Топырақтағы азот айналымы: түйнек бактериялары және негізгі биохимиялық процестер (аммонификация, нитрификация, денитрификация)


Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5

АЗОТ АЙНАЛЫМЫ

Slide 6 Slide 7 Slide 8

. Өсімдіктің қоректенуіне қажетті минералдық азот органикалық заттардың ыдырауынан пайда болады.

Оны мына схема түрінде өрнектейді:

Белоктар‚ гуминді заттар амин қышқылдары‚ амидтер аммиак нитриттер нитраттар.

Slide 9

Маңызды рөлді түйнек бактериялары атқарады. Түйнек бактериялары топырақта азотты негізінен бұршақ тұқымдас шөптерде көп жинайды. Мысал, жылына гектарына беде 150-160, жоңышқа - 250-300, соя-100, асбұршақ, лобия-70-80 кг азот жинайды.

Еркін тіршілік ететін бактериялар жылына бір гектарда 5-15 кг азот жинайды. Көмірсулар мен фосфор, калий сияқты күл элементтерінің азаюы, қышқылдық реакция, температураның төменденуі, топырақта ылғалдың шектен тыс көп болуы немесе тапшылығы бұл топқа жататын микробтардың белсенділігін төмендетеді. Жауын-шашынмен бір гектар егістікке жылына орта есеппен 2-11 кг азот түзеді.

Slide 10 Slide 11

Түйнек бактерияларының қатысуымен бұршақ тұқымдас өсімдіктер атмосферадағы бос азотты пайдаланады. Өсімдік нитратты азотты органикалық заттарды синтездеу үшін пайдалана алмайды. Ол әуелі аммиак түріне айналады.

Slide 12

АММОНИФИКАЦИЯ

Топырақтағы азотты органикалық қосылыстардың аммиакқа дейін ыдырауын аммонификация құбылысы деп атайды. Мұнда микроорганизмдер (анаэробты бактерия‚ актиномицет т. б. ) бөліп шығаратын протеолиттік ферменттердің әсерінен, органикалық заттардан амин қышқылдары мен амидтер түзіледі. Амин қышқылдарын микроорганизмдер пайдаланады және дезаминдену реакциясына түседі. Дезаминдену реакциясының бірнеше түрі болады.

Slide 13 Slide 14

Аммиак және нитраттардың тотықсыздануынан топырақтан пайда болған аммиак, өсімдіктің анаэробты және аэробты тыныс алудың бастапқы сатысында пайда болған органикалық кетоқышқылдармен әрекеттеседі де алғашқы амин қышқылдарын түзеді. Мұны аминдеу реакциясы дейді.

1. COOH:COCH2COOH+NH3=COOHC=NHCH2COOH+H2O

қымыздық сірке қышқылы

2. COOHCOCH2CH2COOH+NH3=COOHC=NHCH2CH2:COOH+Н2O

кетоглютамин қышқылы

3. CH3COCOOH+NH3=CH3CHNH2COOH+H2O

пирожүзім қышқылы аланин

4. COOH*CH=CH*COOH+NH3=COOHCHNH2CH2COOH

фумар қышқылы аспарагин қышқылы

Slide 15

Қайта аминдеу реакциясының амин қышқылын дезаминдеуі мен белокты синтездеуде маңызы үлкен. Дезаминдеу реакциясы жүргенде амин қышқылынан кетоқышқылы және аммиак түзіледі. Өсімдік пайда болған кетоқышқылын көмірсуларды синтездеуге жұмсайды, ал аммиак аминдеу реакциясына қатысады.

Сонымен бірге аспарагин, глютамин қышқылдары аммиакты қосып алып, өздерінің амидтері-аспарагин мен глютамин түзеді.

COOHCH2CHNH2COOH+NH3=CONH2CH2CHNH2COOH+H2O

аспарагин

COOHCH2CH2CHNH2COOH+NH3=COONH2CH2CH2CHNH2 СOOH+H2O

глютамин

Slide 16 Slide 17

ДЕНИТРИФИКАЦИЯ

Топырақтағы азоттың айтарлықтай бөлігі денитрификация процесінің салдарынан ысырап болады. Нитраттардың бос азотқа дейін тотықсыздану денитрификатор микроорганизмдерінің қатысында өтеді.

HNO HNO2 H2N2О2 N2O N2

Денитрификация процесінің жүруіне ең қолайлы жағдайларға анаэробты орта, топырақтың сілтілік реакциясы, топырақта көмірсуларға бай органикалық заттардың көп болуы, топырақ ылғалдылығының жоғары болуы жатады. Топырақтың ауа, су режимдерін реттеу, ауыспалы егісте дақылдарды дұрыс алмастыру денитрификация процесінің әсерінен азоттың ысырап болуын айтарлықтай азайтады.

Slide 18

НИТРИФИКАЦИЯ

Slide 19 Slide 20 Slide 21
Ұқсас жұмыстар
Микроорганизмдердің тыныс алуы: аэробты және анаэробты процестер, денитрификация, сульфатредукция және метантүзуші бактериялар
Ұытты кептірудегі биохимиялық және химиялық процестер
Бұршақ тұқымдастар: морфологиясы, қоректік құрамы және топырақтағы азот фиксациясының агрономиялық маңызы
Уыт өсіру: морфологиялық және физико-биохимиялық процестер
Геосферадағы заттар мен энергияның айналымы: биотикалық айналым және көміртек пен азот циклдері
Азотты тыңайтқыштардың топырақтағы химиялық түрленуі мен иондық алмасу реакциялары
Сары май мен спредтерді өндірудегі биохимиялық және физико-химиялық процестер
Сыр өндірісінде ұйытынды мен сыр массасын өңдеу және жетілу кезіндегі биохимиялық және физико-химиялық процестер
Процестер және аппараттар курсы: негізгі процестер, материалдық және энергетикалық баланстар, есептеу принциптері
Ақша: түрлері, негізгі қызметтері және айналымы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz