Майбұршақ өсіру технологиясы. Республиканың Оңтүстік-шығыс жағдайында жоғары өнім алу шаралары




Презентация қосу
Тәжірибе-5
Майбұршақ өсіру технологиясы.
Республиканың Оңтүстік-шығыс жағдайында
жоғары өнім алу шаралары.
Дәнді бұршақты дақылдардың ішіндегі аса
құндысы –май бұршақ .Қазіргі заман жағыдайнда тағам
ретінде және мал азғы жағынан маңызды рөл
атқарады ,Май бұршақ-әлемдік мәнге ие маңызды белок
және май беретін дақыл .Оның дәнінің құрамында 37-48
% белок ,19-22% май және 30 % дейін көмірсутегі бар
.Май бұршақтың белогінда қышқыл екі есе ,минералдық
тұздар төрт есе көп .Бұл дақыл организімге сіңімді және
жеңіл қортылады .май бұршақ дәнді тағам ,азық-түлік
және техникалық мақсаттар үшін кең пайдаланады ,оның
ұсақталған күнжарасынан нан жасалады ,макрон
өндірісінеде оны қоспа ретінде пайдаланады ,ал жасыл
балаусасы жүгерімен араластыра отырып ,сүрлем
даярлауда таптырмайтын белоктік компониет .
Тыңайту
Өзінің өсіп –өнуіне май бұршақ
қоректік заттарды көп мөлшерде
қажет етеді .1 тонна дән құрау үшін
май бұршақ топрақтан77-100 кг азот
40кг-ға дейін фосфор мен калий
алады .Май бұршақ өзінің өсуі даму
кезіне байланысты қоректік заттарды
әр түрлі мөлшерде қажет етеді
.Мысалы көктеп шықаннан гүлдену
кезеңіне дейін барлық қажетті азот
пен фосфордың тек 15 працентін ал
калийдің 25 працентін ғана
пайдаланады .Қоректік заттарды ең
көп қажет ететін мезгілі –гүлденуден
дәнденуге дейінгі кезең .Осы кезде
ол барлық пайдаланылатын азот пен
фосфордың 80 процентін калийдің
тек жартысын (50%)
Топырақ өңдеу жүйесі
алғы дақылдарға байланысты .Күдік бидайдан
кейін топрақты 6-8 см тереңдікте ЛДГ-
10,ЛДГ-15 сыдыра жыртқышымен өңдейді
.Арамшөптер өне бастағаеда осы құралдармен
10-12см тереңдікке қайталап өңделеді .Егер
танапта атпа тамырлы арам шөптер болса жер
жыртуға 8-10күн қалғанда әр гектарға
препарат бойнша 2.5кг амин тұзы 0.7кг бутил
эфирі шашылады .Екінші ,сыдыра өңдеуден
10-12 күн өткен соң жерді 25-27см тереңдікте
ПТК-9-35 немесеПЛП -6-35 түренді
плуктармен жыртады . Отамалы дақылдардан
соң (жүгері картоп ,қант қызылшасы )танпты
25-27см тереңдікте аталған плугаттармен
сүдігерге жыртады . Ерте көктемде топрақ
өңдеу оны БЗТС-1.0 немее БЗСС-1.0
тырмаларынан ,ШБ-2.5 шлейф –тырмадан
құралған агрегатпен ылғал жабудан
басталады .
Май бұршақ көктеп шыққанға дейін
арам шөптер де үсіп үлггереді
.Сонымен қатар жауын –шашын мол
жауса топырақ бетінде қабыршақ пайда
болады .Осындай қолайсыз
жағыдайларды болдырмау үшін
тұқымның көктеп шығыуына 3-4 күн
қалғанда әр гектарға 7.7-12.3кг рамрод,
9-24кгдақыл немесе тетрал ,ал арам
шөп шыққан жағыдайда май
бұршақтың 2-4 жапырағы пайда болған
кезде 1,0-3.0кг базагран гербицидтерін
ОН- 400,ОВТ- 1 Вмашиналарымен
шашып БЗТС -1.0 БДТ-7,БД -10
тырмалармен топраққа сіңіреді .
Қортындылай келгенде , жалпы Май бұршақ мемелекеттік
стандартқа сай жоғары сапалы өнім алыу үшін .Өсіру
технологиясының барлық операцияларын дұрыс орындаған
жағыдайда, май бұрышақ тұқымының өнімділігі 35-40 ц/га
құрайды .
Астық қорының қамтамасыз ету деңгейі бойнша Қазақстан
әлем елдерінің жетекші орында тұр .Оны өндіру көлемі астықты
тұтынушыдан 1.5-1.8 есе артық бірақ өндірген астығымыз
Қазақстанның тұтынуынан артық болғаны оның қажеттілгін
толығымен қанағатандырмай отыр ;қажетті азық-түлік астықтың
алуан түріне сай емес үн тарту , жама жару және қунарлы жем
өндіру өнеркәсібіне өндірген асқтық сапасы әрқашан жауап бере
бермейді .Сондықтан май бұршақ өсіру технологиясы және басқа
жағыдайларға солтүстік қазақстан аймағында осы дақылдар
бойнша зерттеулер жүргізуге болады.

Ұқсас жұмыстар
Алматы облысы, Талғар ауданы жағдайында майбұршақ аурулардан қорғау шараларының жүйесі
Майбүршақ (қытайбұршақ)
Ауыл шаруашылығы
Мақсары
Ноқат дақылы
Картоп. Өсімдіктің биологиялық ерекшеліктері
Талшықты дақылдар
Ауа ылғалдылығы
Майбұршақ
Тұқымы түкті
Пәндер