Күріш өсіру ерекшелігі. Ирригациялық жүйелермен суды үнемдеу шаралары




Презентация қосу
.

4-тәжірибе
Күріш өсіру ерекшелігі .
Ирригациялық жүйелермен суды
үнемдеу шаралары.
Күріш климаты ыстық жерлерде өседі. Өсіру көктемде дайындалған
жерге күріш тұқымы себіліп, егіс аймағының жан-жағы топырақпен
бекітіліп, су жіберіледі. Атыздың іші суға толғанда суды тоқтатып, тұқым
назарға алынады. Тұқым су ішінде 120 күн өседі. Бойы биіктеп, дән салған
егістіктен жаз ортасында судың бетін қайтарып, дәннің пісуін күтеді.
Күріш тек тағам немес дәрумендері мол өсімдік ретінде ғана емес,
сонымен қатар басқа да жағдайларда қолданылады. Мәселен, одан эфир
майын, крахмал, бояу, спирт алынады. Күріш адамның ағзасын тазартып,
күш-қуат береді .Күріш-бағалы жармалық дақыл. Елімізде суармалы
жерлерде өсіріледі. Күріш- 11-120С, ал 14-15 0С жылулықта тез және тегіс
көктеп шығады. Күріштің өсу кезеңіндегі қолайлы температура -25-30 0С
шамасында.Басқа дақыл ішінде суды көп пайдаланады. Суару жүйесінің
басты элементі - атыз. Оның көлемі 2-З га. Су ағып кетпес үшін танапты
айнала биіктігі 30-35см топырақ үйіндісімен қоршайды. Атыздың ені 20м,
үзындығы 700-1500м. Су бас арықтың екі жағынан бірдей жіберіледі. Әр
атыздың ұзына бойына, бас арыққа қарама-қарсы терендігі ең кем дегенде
0,7м қашыртқы арық қазылады. Ол негізінен егістік бетіндегі артық суды
шығаруға арналады. Су бас арықтан атызға және одан қашыртқы арыққа
ашып-жабатын қақпағы бар қүбырлы тоспалар арқылы ағып барады.
Қазақстанда соңғы жылдары күріштің оннан астам сорттары
аудандастырылған, олар: авангард, золотистый, кубан -3,
краснодарский 424 ,лазурный, лимон, маржан, солнечный,узрос
59,уш –тюбинский.Күріш өзінің физиологиялық табиғаты
бойынша гидрофитті өсімдік,сондықтан суға бастырылған
атыздарда өсіріледі..Күріш егілген танаптар ұзақ уақыт бойы (95-
110 күн) су астында жатады. Соның салдарынан топырақта
физикалық-химиялық және микробиологиялық процестердің
тиімді өтуіне қолайсыз жағдайлар туады, сондай-ақ күріш дақылы
үшін зиянды қоспалар пайда болады да анаэробты процестер
жүреді. Осы жағдайларды болдырмау және тоң кесектерді
майдалап, арамшөптер мен зиянкестерді құртып жою үшін ең
тиімді шара – топырақты жоғары сапада және дер кезінде өңдеу
болып табылады.
Күрішті оруды жаппай және бөлшектеп жүргізіді. Жаппай ору бірден
комбайнмен орып- бастыру әдісі.

Оны сирек шыққаннан жатпаған дәндері бірдей піскен күріш алқабына
пайдаланады. Сондай- ақ аласа бойлы күріш сорттарына да осы
әдістіқолдануға болады. Бұл шара СГКП-6, СКД-5Р комбайндарымен
атқарылады .

Ұқсас жұмыстар
Қызылорда облысының балық өңдейтін зауыты
Қазақстан Республикасындағы ауыл шаруашылықта пайдаланылатын су ресурстары(Өсімдік шаруашылығы)
Жел эрозиясы
Балық зауыттары
Бидай өндіру технологиясы. Морфологиясымен танысу
Алматы облысының экологиялық жағдайы
ТҮРКІСТАН ОБЛЫСЫ МАҚТАРАЛ АУДАНЫНЫҢ АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ
КҮРІШ ӨСІМДІГІ
Күріш туралы
ОРМАН МЕЛИОРАЦИЯСЫ ТУРАЛЫ ТҮСІНІК
Пәндер