Крахмал және спиртке картопты құрамалы өңдеу жайлы




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі
Семей қаласының Шакарім атындағы мемлекеттік университеті

БАӨЖ
Тақырыбы:Крахмал және спиртке картопты құрамалы өңдеу
Орындаған:Калибек А.М
БТ-307
Тексерген:Мирашева Г.О.

Семей 2015
Крахмал (нем. kraftmehl) – өсімдіктерде
болатын полимерлік көмірсу: (С6H10O5)n.
Крахмал— өсімдіктердің басты
қосалқы көмірсуы; глюкоза қалдықтарынан түзілетін
екі полисахаридтен (амилоза мен амилопектин)
тұрады. Ұн тәрізді ақ ұнтақ; көптеген өсімдіктерден
алынады. Аспаздық пен кондитер фабрикаларында
көбінесе картоп, бидай және жүгері крахмалын
пайдаланады. Кисель, жеміс ботқаларын қоюлатуға,
сондай-ақ кондитер бұйымдарына қосылады
Крахмал — табиғи полимер. Ол екі полисахаридтен: амилоза мен аминопектиннен
тұрады
Полимерлену дәрежесі — n-нің мәні крахмалдың әр түрлі молекуласында шамамен 200-
ден 2000-ға дейін болады. Крахмалдың молекулалық массасы бірнеше жүз мыңнан
(амилоза) миллионға дейін (амилопектин) жетеді.
Крахмалдың макромолекуласы циклді α-глюкозаның қалдықтарынан тұрады. Крахмал
түзілу процесінің сызбанұсқасы:
Крахмалдың маңызы мен қолданылуы
Крахмал — негізгі азығымыздың бірі. Бірақ оны ағза бірден сіңіре алмайды. Тағамның
құрамындағы крахмал майлар сияқты әуелі гидролизге ұшырайды. Гидролиздену процесі
тамақты шайнағанда сілекеймен бөлінетін ферменттердің әсерінен ауызда басталады.
Гидролиздену одан әрі асқазан мен ішекте жалғасады. Түзілген глюкоза ішектен қанға
сіңіп, одан бүкіл ағзаға тарайды. Глюкозаның артық мөлшері гликогенге "жануар
крахмалына" айналып, бауырда қор болып жиналады. Оның құрамы крахмал сияқты
(С6Н10О5)n бірақ құрылысы крахмалдан тармақты және молекулалық массасы да үлкен
болады.
Организмнің гликоген жинауы шектеулі. Адам салмағының 1 килограмына 50—60 г
гликоген жиналған соң, одан артық мөлшері майға айналып, адам толысып кетуі мүмкін.
Гликоген қажеттілікке байланысты глюкозаға айналып, биохимиялық процестерге
қатысады.
Крахмал гидролизінің аралық өнімдері декстрин мен мальтозаны ағза оңай сіңіреді. Тамақ
дайындаған кезде крахмал декстринге айналады. Нан өнімдерін және картопты пісірген
кезде крахмалдың аздап гидролизденуінен декстрин түзіледі.
Өнеркәсіпте крахмалды гидролиздеп, сірне мен глюкозаға айналдырады. Ол үшін
крахмалға сұйылтылған күкірт қышқылын қосып қыздырады. Күкірт қышқылының артық
мөлшерін бормен бейтараптап, кальций сульфатына айналдырып бөліп тастайды. Егер
гидролизді соңына дейін жүргізбесе, декстрин мен глюкозаның қоспасы сірне алынады.
Сірнеден кондитер тағамдарын, кәмпиттер, мармелад, джем, тосап жасайды.
Декстрин желім ретінде пайдаланылады. Крахмал мата өнеркәсібінде қолданылады. Ыстық
үтіктің әсерінен крахмал декстринге айналып, жұқа қабықша түзеді. Ол матаға әр береді
және тез кірлеуден сақтайды.Крахмалдан химия өнеркәсібінде глюкоза, этил спиртін,
Спирттер(ағыл. spіrіt) – құрамында бір не бірнеше
гидроксилСпирттер
топтары – (ағыл. spіrіt) – құрамында
(–ОН) болатын бір не
көмірсутек
бірнеше гидроксил топтары – (–ОН) болатын
туындылары. Гидроксил. тобының санына қарай бір,
көмірсутек туындылары. Гидроксил. тобының
екі, үш, төрт және көп атомды С.; радикалдар
санына қарай бір, екі, үш, төрт және көп атомды С.;
құрылысына қарай қаныққан,
радикалдар құрылысына қанықпаған, циклді,
қарай қаныққан,
ароматты қанықпаған
және гетероциклді
циклді, ароматты және гетероциклд .

Спиртті крахмалды
Спиртті шикізад – дәннен,
крахмалды картоптан
шикізад және
– дәннен,
қызылшақантты мелассадан
картоптан және алады. Техникалық мелассадан
қызылшақантты мақсатқа
арналған алады.
спирттің
Техникалықаздаған
мақсатқамөлшерін ағаш
арналған спирттің
гидролизатынан,
аздағансульфитті
мөлшерін сілтіден және т.б. алады.
ағаш гидролизатынан, Дән
сульфитті
шикізатынан бидай,
сілтіден жәнерожь, арпа, Дән
т.б. алады. сұлы, жүгері және
шикізатынан бидай,
дәндердің басқа
рожь, түрлерін де өңдейді.
арпа, сұлы, жүгері және дәндердің басқа
Осы түрлерін
шикізаттан спиртті периодты және үздіксіз
де өңдейді.
алады. КөптегенОсы заводтар
шикізаттан ашудың үздіксіз
спиртті сұлбасы
периодты және
бойынша үздіксіз
жұмыс алады.
істейді.Көптеген
Жеке заводтар
заводтарспирт
ашудыңөңдеуде
үздіксіз
картоп және дән,бойынша
сұлбасы басқаларыжұмысқызылша мелассасын,
істейді. Жеке заводтар
үшіншілеріспирт
– екеуінде
өңдеудеқолдануға маманданады.
картоп және Этил
дән, басқалары
спиртін техникалық қажеттіліктерге
қызылша мелассасын, – еріткіш – ретінде,
үшіншілері екеуінде
синтетикалық каучукмаманданады.
қолдануға өндірісінде, басқа заттар синтезіне,
Этил спиртін техникалық
сонымен қатар сусындар дайындауда
қажеттіліктерге және медициналық
– еріткіш ретінде, синтетикалық
қажеттіліктерге
каучукқолданады.
өндірісінде, басқа заттар синтезіне,
сонымен қатар сусындар дайындауда және
медициналық қажеттіліктерге қолданады.
Спирттердің қасиеттері
Қалыпты температурад С10-ға дейінгі спирттер сұйық
заттар, Сп-ден бастап қатты заттар. Алғашқы үшеуі
сумен кез келген мөлшерде араласады, молекулалық
массасының артуына қарай сұйық спирттердің суда
ерігіштігі төмендейді. Сұйық спирттердің өздеріне тән
иісі болады. Спирттердің қайнау және балқу
температурасы молекулалық массасының артуына
байланысты өседі және сәйкес көмірсутектердің қайнау
температурасынан жоғары болады. Себебі спирттерде
молекулааралық сутектік байланыс түзіледі. Спирттер
(алканолдар) полюсті косылыстар, көміртек пен оттек
және оттек пен сутек атомдарының арасында екі
полюсті байланысы бар: С —» О жәнө 0 <— Н . О <— Н
байланысының полюстігі С —> О байланысының
полюстігіне қарағанда жоғары. Оттектің жұп
электрондары спирттерге электрондонорлық қасиет
береді.
Пайдаланған әдебиет:
1.А.А.Сүлейменов, М.Исамбаев.
«Медициналық анықтама». «Қазақстан»
баспасы. Алматы, 1968. −295 б.

2.Кедельбаев, Б.Ш. Медициналық және
ветеринарлық биотехнология: пәнінен
050701 "Биотехнология" мамандығының
студ. арналған дәріс жинағы / Б.Ш.
Кедельбаев, А.К. Мамырбекова.- Алматы:
Нур-Принт, 2009.
а х ме т ! !!
ын ызға р
На за рл а р

Ұқсас жұмыстар
Крахмал және спиртке картопты құрамалы өңдеу
Картоп крахмалы
Крахмал және спиртке картопты құрамалы өңдеу жайлы ақпарат
КРАХМАЛ АЛУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Картоп зиянкестерімен күресу шаралары
Спирт өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер
Спиртті ашыту
Картоп
Картоптың халық шаруашылығындағы маңызы және таралуы
Техникалық биохимия
Пәндер