БРУЦЕЛЛЕЗДІ БАЛАУ ӘДІСТЕРІ


Slide 1

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ «ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ» КАФЕДРАСЫ

Тақырыбы: Бруцеллезді балау әдістері

ОРЫНДАҒАН : Сырымова. Б. Е

ТЕКСЕРГЕН : Нуркенова. М. К

БӨЖ

Slide 2

Бруцеллез - үй және жабайы жануарлардың жұқпалы ауруы, ауру малдың дене қызуы көтеріледі, аяқтары мен буындары, нерв жүйесі зақымданады, іш тастайды, шуы түспейді, эндометрит, қысыр қалады.

Алғаш рет қоздырғышын 1886 жылы Брюс бөліп алған.

Slide 3 Slide 4

Бруцеллез ауруы кезіндегі жануар организміндегі өзгерістер

Slide 5

Берджидің жіктеуі бойынша Brucella тұқымының 6 түрі бар:

Slide 6 Slide 7

Өсінділік қасиеттері

Бруцеллаларды өсіру үшін бауыр қосылған ет - пептонды агар және глюкоза мен глицерин қосылған ет - пептонды сорпа, картоп агары, глюкоза глицеринді агар, эритрит - агар, жылқы қан сарысуы қосылған ет - пептонды агар қоректік орталары қолданылады. рН 6, 8 - 7, 2 реакцияда, 38 С температурада өсіріледі.

Slide 8 Slide 9

Балау әдістері

Slide 10 Slide 11

Бактериоскопиялық зерттеу. Зерттелінетін материал жағындысын Грам және Козловский әдісімен бояйды.

Козловский әдісі бойынша басқа микроорганизмдер көк түске, бруцелла қызыл түске боялады.

Бруцелла Грам әдісі бойынша қызыл түске боялады.

Slide 12

Серологиялық реакциялардан бруцеллез диагностикасын қоюға ең жиі қолданылатыны АР мен КБР.

Агглютинацияның пробиркалық реакциясын түбі біркелкі дөңес пробиркаларға төрт түрлі сұйытылған 1 мл мөлшерінде жасайды. Шошқа, кой, ешкі, бұғы, ит қан сарысулары 1:25, 1:50, 1:100, 1:200 қатынасында; сиыр, жылкы және түйе қан сарысулары 1:50, 1:100. 1:200, 1:400 катынасында сұйытылған түрінде алынады. Жаппай зерттеулерде АР-сын сұйытылған түрінде жасауға болады, бірақ бұлай еткенде, он нәтижс берген реакцияларды төрт сұйытылған түрінде кайта тексереді.

Slide 13

Шошка, кой, ешкі, бұгы жэне ит кан сарысуында 1:50 катынасында ал сиыр, жылкы, түйе үшін 1:100 және одан артық сұйытылған жағдайда агглютинация жүрсе реакция оң деп саналады. Шошка, кой, ешкі, бұғы және ит 1:25 катынасында және сиыр, жылқы, түйе 1:50 қатынасындан сұйытылған кан сарысуында ғана агглютинация реакциясы жүрсе күмәнді реакция болады. Күмәнді реакцияда жануардың кан сарысуын 3-4 аптадан кейін кайта зерттейді. Бруцеллез каупі бар фсрмадағы малдарды кайтадан зерттегенде күмәнді АР кайтадан кайталаған жағдайда реакция оң деп саналады.

Slide 14 Slide 15 Slide 16

Қолданылған әдебиеттер:

Иммунология. ., А. Қ. Бұлашев. Астана, 1998

Малдың жұқпалы ауруларын бактериологиялық балау. ., Кіркімбаева Ж. С., Орынтаев Қ. Б

Омарбеков Е. О. Вирусология пәнінің зертханалық сабақтары. Семей, 2001

Толысбаев Б. Т, Шоқанов Н, Булашев А, Бияшев Қ, Мал дәрігерлік микробиология. Алматы, 1999

5. Сайдулдин Т. С Ветеринариялық індеттану, 1-2 кітап. Алматы, 1999

Slide 17

Назарларыңызға рахмет!!!


Ұқсас жұмыстар
Сүтті Роз - Бенгал сынағымен зерттеу
Диагностикалық антигендер
Бруцеллезды балау әдістері туралы ақпарат
Індеттанулық балау
Тауық шешегінің вирусы
ЖҰҚПАЛЫ АУРУЛАРДЫ БАКТЕРИОЛОГИЯЛЫҚ БАЛАУ
Ауруды ажыратып балау
Лептоспироздың індет ошағында жүргізілетін шаралар
Етқоректілердің обасын гепатиттен ажыратып балау
Бруцеллезды балау әдістері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz