ЖИДЕК ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ КЕЛЕШЕГІ МОЛ СОРТТАРЫНА СИПАТТАМА



№5-6 ЗЕРТХАНАЛЫҚ САБАҚ ЖИДЕК ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ КЕЛЕШЕГІ МОЛ СОРТТАРЫНА СИПАТТАМА

Бүлдірген-Земляника-Fragaria - табиғи түрде Еуропада, Азияда, Америкада кеңінен тараған. Бүлдірген ТМД елінде 27 мың га жерді алып жатыр.
Өндірістік жеміс салуы екінші жылдан басталады. Жоғары өнімділігі 3-4 жылға дейін сақталады. Орташа өнімділігі 1 га 80-120 ц.
Бүлдірген сорттары жемісінің пісуіне қарай: ерте, орта, кеш топтарға бөлінеді.
Жемісінің өлшеміне қарай ірі және майда жемістілерге бөлінеді. Іріжемістілер, жылына бір рет жеміс салатындар. Бұлтопқа көпшілік сорттар жатады.
Майда жемісті ремонтантты, созылмалы жеміс салатын сорттар, жабайы орман бүлдіргенінен іріктеліп алынған.
Ремонтантты сорттары: Ред Хаутлет, Ада, Сахалинская, Ремонтантная Киевская яғни екі рет жеміс салады (маусымда және тамызда)

Қазақстан республикасында пайдалануға рұқсат етілген
бүлдірген дақылының сорттары
Сорттың, буданның аты
П. рұқсат етл. жылы
Пайдалануға рұқсат етілген облыстар
Оригинатордың нөмірі
Белгілер
Веденсвиль 7
1986
Жамбыл
Оригинатор тіркелмеген
Орташа пісетін
Вента
1989
Алматы
Литва жеміс-көкөніс шаруаш. ҒЗИ
Ерте пісетін
Героиня Маншук
1965
Қызылорда,
Оңтүстік Қазақстан
Тамақ және өңдеу ҒӨО,
Жеміс шаруаш. және жүзім шар. ҒЗИ
Ерте пісетін
Джемел
1999
Алматы
Оригинатор тіркелмеген
Ерте пісетін
Дукат
1998
Алматы
Оригинатор тіркелмеген
Кеш пісетін
Дружная
1995
Шығыс Қазақстан
Оригинатор тіркелмеген
Ерте пісетін
Зенга-Зенгана
1973
Ақтөбе, Алматы, Жамбыл,
Батыс Қазақстан, Қарағанды, Павлодар, Оңтүстік Қазақстан
Оригинатор тіркелмеген
Орташа пісетін
Кама
1999
Алматы, Жамбыл
Кырым бақ шаруашылығы тәжірибе ст.
Орташа ерте пісетін
Кокинская ранняя
1995
Жамбыл
Красноярск АШҒЗИ
Ерте пісетін
Крымчанка
1989
Алматы
Кырым бақ шаруашылығы тәжірибе стансасы
Ерте пісетін

Кульвер
1973
Оңтүстік
Қазақстан
Оригинатор тіркелмеген
Ерте пісетін
Огонек
1991
Қостанай
Куйбышев белдеулік бақ шаруашылығы тәжірибе стансасы
Ерте пісетін
Ред Готленд
1992
Алматы, Жамбыл
Оригинатор тіркелмеген
Орташа пісетін
Рубиновая
1973
Солтүстік Қазақстан
И. В. Мичурин атындағы жемісті өсімдіктердің генетикасы және селекциясы ҒЗИ
Орташа пісетін
Русановка
1990
Алматы, Жамбыл
Украина аграрлық ҒА бақ шар институты
Ерте пісетін
Талисман
1978
Шығыс Қазақстан, Қарағанды
Оригинатор тіркелмеген
Орташа пісетін
Ташкентская
1965
Қызылорда, Оңтүстік Қазақстан
Орта Азия ҒЗИның тәжірибе стансасы
Орташа пісетін
Узбекистанская
1965
Оңтүстік Қазақстан
Р. Р. Шредер атындағы бау, Самаркант жүзім шар. және вино жасау ҒЗИ бөлімшесі
Орташа пісетін
Урожайная
1965
Қызылорда
Оригинатор тіркелмеген
Кеш пісетін
Фестивальная
1973
Акмола, Шығыс Қазақстан, Павлодар, Солтүстік Қазақстан
ӨҒЗИ Павловск тәжірибе стансасы
Орташа пісетін

‘Дукат’
Жемісі орташа ( 12г дейін), қошқыл қызыл түсті. Өнімділігі жоғары Ауру зиянкестерге төзімді Пісу мерзімі орташа кеш піседі.
‘Фестивальная’
Бүкіл одақтық өсімдік шаруашылығы институтының Павлов тәжірибе стансасында шығарылған.
Түптері биік өседі, жапырақтары жинақы
Мол өнімді. 130-170ц. Суыққа төзімді. Жидектері ірі (10-20 г) . Дәмі қышқылтым тәтті.
Жидектері маусымның орта кезінде піседі
F

Ташкентская БӨШИ шығарылған. Түптері орташа өседі, шамалы жайылған. Мол өнімді, орташа 150-160 ц/га. Суыққа, қуаңшылыққа төзімді. Жидектері ірі 9, 3г. Түсі ашық қызыл, жұмсағы шырынды, дәмі қышқылтым тәтті. Зенга-Зенгана
Батыс Еуропа сорты (Германия) . Түптері биік өседі, жиыңқы, жапырақтары өте жиі. Гүлдері қос жынысты. Өнімділігі мол 140-180 ц/га. Суыққа төзімді.

Эльвира
Қазақ жеміс және жүзім шаруашылығы ҒЗИ шығарылған. Мемлекеттік сорт сынау коммиссиясында сыналуда.
Орташа кеш пісетін, жемісінің салмағы 18г. Өнімділігі 80ц/га.
Узбекистанская
Өзбек жеміс жіне жүзім шаруашылығы ҒЗИ шығарылған
Түптері биік өседі, орташа жайылған. Гүлдері қосжынысты. Өнімділігі орташа 40-130 ц/га. Жидектері ірі 8, 4г. Пішіні жалпақ, кең бүйірлі, түсі ақ қызыл. Жылтыр, жидектері маусымның орта кезінде піседі.

Героиня Маншук
Қазақ жеміс және жүзім шаруашылығы ҒЗИ шығарылған.
Авторы: А. Н. Кацейко, М. В. Туполева Қысқа төзімділігі салыстырмалы орташа, Жемісінің салмағы 5-8г, жұмсағы салыстырмалы орташа, ақшыл немесе ақшыл күлгін түсті.

Бүлдіргеннің болашағы мол сорттары Чезена. Батыс Еуропалық (Италия) сорт. Түптері биік өседі, шашырыңқы, жапырақталуы жақсы. Жапырақтары ірі, күңгірт жасыл, жылтыр. Гүлдері ірі, ақ гүл жапырақшаларымен. Жидектері өте ірі, пішіні кең конусты, түсі ашық қызыл, жылтыр. Өнімдңлңгң жоғары, Суыққа төзімді.
Сладкий Чарли.
Америкада шығарылған сорт.
Түптері биік, ықшамды, жапырақталуы жақсы дамыған. Жапырақтары ірі, ашық жасыл. Өнімді ұзақ уақыт бойы салады. Жидектерінің көлемі орташа, пішіні ұзынша конусты, түсі ашық қызыл, жылтыр. Жұмсағы тығыз, бояуы аз ғана. Тасымалданғыштығы өте жоғары. Ауру зиянкестерге төзімді.

Земляника ‘Баунти’ - Fragaria
Ягоды крупные, десертного вкуса. Сорт универсального назначения. Время цветения/срок созревания: средне-поздний Тара:
Земляника ‘Зефир’ - Fragaria
Ягоды крупные (до 17г), тёмно-красные, тупоконические. Вкус сладкий! Сорт устойчив к засухе. Время цветения/срок созревания: средний Тара:




Таңқурай бағалы жидек дақылы. Оның жидегін жасаң және өңделген түрінде тамақ өнеркәсібінде, түрлі сусындар мен шарап дайындауға, медицинада кең қолданады.
Жемісінің құрамында қант, қышқылдар, илемдік, азотты заттар, С, А, В1, В2, РР дәрумендері болады. Құрамындағы салицил қышқылын тер шығаратын дәрі ретінде қолдануға жарамды. Ерте жемісті, пісу мезгілі бүлдіргенді жалғастырады. Тамыр атпа сабақтарымен жеңіл көбейеді, күтімі күрделі емес.
Таралуы. Таңқурай туралы бірінші мәліметтер біздің эрамызға дейінгі Ш ғасырға жатады, ал бақ дақылы ретінде біздің эрамыздың IV ғасырындағы әдебиеттерде кездеседі. Қазіргі кезде таңқурайды өндірістік дақыл ретінде Еуропаның көпшілік елдерінде, Канадада, АҚШ-та, Австралияда, Жаңа Зеландияда өсіреді.
Өндірістік аудандары. Таңқурай ТМД елдерінің арасынан Ресейде жақсы дамыған, ал Прибалтика, Белоруссия, Украина, Молдава, Қазақстанның тау бөктері аудандары мен Өзбекстанда алма-кезек жетістікпен өсіреді.
Оралда, Батыс және Шығыс Сібірде, Қиыр Шығыста жергілікті, сондай-ақ Еуропа және америкалық сорттары өсіріледі. Таңқурай көптеген Еуропа және Солтүстік Америка елдерінде өсіріледі.

Қазақстан республикасында пайдалануға рұқсат етілген
Таңқурай дақылының сорттары
Сорттың, буданның аты
П. рұқсат етл. жылы
Пайдалануға рұқсат етілген облыстар
Алма-Атинская
1980
Алматы
Барнаульская
1973
Қарағанды, Павлодар
Вера
1995
Алматы, Ақтөбе, Қостанай,
Солтүстік Қазақстан
Вислуха
1965
Алматы
Высокая
1981
Алматы
Колокольчик
1995
Шығыс Қазақстан
Кримзон Маммут
1973
Ақтөбе, Алматы, Жамбыл,
Батыс Қазақстан, Қарағанды, Павлодар, Оңтүстік Қазақстан
Награда
1978
Алматы, Жамбыл
Новокитаевская
1972
Жамбыл
Новость кузьмина
Скромница
Трояна
1965
1993
1993
1995
Алматы

Малина обыкновенная ‘Абрикосовая’ - Rubus idaeus
Куст слабораскидистый. Образует 5-6 побегов замещения. Ягоды золотисто-абрикосовые, массой 3г, десертного вкуса, созревают с начала сентября и до заморозков. Высокоурожайный. Время цветения/срок созревания: середина августа, октябрь Высота: 1, 5м. Тара:
Малина обыкновенная ‘Беглянка’ - Rubus idaeus
Ягоды золотисто-абрикосовые, прекрасного вкуса, с ароматом, нетранспортабельные. Сорт устойчив к основным грибным болезням. Урожайность 2кг с куста. Зимостойкость высокая. Время цветения/срок созревания: июль Высота: до 1, 5-2м. Тара:

Малина обыкновенная ‘Бриллиантовая’ - Rubus idaeus
Ремонтантный. Ягоды крупные, рубинового цвета с блестящей поверхностью, массой 6-10г. Не осыпаются до 5-7 суток и не загнивают после созревания. Вкус сладкий. Время цветения/срок созревания: середина августа, октябрь Высота: до 1, 5-2м. Тара:
Малина обыкновенная ‘Таруса’ - Rubus idaeus
Ягоды блестящие, ярко-красные, крупные (до 12г), плотные. Вкус сладкий, с ароматом. Высокоурожайный. Сорт устойчив к основным вредителям и болезням. Время цветения/срок созревания: начало июля Высота: 1, 5-2м. Тара:

Таңқурайдың болашағы мол сорттары
Анар. Арай. Салем.


Қарақат салыстырмалы жас дақыл. Ол туралы мәліметтер XV және XVI ғасырда дәрі шөп ретінде жазылған. Батыс Европада алғаш рет 1671 жылы қара қарақаттың десертті жемісі туралы ескертеді. Англияда XVIII ғасырдың өзінде жемісінің иісіне бола өсірмеген, дегенмен бертін келе тарала бастаған. Америкадағы қара қарақат Англиядан келген, бірақ мұнда осы күнге дейін жемісінің иісіне және қара күйе ауруына байланысты кең қолданыс таппай отыр. Ресейде XI ғасырдан бастап өсіріле бастаған.
Соңғы (XX) ғасырда ТМД елдерінде жақсы дами бастады. Бұл дақылды Ресейде, Украинада, Белорусияда, Кавказда, Орта Азияда және Қазақстанда табысты өсіре бастады.

«Катюша»
«Узбекистанская крупноплодная»

Сары қарақаттың жаппай гүлдеуі
Сары қарақат гүлі

Сары қарақаттың өнімділігі
Қара қарақаттың өнімділігі

Смородина белая ‘Белка’
Куст полураскидистый. Кисти короткие, средней плотности. Ягоды средние, одномерные, белые, прозрачные. Вкус кисло-сладкий. Отрыв ягод сухой. Отличается устойчивостью к мучнистой росе, антракнозу. Зимостойкость и урожайность высокая. Время цветения/срок созревания: средний Высота: 1-1, 5 м. Тара:
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz