Май бұршақ, маңызы және өсіру технологиясы
Презентация қосу
Май бұршақ ,
маңызы және
өсіру
технологиясы
Майбұршақтың алғы дақылын дұрыс таңдап
алмаса,егістікті арамшөп басып кетеді.Сондықтан
танапты арамшөптерден тазартатын және өзінен соң
азотты аз қалдыратын дақылдардан кейін себу
тиімді.Мұндай алғы дақылдарға картоп,жүгері,күздік
бидай,қант қызылшасы жатады.
Май бұршақтан
лецитин,
желатин және
кондитер
тағамдары
дайындалады.
Май бұршақтың
1 тонна дәнінен
113 кг май
алуға болады.
Сүзілген май
тағам ретінде
пайдаланылад
Май бұршақтың егіс
көлемі
республиканың
оңтүстігінде
суармалы
жерлерінде,
әсіресе Алматы
облысында
Май бұршақтың орналасқан.
май сабын, бояу
өндірісінде
қолданылады.Ма
й бұршақты
көктей шауып
алуға, сүрлемге
арнап өсіруге
болады.
Егін себуге 1-10күн қалғанда әр
гектарға препарат бойынша 5-
10кг трефлан немесе 2-5кг
дуалды ОН-400, ОВТ-1В
машиналарымен шашып, БЗТС-
1,0 немесе БДТ-7, БД-10А
тамырымен сіңіріледі.
Май бұршақты себу
мерзімі топырақ
қыртысының
жылынуына Май бұршақ отамалы
байланысты. Негізінен дақыл болғандықтан оны
тұқымды топырақ 12- кең қатарлы әдіспен (қатар
14°C қызңғанда СКОН- аралығы 45,60,70см)
4,2 немесе СЧП-6 тереңдікте себіледі.
Май бұршақ көктеп
селкаларының
шыққанға дейін арам
бірімен себіледі; шөптер де үсіп
Тұқым себу мөлшері үлгереді.Сонымеен қатар
әр гектарға 0,4-0,5 жауын-шашын мол жауса
млн өнгіш дән ; топырақ бетінде қабыршақ
Өнімділігі үшін егісті пайда болады.
күтіп-баптауға көп Егістікті күтіп баптаудағы
байланысты: агротехникалық
Дәннің бөрітуі үшін шаралаодың бірі – май
бұршақты суару. Дақыл
топырақтағы ылғал
гүлдену мен түю кезінде
қоры болғаны жөн. суды көп қажет етеді
Сондықтан оны кейін
Май бұршақтың өсу кезінде қажетті
температура жиынтығы ерте және
орташа пісетін сорттар үшін 1500-
2000°C,ал кеш пісетіндер үшін 2000-
3000°C болады.
Май бұршақ дәнінің бөртуі үшін
ылғал мол болуы керек, ал көктеп
шыққан соң гүлденгенге дейінгі
суға деген мұқтаждығы онша
жоғары емес, сондықтан азғана
күндік құрғақшылыққа төзеді.
Ылғалы ең көп қажет ететін мерзімі
– гүлдену мен дәндену кезеңі. Бұл
кезде топырақ ылғал жеткіліксіз
Май бұршақты суару
мөлшері топырақтың
сулық –физикалық
қасиеттеріне жауын-
шашын мөлшеріне
және басқа
жағдайларға
байланысты. Өсу кезеңі
бойы дақылды 4-5 рет
суарады. Суару
мөлшері әр гектарға
орташа есеппен 500-
700 текше метр.
Құрғақшылық
жылдары суару саны
Жинау мерзімі ж
ақындағанда
май бұршақтың
жапырақтары
түсіп, бұршақта
ры сарғая
бастайды, дәні б
ұршақ
қабынан оңай аж
ырайды
және ылғалдыл
ығы 20-22%-
тен аспайды. Ос
ы кезде май
бұршақты қайта
жабдықталған «
Нива»
комбайнымен ті
келей орады.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz