Қазақстандағы асбұршақ (Pisum L.): шығу тегі, егіс технологиясы мен қоректік құрамы


Slide 1

Асбұршақ біздің елімізде барлық дәнді бұршақ егістігінің 80% -дан астамында өсіріледі.

Оны азық-түліктік және мал азықтық дақыл ретінде өсіреді.

Slide 2

Археологиялық қазбаларға қарағанда егістік асбұршақтың отаны

Алдыңғы Азия (Закавказье, солтүстік-батыс Иран, Түркеменстан, ішкі кіші Азия) .

Н. И. Вавиловтың жазуы бойынша ірі тұқымды асбұршақтар екінші шығу тегі орталығына - Шығыс

Жерортатеңізі - бейімделген.

Slide 3

Асбұршақ - барынша ерте пісетін дәнді бұршақ дақылы. Өсіп - жетілуі кезеңі сортына және өсіру жағдайларына байланысты 70-тен 140 тәулікке дейін созылады.

Асбұршақ - құнарлығы жоғары «бидайлық» топырақтар дақылы.

Slide 4

Асбұршаққа жақсы алғы дақылдар -

өздерінен кейін топырақты

арамшөптерден таза

және жеткілікті мөлшерде

қоректік заттар мен ылғал

қалдыратын дақылдар.

Slide 5

Асбұршақ тұқымдарының әрбір центнері тиісті мөлшердегі сабанымен топырақтан

6, 0-6, 5 кг азот,

1, 6-1, 8 кг фосфор және

2, 0-2, 5 кг калий шығындайды.

Slide 6

Алғы дақылдардан кейін орналастырғанда алғы дақылды жинап алысымен топырақты

22-25 см терең қопсыту қажет.

Себу алдында әдетте топырақ тұқымының сіңіру тереңдігіне

культивацияланады,

бір мезгілде тырмаланады.

Slide 7

Жинаудың оңтайлы мерзімі асбұршақтың бұршаққаптарының

75-80% сарғайғанда немесе тұқымдарының ылғалдылығы 30-40% -ға жеткенде.

Slide 8

Дестелерді жинап бастыру СК-3, СК-4, Енисей-1200

және басқа комбайндармен іске асырылады.

Slide 9

Кең түрде Европа елдерінде, АҚШ-да, Канада,

Қытай және Үнді елдерінде өсіреді.

Қазақстандағы егіс көлемі 30 мың гектардай.

Slide 10

Жасыл асбұршақ жемісінде 25-30% қант,

көптеген дәрумендер (А, В1, В2 және С) және қартаюды баяулататын инозит пен минералды тұздар болады.

Slide 11

Асбұршақ (Pisum L) бірнеше түрлерді біріктіреді,

олардың ішінде барынша кең тарағаны полиморфты

P. sativum L - мәдени егістік асбұршақ.


Ұқсас жұмыстар
Ас бұршақ (Pisum sativum): биологиялық сипаттамасы, қоректік құрамы және Қазақстандағы сорттары
Жүгері: ботаникалық сипаттамасы, шығу тегі мен таралуы, өсіру технологиясы және халық шаруашылығындағы маңызы
Майбұршақтың шығу тегі, морфологиясы және өсіру технологиясы
Мұнайдың шығу тегі, құрамы, қасиеттері, кен орындары және қолданылуы
Күріш (Oryza): биологиясы, егіс технологиясы және Қазақстандағы тәжірибелік аспектілері
Адамның шығу тегі мен эволюциялық дамуы
Көшпелілер өркениеті мен мәдениеті: шығу тегі, эволюциясы және Қазақстандағы мұрасы
Алмастырылмайтын аминқышқылдарды биотехнологиялық алу және L-лизин өндірісінің технологиясы
Жүн және жібек талшықтарының шығу тегі, өңдеу технологиясы және қасиеттерін салыстыру
Адамның шығу тегі мен эволюциясының антропологиялық негіздері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz