін шаралар
Бруцеллезды балау әдістері
Етқоректілердің обасын гепатиттен ажыратып балау
Пәндер