Мақтаны өсіру технологиясы мен агротехникалық талаптары


Slide 1

Мақта маңызы, өсіру технологиясы

Slide 2

Мақта - жылу сүйгіш өсімдік. Оның тұқымы топырақ +10-12С жылынғанда өне бастайды. Бірақ бұл темпиратура оның кқктеп шығуы үшін жеткіліксіз.

Slide 3

Қазақстанда негізінен мақтаның орта талшықты сорттары өсіріледі. Оңтүстік Қазақстан облысында 1991 жылы мақтаның Киргизский -3, С-4727, С-6524 және 108 -Ф үш сорты аудандастырылып себіледі

Slide 4

Мақтаның ең жақсы алғы дақылы жонышқа қыртысымен оның аударылған құйқасы. Жоңышқа топырақты органикалық заттармен, азотпен байытады.

Slide 5

Мақта өсіп-дамуының алғашқы кезеңінде қоректік заттарды аз мөлшерде пайдаланылады. Атап айтқанда, көктеп шыққаннан кйін бүрлену кезеңіне дейін барлық пайдаланылатын азот пен фосфоржың 3-4 процентін, ал калийдің небәрі - 2-3 процентін сіңіреді.

Мақта егісіне минералдық тыңайтқыш енгізудің мөлшері жоспарланған өнімге, топырақтағы қоректік заттардың қорына қолданылатын агротехникалық байланыс.

Мақта еңісі өсу кезеңінде екі-үш рет үстеп қоректендіреді.

Slide 6

Мақтада жоғары және тұрақты өнім алудың маңызды шарттарының бірі - топырақ өңдеудің дұрыс жүйесін қолдану болып табылады. Ол күзде және көктемдегі егіс себер алдындағы топырақ өндеу жұмыстарынан тұрады.

Күзде топырақты негізгі өңдеу тәсілі мақтаның алғы дақылдарына байланысты.

Slide 7

Өскендер толық өсіп шыққаннан бастап екі нағыз жапырақ пайда болғанша мақталықты сиретеді. Осыдан кейін өсімдіктің қатар аралықтарын өңдеу басталады. Оның басты мақсаты - арам шөптерге қарсы күресу және топырақтың беткі қабатын қопсыту.

Slide 8

Мақта гүлдену кезінде қорғау аймағаның енін 14- 16 см қылып, қатар аралықтың ортасын кіші жебе тәрізді табанмен 12-14 см, ал үлкен жебе тәрізді табанмен 14-16 см тереңдікте қопсытады.

Қатар аралықтардын топырақтарын қоасыту қатардағы өсімдіктердің түйіскен шаіына дейін жүргізіледі.

Slide 9

Мақта жылу сүйгіш өсімдік болғандықтан оны топырақтың тұқым сіңіру тереңдігі 12-14°С қызғанда себіледі.

Slide 10

Мақтаның бір ерекшелігі - оның көсектері бір мезгілде пісіп- жетілмейді. Көсектердің ашылуына байланысты мақтаны бірнеше рет жинауға тура келеді.

Қазіргі кезде өсірілген өнімнің басым көпшілігі машиналармен жиналады.

Машинамен жинаумен қатар шитті мақтаны қолмен жинау да жүргізіледі. Тұқымдық учаскелерде, машинамен жинауға қиынға түсетін егістіктерде мақтан қолмен жиналады.


Ұқсас жұмыстар
Жылыжайда қызанақ пен қияр өсіру технологиясы және агротехникалық талаптары
Ас бұршақты өсіру технологиясы және агротехникалық шаралар
Мақта өсіру технологиясы: морфологиясы, сұрыптары және агротехникалық шаралар
Картоп өсіру және сақтау технологиясы: биологиялық ерекшеліктері мен агротехникалық өңдеу
Солтүстік Қазақстан жағдайында май бұршақ өсіру технологиясы мен өнімділікті арттырудың агротехникалық негіздері
Гүлзарды жобалау және өсіру: түрлері, өсімдіктері және агротехникалық талаптары
Республиканың әртүрлі аймақтарында күнбағыс өсіру технологиясы мен агрономиялық талаптары
Сұлының ботаникалық сипаттамасы, температура талаптары және астық өсіру мен топырақ өңдеу технологиясы
Талшықты дақылдар мен мақта: маңызы, биологиялық ерекшеліктері және өсіру мен жинау технологиясы
Май бұршақтың маңызы мен өсіру технологиясы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz