Адам тағамының химиялық құрамы



С. Ж. Асфендияров атындағы Казахский Национальный
Қазақ Ұлттық Медицина Медицинский Университет
Университеті им. С. Д. Асфендиярова

Кез-келген адам тамақтанбай өмір сүре алмайды.
Адамзат ғасырлар бойы тамақ табу үшін күресу-
мен келді. Балаларының денсаулығы мықты, жаны,
тәні күшті де қайратты болып өсуі, өздерінің жұ-
мыс қабілетін сақтай отырып, ұзақ жасау үшін
әрбір адам тиіімді тамақтану тәртіібін, тағамдардың
емдік қасиетін білуге тиіс.
Өкінішке орай, үйде де, оқу орындарында да, ең-
бек ұжымдарында да, емханаларда да адамдарды
дұрыс тамақтануға үйретпейді.

Тағамтану ғылымында әрбір қоректік тағамның химиялық құрамын зерттеу көзделеді, өйткені бұл әдіс тәуліктік мәзірдің тиімді үйлестірілуіне мүмкіндік береді және тағам сапасының нашарлауына байланысты туындайтын әртүрлі аурулардың алдын алуға көмектеседі.

Тамақтану арқылы тірі ағзалар
өз тіршілігіне қажетті энергияны
толықтырып отырады. Ағзаға түс-
кен қоректік затар тотығып, жылу
мен энергияға айналады. Ақуыз-
дар, майлар, көмірсулар тыныс ал-
ғанда оғзаға түсетін оттегінің қа-
тысында тотығады.
Мысалы, 1 г белок немесе көмір-
су тотыққанда 4, 1 ккал жылу, ал
1г май тоықса 9, 3 ккал жылу өн-
діріледі.
Адамның тағамның құндылығына
қажеттілігі оның атқаратын жұмысына байланысты.

Көмірсулар
Минералдар
Витаминдер
Майлар
Ақуыздар

Ой еңбегінде
Механикалық еңбекте
Механикалық емес
еңбекте
Ауыр жұмыста
Ақуыздар
109
122
141
163
в том числе животного происхождения
67
72
82
94
Майлар
106
116
134
153
в том числе животного происхождения
91
95
108
121
Көмірсулар
433
491
558
631
Калорийность
3208
3592
4112
4678
в том числе за счет продуктов животного происхождения
1211
1287
1449
1641

Тамақтың химиялық құрамын анықтау тиімді тамақтану-
дың бірден-бір көрсеткіші. Ақуыз, май және көмірсудың
бір күндік мөлшері 1:1:4 қатынасындай болады.
Тәулік ішіндегі қоректік заттардың калориялығы:
Ақуыздыр- 14%
Майлар- 30%
Көмірсулар-56%


Организм үшін белоктардың құндылығы амин қышқылдарының сапасына байланысты, айрықша қажетті болып адам денесінде қорытылмайтын амин қышқылымен қамтамасыз ететін мал тағамдары саналады. Кестеде келтірілген амин қышқылдарының арасынан лизин, метионин және треониндерге айрықша маңыз беріледі, себебі тағам тұтыну жағдайында халық арасында мал өнімдерінің аз мөлшерде пайдаланылуына байланысты олардың жетіспеушілігі жиі байқалады. Бақылауда болған жанұялардың жиі пайдаланатын тағам түрлеріне бесбармақ сорпасымен, құрт және қазы, баурсақтар жатады. Осы жәйттерді ескеріп есептегенде организмнің бұл амин қышқылдарымен қамтамасыз етілуі тәуліктік қажетті мөлшердің 40-60 пайызын құрайды. Демек, қазақ ұлттық тағамдарының аминқышқылдық құндылығын жоғары дәрежелі екендігін атау керек.

Тағам түрлері
Алмаспайтын амин қышқылдары
Валин
Изолей-цин
Лей-цин
Лизин
Метио-нин
Трео-нин
Трип-тофан
Фенил-аланин
Құрт
1. 287
1. 300
2. 405
1. 885
0. 624
1. 040
0. 234
1. 209
Жент
0. 368
0. 417
0. 975
0. 250
0. 184
0. 342
0. 141
0. 475
Саумал
0. 187
0. 151
0. 305
0. 326
0. 081
0. 183
0. 058
0. 291
Боза
0. 212
0. 211
0. 360
0. 291
0. 096
0. 170
0. 055
0. 189
Бесбармақ
0. 874
0. 803
1. 194
1. 318
0. 380
0. 735
0. 207
0. 646
Сорпа
0. 162
0. 149
0. 221
0. 244
0. 070
0. 136
0. 039
0. 121
Қазы
0. 732
0. 587
1. 098
1. 279
0. 348
0. 679
0. 207
0. 630
Қарта
0. 362
0. 290
0. 543
0. 632
0. 172
0. 335
0. 102
0. 311
Жая
1. 314
1. 054
1. 972
2. 295
0. 624
1. 218
0. 372
1. 131
Шұжық
1. 494
1. 198
2. 241
2. 608
0. 709
1. 384
0. 423
1. 285
Наурыз көже
0. 262
0. 283
0. 521
0. 324
0. 131
0. 245
0. 075
0. 263
Майсөк
0. 345
0. 364
0. 673
0. 415
0. 178
0. 312
0. 101
0. 343
Қуырдақ
0. 910
0. 837
1. 238
1. 371
0. 395
0. 764
0. 220
0. 678
Әсіп
0. 289
0. 305
0. 563
0. 348
0. 149
0. 261
0. 085
0. 288
Баурсақ
0. 339
0. 308
0. 569
0. 202
0. 117
0. 231
0. 075
0. 354
Жал
1. 046
0. 839
1. 569
1. 826
0. 497
0. 969
0. 296
0. 900
Уыз
0. 841
0. 698
1. 285
1. 010
0. 387
0. 651
0. 216
0. 765
Ірімшік
1. 927
1. 587
2. 948
2. 318
0. 885
1. 495
0. 489
1. 753
Тәуліктік тағаммен қабылданатын физиология-лық мөлшер, г
3. 0-4. 0
3. 0-4. 0
5. 0-8. 0
3. 0-4. 0
2. 5-3. 0
2. 0-3. 0
1. 0
2. 5-3. 0

Құнарлы
тамақ
Алмастырылмай-
тын 8 амин қышқ-
лы
Құнарлы
белок

Құнарлы тамақ дегеніміз- құрамында 8 алмасты
рылмайтын амин қышқылдарының бәрі кездесе-
тін, яғни құнды белоктардан тұратын тағам.


Біздің организмімізде белоктар маңызды роль атқар
ды. Организмде белоктар қор ретінде жиналмайды.
Қалыпты тіршілік әрекеті үшін организмге жүйелі
түрде белоктар түсір отыру керек. Белоктардың адам
ағзасына қажеттілігі оның жасына, физиологиялық күйіне және орта жағдайының өзгеруіне тәуелді. Ересек
адамға өзінің салмағына қарай 0, 8-1, 5г белок жүйелі
түрде түсіп тұруы қажет.
Белоктарға деген қажеттілік жас-өспірімдерде, жүкті
әйелдерде және лактация кезінде, сондай-ақ түрлі патологиялық жағдайларда бірнеше есе өседі.
Белоктың энергия көзі ретінде маңызы аз. Оның 1г тотыққанда, 17, 2 кДж энергия бөлінеді.

Тағамдағы белок-
тың құндылығы бір-
келкі болмайды. Ол
оның құрамындағы
АҚ анықталады.
Құнды белоктар ет,
жұмыртқа және сүт-
тің құрамында кезде
седі.
Құнды белоктың
құрамында алмас-
тырылмайтын АҚ-ң
мөлшері 31, 4 %-дан
төмен болмауы керек






Көмірсулар-белоктар мен липидтер сияқты
тағам құрамында кездесетін, негізгі химия-
лық қосылыстар. Тірі организмде энергия
көзі ретінде маңызды рол атқарады.
Қажет энергияның 55% береді.
Олар өзара моносахарид, дисахарид және
полисахарид болып бөлінеді.


Көмірсулар-организмді
күш-қуатпен жабдық-
тайтын негізгі заттар.
Олар нуклеин қышқы-
лын синтездеуге қа-
тысады. Ол жеткілікті
мөлшерде түскенде
белоктар мен майлар-
дың жұмсалуы азая-
ды.
Көмірсулар ұн тағам-
дарында, тәтті заттар-
да көп кездеседі.
Тәулігіне пайдаланы-
латын көмірсудың
мөлшері- 400-500г




Майлар-органикалық күрделі құрылымдар.
Оның негізін глицерин
мен май қышқылдары
құрайды. Энергия көзі
болып табылады.


Майлар ең алдымен
энергия көзі. Оның
әрбір грамы тотық-
қанда энергия бас-
қа органикалық зат-
тарға қарағангда 2
есе көп түзіледі.
Өсімдік тектес
майлар мен жануар
тектес майлардың
құрамында айыр-
машылық бар.


Витаминдер- биология-
лық жоғарғы активті
органикалық заттар.
Олардың әсері азда-
ған мөлшерде біліне-
ді. Витаминдердің
түрі өте көп. Олар
түрлі реакцияларға
қатысып, реттеп оты-
рады.
Витаминдер фермент-
тердің құрамына
кіреді.



- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz