ФЛАВОНОИДТАР - АНТИОКСИДАНТТАР ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСЫЛЫСТАР




Презентация қосу
ҚР ДЕНСАУЛЫҚ САҚТАУ МИНИСТРЛІГІ ҚР ДЕНСАУЛЫҚ САҚТАУ МИНИСТРЛІГІ
С.Д.АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ С.Д.АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ

ФЛАВОНОИДТАР-
АНТИОКСИДАНТТАР ЖӘНЕ
БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ
ҚОСЫЛЫСТАР

Қабылдаған:АлмабековаА.А

Орындаған: Амантур.А
Мухаметхан.Ж

Факультет: Фармацевтика

Курс: ІІ Топ: 201
ЖОСПАР:

I.Кіріспе бөлімі

II.Негізгі бөлімі

Флаваноидтарға жалпы сипаттама

Флаваноидтардың табиғатта таралуы

III.Қорытынды

IV.Қолданылған әдебиеттер
Флавоноидтар
Флавоноидтар - сіңіргіш қасиеттерге ие химиялық
құрамдастар, олар көбінесе өсімдіктерде, солардың ішінде
жемістер мен көкөністерде де кездеседі. Олар көптеген
алуан түрлі функцияларды атқарады. Олардың әрекетіне:
гүлдерге пигментация беру (сары, қызыл немесе көк),
өсімдік жасушаларын микробтар мен жәндіктердің
шабуылдарынан қорғау енеді. Флавоноидтартердің кең
қолданысы мен олардың уландырғыштығы басқа белсенді
өсімдіктермен салыстырғанда жануарлар мен адамға
оларды белгілі бір мөлшерде еш қорқынышсыз
пайдалануға мүмкіндік береді. Флавоноидтардың әртүрлі
топтары бар, олардың әрқайсысы алуан түрлі сіңіргіш
қасиеттерге ие.
Флаванойдтар – табиғи бояғыш заттар, тағамдық
антиоксиданттар болып табылады. Көптеген
флаваноидтар антибактериалды және
антимикробтық қызмет те атқарады.
Табиғатта кең түрде тарағаны, ацильды
гликозидті туындылары , флаванолдар мен
флавондар жатады. Флавон-3-олы,
флаван-3,4-диол және антиоксидант
өте тұрақты. Қыздырғанда тез арада
ыдырайды, тіпті күн сәлесімен
тікелейәсер еткенде де. Флавондар
мен флаванолдар керісінше өте
тұрақты болып келеді.
Флавоноидтарды келесі топтарға бөлуге болады:
Флавонолдар
Флавондар
Флавонондар
Изофлавондар
Катехиндер
Антоцианидиндар
Калкондар
Химиялық синтезде флаваноид көбінде,
конденцацияға ұшырайды, әсіресе 2-гид-
роксиацетофенонов ароматты альдегидпен және корич
қышқылының қатысында фенолмен ацильдеуде. Екі
жағдайда да гидроксихалкондар түзіледі. Ал енді, осы
ерекше қосылыстарға біршама толығырақ тоқтала
кетейік.
Флаваноидтарға жалпы сипаттама
Флаваноидтар деп – бензо-у-перонның
туындыларын, негізгі құрамында
фенилпропионның қаңқасы жатқан және де С6-
С3-С6 көміртектерінен тұратын табиғи
биологиялық активті қосылыстарды атайды. Бұл
гетероциклды қосылыстар оттектерімен сақина
атомында көрсетілген.
Хромонға сутек атомын қосқанда, а-жағдайдағы
фениль тобының орнына 2-фенил-(а)-бензо-у-перон
немесе флавон түзіледі. Оның құрамы А және В екі
ароматты қалдықтар мен үш көміртек звеносынан
тұрады.
флаваноидтардың Структуралық
формуласы
каротиноидтар, флавоноидтар, изофлавондар,
протеаза ингибиторлары жəне т.б. кіреді. Олар
созылмалы аурулардан тиімді қорғайды жəне
қалыпты өсу мен даму үшін аса маңызды

флавоноидтардың аурулардан тиімді қорғауы
Классификациясы
Тотығу дәрежесіне және пропан қаңқасының С6-
С3-С6 гидроксильденуіне және фенил
радикалының орналасуына байланысты
флаваноидтар бірнеше топқа бөлінеді.
Флавондар – түссіз немес сарғыштау түсті және
олардың гидроксилденген топтары пижма және
ромашка гүлдерінде болады, сонымен қатар,
олардың фенил тобы Изофлавондар – фенил
тобы 3-ші жағдайда болады.
Флаванолдар – түссіз-сары түсті, олардың
флавондардан айырмашылығы ОН тобы мен 3-ші
жағдайда болуы.

Гидроксил тобының өсуіне және орналасуына
байланысты олардың түсі қанықтана бастайды.
Көбінесе 4-5 гидроксил тобы бар қосылыстар
кездеседі, мысалы кверцетин - 3,5,7,3',4'-
пентагидрооксифлавонол.
Медицинада ең маңыздысы - гликозид рутин -
5,7,3',4'-тетрагидрооксифлавонол.

Рутин көбінесегречих, горцхта кездеседі. Сонымен
қатар жеті гидроксилды тобы бар қосылыстар да
кездеседі. Гидорксил топтарын метилдеу олардың
түстерін одан әрі қанық қылдыра түседі.
Флаванондар – (флавон туындысының
гидирлденген түрі) флавоннан айырмашылығы 2
және 3 көміртекті жағдайларда қос байланыс
болмайды.
Олардың өкілі ретінде гасперетин (гликозид
ретінде цитрусты өсімдіктерде, мысалы лимонда
кездеседі), гликозид ликвиридин (солодканың
тамырында кездеседі және оған сары түс береді).

Флаванонондар – флавонолдан айырмашылығы
2 және 3 көміртекті жағдайларында қос байланыс
жоқтығымен. ОН-тоыб, флавонолдағы сияқты, 3
жағдайда болады. Флавонолдың қаңқасында
аромадиндрин гликозиді болады, бұл гликозид
эвкалиттің жапырағанда кездеседі.
Флаваноидтардың өкіліне халкон, катехин,
антоцианидин, аурон жатады.
Катехиндер жартылай фенолды қосылыстарға
жатады. Катехиндер флаваноидтардың ішінде ең
жақсы қалпына келтірушісі болып табылады.
Гүлдердің көптеген түстері, соныңішінде қызыл
және көгілдір түстері энтоционидтің бар
болуынабайланысты.
Сонымен бірге гүлдердің түстері сол ортаның рН
ортасына да байланысты өзгеріп отырады.
Қышқылды орталарда олар күлгін және қызыл
түстерге боялса, ал сілтілік орталарда – көгілдірден
анық күлгін түске дейін боялуы мүмкін.
Аурондардың стуктурасы көптүрлі болып келеді.
Олар көбінде астра тұқымдастығында өсімдіктерде
көптеп кездеседі. Олар бұлөсімдіктерде гилозид
түрінде кездеседі.
Флаваноидтардың табиғатта таралуы
Флаваноидтар табиғатта кең тараған. Әсіресе
флаваноидтармен ең бай жоғары сатылы
өсімдіктер, күлгін тұқымдастыққа жататындар.
Мысалы астра тұқымдастар, бүшік тұқымдастар
және т.б. жатады. Көбінесе флаваноидтар
тропикалық және альпі аймақтарындағы
өсімдіктерде өте жақсы таралған. Сонымен қатар,
төмен сатылы өсімдіктерден де флаваноидтар
табылған, мысалы жасыл балдырлар, споро
тұқымдастықтар (мүктер, папоротниктер) және де
кейбір жорғалауыш жәндіктерден де табылған
мысалға ақ мраморлы көбелек.
Флаваноидтар көптеген ағзаларда да кездеседі,
бірақ көбінде жер өсімдіктерінде: гүлдерде,
жапырақтарда, өнімдерде, бірақ флаваноидтар
тамыры мен сабағында өте аз мөлшер Олар жас
гүлдер мен жаңа пісіп келе жатқан жемістерде өте
көп болады.Тіндік сокта ерітінді түрінде кездеседі.
Флаваноидтардың өсімдіктерде таралуы әр түрлі:
орта есеппен 0,5-5 % пайыздық көрсеткішті
көрсетсе, кейбір жағдайларда ол 20% пайыздық
көрсеткішті де көрсетуі мүкін. де кездеседі.
Өсімдіктер құрамында флаваноидтар гикозид
немесе бос күйінде кездеседі. Олар ферменттердің
әсерінен қант пен агликонға айналады. Қант
ретінде кездесетіндері D-глюкоза, D-галактоза, D-
ксилоза, LT-рамноза және LT-арабиноза,D-
глюкуронды қышқылы.
Барлық флаваноидты гликозидтар
Үш топқа бөлінді:
O-гликозидтер,
С-гликозидтер
Комплексті қосылыстар.
Қорытынды
Жалпы флаваноидтарды зерттеу XIX ғасырдың
бірінші жартысында басту алды. 1814 жылы
Шевроле дуб ағашының қабығынан кристалды
затты бөліп алады және оған кверцитин деген ат
береді. Осыдан 40 жыл өткенен кейін Риганд осы
қосылыстың гликозидті қасиетін анықтап, оған
кверцитин деп атайды. 1903 жылыВалюша рутиннің
құрамын анықтайды. Табиғатта кездесетін
флаваноидтардың құрамын анықтау,
систематикалық түрдекездеседі. Бір табиғатта
кездесетін флаваноидтарды анықтауда польяк
химиктері жақсыеңбек сіңірді. Осылай көптеген
жылдар бойы және қазіргі күнге дейін
флаваноидтарды зерттеу қарқынды түрде дамуды.
Біз флаваноидардыңадам өмірі мен табиғаттағытірі
организмдерге маңызы өте зор екенін білімезі.
Қолданылған әдебиеттер:
1.Патсаев Ә.Қ., Жайлау С.Ж. – “ Органикалық
химия негіздері ”.ІІІ том. Шымкент – 2005

2.Утелбаева Ақ., Утелбаева Ай., Утелбаев Б.- “
Химия 5 ”. Алматы- 2007

3.Есқайыров М.Е ., Әзірбаев Е.Н. – “Органикалық
химия ”. Алматы, “ Мектеп ” 1981

4.Қ.Сейітқалиев . – “Органикалық химия ”. Алматы,
“ Қайнар ” 1993

5.Google.kz интернет желісі

Ұқсас жұмыстар
Флавоноидтар туралы түсінік
ТАҒАМДЫҚ ҚОСПАЛАР ЖӘНЕ ОЛАРДЫ АЛУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ
Флавоноидтарды зерттеу әдістері
От тегінің токсикалық түрлері, олардың пайда болуы және ағзаның клеткаларына әсері
Құрамында витаминдері бар дәрілік шикізаттар
Флавоноид тар
Қаптаушы заттар, адсорбциялаушы заттар
Флавонидтарды зерттеу әдістері
Фармакологиялық белсенді заттар
Бауырдың қызметіне әсер ететін заттар
Пәндер