СҰЛЫ




Презентация қосу
СҰЛЫ
• Халықшаруашылғындағы маңызы
• Ботаникалық сипаттамасы
• Температураға талаптары
• Астыққа өсіру технологиясы
• Топырақ өңдеу негіздері
Сұлы- біржылдық азық-
түліктік және малазықтық
өсімдік.
Оның дәнінде 12-13%
ақсыл(белок), 40-45%
крахмал, 4-6% май болады.
Сұлы астығын балалардың
қоректенуінде қолданады.Одан
геркулес, кисель үны, печенье,
галеттер пісіріледі.
Ұнын бидай ұндарына қосып нан
өндірісінде қолдануға болады.
Сұлы (Avena) қонырбастар (Poaceae)
тұқымдасына жатады.
П.И. Жуковскийдің жүйелеуі бойынша ол
екі секцияға бөлінеді:

• Avena Griseb- барлық түрлері біржылдық
сұлылар.
• Avena strum Koch- түрлері көпжылдықтар,
олар шалғындық астық тұқымдастар және
малазықтық шөп ретінде қолданылады.
Сұлы- қоңыржай климатының өсімдігі.

• Тұқымдары 1-2 °С өне бастайды.
• Көктеу мен түптену кезеңдеріне салқындау (15-
18 °С) ауа райы дұрысырақ.
• Егін көгі қысқа мерзімді бозқырауды – 7-8 °С
жақсы көреді.
• Толысу кезеңінде салқынға сезімталдығы
шамалы, оның астығы – 4-5°С бозқырауды
қалыпты көтереді.
• Өсіп жетілу кезеңі 70-100 тәулік.
Сұлының астық өнімі
жақсы алғы дақылдардын кейін
.
күрт артады.
Сондықтан оны отамалы және
дәнді бұршақ дақылдардан кейін
орналастырған дұрыс.
Азотты көп мөлшерде қажет
ететіндіктен , дәнді бұршақ
дақылдарының ішіндегі
асбұршақ жақсы алғы дақыл
болып табылады.
Сұлыға цикадкамен жұқтырылатын вирустық ауру шашақтың шырытылу (закукливание)-
қауіпті болып табылады.
Бұл ауру, ол көктеу және түптену кезеңдерінде барынша бейім және сұлыға көп зиян шектіреді.
Сұлы үшін топырақ өндеудің негізгі мақсаты оның өсіуіне және дамуына қолайлы жағдайлар жасау. Топырақта
оңтайлы ауа, ылғал және қоректік заттар ережесін қамтамасыз ету.
Қыста қар тоқтату үшін (СВУ-2,6, СВШ-7, СВШ-10) ылғал қорын молықтыруға көп септігін тигізеді. Көктемгі
ылғал жабу (БИГ-3), себу алдындағы топырақ өндеу (КПШ-5, КТС-8,КТС-10-2) техникалары қолданылады.

Ұқсас жұмыстар
Сұлы дәнінің құрамы
Сулы мұзды селдер секундына
КӨМІРСУЛАР
Дәнді ақтау
БЕЙОРГАНИКАЛЫҚ БАЙЛАНЫСТЫРҒЫШ ЗАТТАР
Тұнбалар мен қайнатпалар
Крахмал гидролизі
Ішек инфекция аурулары
ЖАРМА ӨНІМДЕРІН САРАПТАУ ЖӘНЕ БАҒАЛАУ
Дәнді дақылдар туралы жалпы мәлімет
Пәндер