Бокс-Уилсон әдісі туралы




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі
Семей қаласының Шакарім атындағы мемлекеттік университеті

Тақырыбы:Бокс-Уилсон әдісі

Орындаған:Калибек А.М
БТ-307
Тексерген:Мирашева Г.О

Семей-2015 ж
жоспа Введение

р: Заключение
Значение мясо в
рационе человека

Может ли человек Полезные свойства
обходиться без мясо и мясных
мяса? продуктов

Колбасы и
колбасные изделия
Өнім– белгілі бір уақыт аралығында дүние жүзінде, елде, кәсіпорында, т.б. өндірілген
өнімдердің бүкіл көлемі; ғылыми-техникалық талдамаларды, өндірістік-техникалық
мақсаттағы өнімдерді, халық тұтынатын тауарларды, құрылыс нысандарын,
жұмыстарды, қызметтерді қоса қоғамдық және жеке бастың қажеттіліктерін
қанағаттандыруға арналған еңбек қызметінің нәтижесі; кәсіпорында дайындалған
өнім. Еңбек нәтижелері заттандырылған (шикізат, материалдар, тамақ, химия
өнімдері, техикалық қондырғылар мен олардың бөлшектері) және заттандырылмаған
энергия, ақпарат, көрсетілетін қызметтің кейбір түрлері) болуы мүмкін.
Өнім даралай, салмақ, ұзындық, бет, көлем өлшемдері және бұйымдардың немесе
материалдың, Өнім тұтыну құнымен – белгілі бір тиімділікті қанағаттандыра
алуымен және құнмен – оны дайындауға жұмсалған қоғамдық еңбекпен сипатталады.
Осыған байланысты оны есепке алу мен жоспарлау заттай тұлғада ғана емес, ақшалай
тұлғада да жүргізіледі. Өнімге заттай (машина, жабдық, аяқ киім, т.б.) және
өнеркәсіптік сипаттағы жұмыстарға (жөндеу жұмыстары, сақтау, буып-түю,
тасымалдау, т.б.), негізгі және жанама өнім түрлеріне бөлінеді. Аяқталған жұмыстар
кешені, құрылыс нысаны да Өнім деп ұғынылады. Негізгі түріне өндірістің жалпы
көлеміндегі үлес салмағы көп және кәсіпорын дайындауға бағдарланған
Дайын өнім - кәсіпорында жасалып шыққан
(өңдеудің барлық сатыларынан өткен) және
өндірістік немесе жеке бастың тұтынуы үшін
жарамды өнімдер; өнеркәсіпте — бұдан әрі өңдеуге
немесе құрастыруға жатпайтын және сыртқа (басқа
кәсіпорындарға, ұйымдарға, халыққа) босатуға
арналған өнімдер; құрылыста - іске қосылған негізгі
қорлар; ауыл шаруашылығында - егіншіліктің
өсіріліп, жиналған өнімдері, өсірілген түлік, т.
б. Өнеркәсіптегі дайын өнім өндірістік тұтынуға да
жататын (машина, жабдық, басқа да еңбек
құралдары), бейөндірістік тұтынуға да жататын
(халық тұтынатын заттар) түпкілікті өнімдерге,
сондай-ақ басқа кәсіпорындарда өңделуге тиіс және
халық шаруашылығы тұрғысынан дүмбілзаттар
болып табылатын өнімдерге (мыс., қақтама, мақта)
бөлінеді.
Өнімді концентрлеу
Өнімді тазалаған соң ол ертіндіде азда болса қоспалар
концентрациясынан тұрады. Ары қарай оның концентрленуін қамтамасыз
ету керек.
Сонымен қатар, негізделген өнімнің концентрациясын биотехнологиялық
стадиядан өнімнің дайын түріне келгенше қаншалықты өзгеретінін қарастыру
қажет. Биотехнологиялық стадиядан соң, суспензия құрамында негізделген
өнім 0,1-1%, биомассаны бөлу стадиясынан соң 0,1-2%, жеке бөліп алған
соң 1-10%, тазалағаннан соң 50-80%, ал соңында концентрлеуден соң 90-
100%. Сүнниттік
Концентрлеу стадиясында ертіндіден еріткішті «сығуды» қамтамассыз
ететін мынандай процесстер қолданылады: буландыру, кептіру, тұндыру,
алынған кристалдарды фильтрациямен кристалдандыру, ультрафильтрация
және гиперфильтрация немесе нанофильтрация.
Шииттік
Өнімнің дайын түрін алу
Өндірістің соңғы стадиясында өнім ұсақтау (ұнтақтан немесе ерітіндіден
гранулалар қалыптастыру), дражелеу, таблеткалау (драже, таблетка жасау),
құю немесе буып-түю, ампулалау (ампулаларға ыдыстау) процестері
жүргізілгендіктен тауарлық формаға ие болады.
Өнімді тазалау
Өнімді бөлу стадиясында маңызды нәрсе – аздаған қоспалары болса да, негізгі
бөлігін алу. Мұнда тазаланбаған өнім болады. Сондықтан жоғары кондициялы биоөнім
алған жағдайда, өнімді тазалау стадиясын қосады. Бұл стадияның мақсаты –
максималды таза қоспаларсыз өнім алу.
Бұл мәселе түрлі процестер көмегімен шешіледі, яғни бұл экстракция және
экстрагирлеу, адсорбция, ионды алмасу, ультрафильтрация және қайтымды осмос,
ректификация және ферментолиз. Сонымен қоса келесі процестер де қолданылады:
Хроматография – адсорбция тәрізді процесс. Қатты сорбентте еріген бір емес,
құрылымы ұқсас заттар жиналады. Мыс: ақуыздар, нуклеотидтер, қанттар,
антибиотиктер қоспалары. Адсорбция кезінде олар бірінен соң бірі шығатын
болғандықтан, оларды бөліп, бір-бірінен ажыратуға болады.
Диализ – жартылайөткізгіш арқылы төменмолекулалы заттар өтіп,
жоғарымолекулалылар ұсталынып қалатын процесс. Диализ көмегімен вакциналар мен
ферменттер тұздардан және төменмолекулалы еритін қоспалардан тазартылады.
Кристализация - бұл процесс заттардың түрлі температурада әртүрлі ерігіштігіне
негізделген. Баяу салқындату негізделген өнім ертіндісімен тазалылығы өте жоғары
кристалдар қалыптастыруға мүмкіндік береді. Барлық «лас» заттар негізгі ертінділерде
қалады. Осындай жолмен, мыс: пенициллин кристалдарын алады.
Егер осы кристалдарды суда немесе еріткіште ерітіп, қайта кристалдағанда, одан да
таза өнім алуға болады (яғни қайта кристалдандыру процесі).
Пайдаланған әдебиет:
1.А.А.Сүлейменов, М.Исамбаев.
«Медициналық анықтама». «Қазақстан»
баспасы. Алматы, 1968. −295 б.
2.Кедельбаев, Б.Ш. Медициналық және
ветеринарлық биотехнология: пәнінен
050701 "Биотехнология" мамандығының
студ. арналған дәріс жинағы / Б.Ш.
Кедельбаев, А.К. Мамырбекова.- Алматы:
Нур-Принт, 2009.

Ұқсас жұмыстар
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу және Бокс-Уилсон әдісі
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу Бокс­Уилсон әдісі
ФЕРМЕНТАЦИЯЛЫҚ ОРТАЛАРДЫҢ ОПТИМИЗАЦИЯСЫ
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу Бокс-Уилсон әдісі. Вставка диаграммы
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу. Бокс – Уилсон әдісі жайлы ақпарат
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу туралы ақпарат
Бокс-Уилсон әдісі
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу Бокс-Уилсон әдісі жайлы
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу БоксУилсон әдісі
Қазақ боксшылары
Пәндер