Сұлының ботаникалық сипаттамасы, температура талаптары және астық өсіру мен топырақ өңдеу технологиясы


Slide 1

СҰЛЫ

Халықшаруашылғындағы маңызы

Ботаникалық сипаттамасы

Температураға талаптары

Астыққа өсіру технологиясы

Топырақ өңдеу негіздері

Slide 2

Сұлы- біржылдық азық-түліктік және малазықтық өсімдік. Оның дәнінде 12-13% ақсыл(белок), 40-45% крахмал, 4-6% май болады.

Slide 3

Сұлы астығын балалардың қоректенуінде қолданады. Одан геркулес, кисель үны, печенье, галеттер пісіріледі. Ұнын бидай ұндарына қосып нан өндірісінде қолдануға болады.

Slide 4

Сұлы (Avena) қонырбастар (Poaceae) тұқымдасына жатады.

Avena Griseb- барлық түрлері біржылдық сұлылар.

Avena strum Koch- түрлері көпжылдықтар, олар шалғындық астық тұқымдастар және малазықтық шөп ретінде қолданылады.

П. И. Жуковскийдің жүйелеуі бойынша ол екі секцияға бөлінеді:

Slide 5

Сұлы- қоңыржай климатының өсімдігі.

Тұқымдары 1-2 °С өне бастайды.

Көктеу мен түптену кезеңдеріне салқындау (15-18 °С) ауа райы дұрысырақ.

Егін көгі қысқа мерзімді бозқырауды - 7-8 °С жақсы көреді.

Толысу кезеңінде салқынға сезімталдығы шамалы, оның астығы - 4-5°С бозқырауды қалыпты көтереді.

Өсіп жетілу кезеңі ­ 70-100 тәулік.

Slide 6

.

Сұлының астық өнімі

жақсы алғы дақылдардын кейін

күрт артады.

Сондықтан оны отамалы және

дәнді бұршақ дақылдардан кейін

орналастырған дұрыс.

Slide 7

Азотты көп мөлшерде қажет ететіндіктен, дәнді бұршақ дақылдарының ішіндегі асбұршақ жақсы алғы дақыл болып табылады.

Slide 8

Сұлыға цикадкамен жұқтырылатын вирустық ауру шашақтың шырытылу (закукливание) - қауіпті болып табылады. Бұл ауру, ол көктеу және түптену кезеңдерінде барынша бейім және сұлыға көп зиян шектіреді.

Slide 9

Сұлы үшін топырақ өндеудің негізгі мақсаты оның өсіуіне және дамуына қолайлы жағдайлар жасау. Топырақта оңтайлы ауа, ылғал және қоректік заттар ережесін қамтамасыз ету.

Slide 10

Қыста қар тоқтату үшін (СВУ-2, 6, СВШ-7, СВШ-10) ылғал қорын молықтыруға көп септігін тигізеді. Көктемгі ылғал жабу (БИГ-3), себу алдындағы топырақ өндеу (КПШ-5, КТС-8, КТС-10-2) техникалары қолданылады.


Ұқсас жұмыстар
Сұлы (Avena): ботаникалық сипаттамасы, биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы
Астық және астық өнімдерінің сипаттамасы, сақтау және өңдеу технологиясы
Тары (Panicum) және қарақұмық (Fagopyrum): ботаникалық сипаттамасы, биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы Қазақстанда
Орамжапырақтың ботаникалық сипаттамасы, өсіру технологиясы және сақтау-ашыту әдістері
Жүгері: ботаникалық сипаттамасы, шығу тегі мен таралуы, өсіру технологиясы және халық шаруашылығындағы маңызы
Мақтаны өсіру технологиясы мен агротехникалық талаптары
Асбұршақтың агрономиялық сипаттамасы және өсіру технологиясы
Республиканың әртүрлі аймақтарында күнбағыс өсіру технологиясы мен агрономиялық талаптары
Жылыжайда қызанақ пен қияр өсіру технологиясы және агротехникалық талаптары
Күнбағыс (Helianthus): биологиялық сипаттамасы, шаруашылық маңызы және өсіру технологиясы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz