Ферментация процесі туралы




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі
Семей қаласының Шакарім атындағы мемлекеттік университеті

Ферментация процесі.

Орындаған:Макалова А.Ш
БТ-307
Тексерген:Қабденова А.Т
Жоспар:
1. Ферментация
2. Ферментация процестерінің жіктелуі
3. Ферментация процесі жүретін негізгі фаза
бойынша
4. Ферментация процестерінің ұйымдастырылу әдісі
1. Практика жүзінде
культивирлеу
микроағзаларды өсіру,
«биосинтез» терминін
«ферментация» сөзінің
синонимі ретінде қарстыруға
Ферментацияның биокатализ
болады.
процесінен (мұнда алынған фермент немесе
микроағзалар биомассасы бастапқы
шикізаттан немесе реагенттен өнімнің
биохимиялық синтезделу процесінің
катализаторы ретінде қоданылады) және
биотрансформация процесінен (мұнда
фермент және микроорганизмдер
биомассасы түріндегі биокатализатор
қолданылады, бірақ бастапқы зат химиялық
құрылымы бойынша биотрансформация
Алынатын өнімнің белгілері
бойынша ферментация процесі
келесідей типті болады:

1. Алынатын өнім микроорганизмдер
биомассасының өзі болып табылатын
ферментация, бұл процестер көбіне
«культивирлеу», «өсіру» деп аталады.
2. Негізделген өнім биомасса емес, метаболизм
өнімдері – клеткадантыс немесе клеткаішілік;
мұндай процестер биосинтез процестері деп
аталады.
3. Ферментация мақсаты бастапқы ортаның
белгілі компонентін жою болып табылады; мұндай
процестерге биототығу, метанды ашу,
биокомпостау және биодеградация.
Ферментация процесінде бастапқы орта немесе
Ферментация процесі жүретін
негізгі фаза бойынша:

Агарлы ортада, астық дәнінде беттік (қатты
фазада) ферментациялау.
Тереңдік (сұйық фазада) ферментациялау,
мұнда қажеттілігі бойынша ауа мен басқа
газдар үрленетін сұйық қоректік ортада
микроорганизмдер биомассасы
суспензирленген.
Газды фазалы ферментация, процесс қатты
тасымалдағыштарға бекітілген
микроағзаларда өтеді; бірақ тасымалдағыш
бөліктері қоректік ортаның аэрозольімен
қанықтырылған газ ағанында болады. Бұл
ФЕРМЕНТАЦИЯ
ҚАТЫСТЫ…

Оттегіне қатысты микроорганизмдердің жіктелуінің
ұқсастығына сай аэробты, анаэробты және факультативті –
анаэробты ферментация болып бөлінеді.
Жарыққа қатысты - жарықта (фототрофты) және
қараңғылы (хемотрофты) ферментация болып табылады.
Бөгде микрофлорадан қорғалу деңгейіне байланысты
– ассептикалық, шартты ассептикалық және ассептикалық
емес ферментация. Кей жағдайда ассептикалық
ферментацияны стерильді деп атайды, бірақ ортада
негізделген микроорганизмдер бар, бөгде
микроорганизмдер жоқ.
Шартты ассептикалық ферментацияда негізінен
әрекеттесуге қабілетті немесе мөлшері бойынша белгілі
деңгейден аспайтын бөгде микрофлора болады.
Микроорганизмдер саны бойынша монокультуральді
және екі немесе бірнеше культуралар ассоциациясынан
тұратын аралас культуралы ферментация болып табылады.
Ферментация процестерінің
ұйымдастырылу әдісі бойынша:
-мерзімді;
-үздіксіз;
-моноциклді;
-алынбалы-құйылымды;
-субстратты қосымша қоректендіретін
мерзімді;
-субстратты қосымша қоректендіретін
жартылай үздіксіз.
Осы ферментация түрлерін
(ұйымдастыру әдісі бойынша) шикізатты
жиу және өнімді шығару әдісі бойынша
идентификациялауға болады.
Пайдаланылған
әдебиеттер:
2.Калымбетов Б.,
Микологическая флора
Заилийского Алатау (Северный
Тянь-Шань), А.-А., 1969
3.Әбиев С., Қазақстан астық
тұқымдас өсімдіктерінің тат
саңырауқұлақтары, А., 2002.

Ұқсас жұмыстар
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу Бокс-Уилсон әдісі. Вставка диаграммы
ФЕРМЕНТАЦИЯ ПРОЦЕСІ
Лимон қышқылын алудың тереңдік әдiсі
ЛИМОН ҚЫШҚЫЛЫН АЛУДЫҢ ТЕРЕҢДІК
Крахмал гидролизі
ЕГІС МАТЕРИАЛЫН ДАЙЫНДАУ
Лимон қышқылы
Лимон қышқылын алу
УЛЬТРАФИЛЬТРАЦИЯ
ШАЙ ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Пәндер