Ауыз қуысы – инфекциялардың кіру есігі




Презентация қосу
С.Ж.Асфендияров атындағы Қазақ Ұлттық Медицина университеті

Микробиология,вирусология,иммунология кафедрасы

Тақырыбы: “Ауыз қуысы – инфекциялардың кіру есігі”.

ОРЫНДАҒАН: __________________
ФАКУЛЬТЕТІ: Стоматология
КУРС: ІІ
ТОП:__________
ТЕКСЕРГЕН: ______________________
Жоспары:
I. Инфекция туралы ілім.
II. Инфекциялық процесс
сатылары.
III.Ауыз қуысы
микрофлорасы.
Инфекция лат «inficio»-жұқтыру,
зиянды затты енгіземін мағынасын
береді.

ИНФЕКЦИЯ – бұл
микроорганизмдерде тіршілік
етуге және оған патогенді әсер
етуге мүмкіндік беретін
микроптардың қасиеті туралы
ілім.
Инфекция шығу тегі бойынша
ажыратылады:

Экзогенді Эндогенді
инфекция – инфекция –
микроп келіп макроорганизмнің
жұққанда болады өзінде болған
микроптар
Қоздырғыштарының орналасуы
және жиналуына байланысты
бөлінеді:

Ошақты

Генерализацияланған
Ошақты
инфекция–
Қоздырғыш
инфекциялардың
кіру есігі
аумағында қалуы,
макроорганизм
бойынша
таралмайды
Генерализацияланған
инфекция –
Микроп әр түрлі
жолдармен
макроорганизмге
таралып жайылады
Инфекциялық процесс –
микроптар мен макроорганизм
арасындағы өзара әсерінің ең өзгермелі
түрлерінің бірі.
Инфекциялық процесс сатылары
1.Адаптация – микроптардың енуі және
инфекцияның кіру есігі аумағында бейімделуі.
2.Колонизациялау- кіру есігі аумағында тері
жабындылары мен шырышты қабықтарда горизонталь
бағытта микробтардың жайылып қоныстануы.
3.Диссеминациялануы – микроптардың бірінші енген
жерден айналасына, басқа аумаққа таралуы.
4.Мобилизациялау – микроорганизмнің қорғаныс
факторларын жұмылдыру.
5.Инфекциялық процесстің аяқталуы және ақыры.
Ауыз қуысы – инъекцияның негізгі көзі
болып табылады
Ауыз қуысында тіршілік
ететін бактериялар:
• Бактероидтар
• Превотеллалар
• Порфиромонадалар
• Бифидобактериялар
• Эубактериялар
• Фузобактериялар
• Лактобактериялар
• Актиномицет
• Нейссерия
• Спирохеталар
• стафилококктар
Ауыз қуысында 1мл сілекейде 10²³
бактерия мекендейді.Бұған ауызда
тамақ қалдығының қалуы, қолайлы
температурада (37ºC) және
ортаның сілтілі реакциясы әсер
етеді.
Қоздырғыштарының орналасуы:
Стрептококктар
• Ұрт эпителиінде –
s.nutior
• Тіл өзегі мен
сілекейде-
s.salivarius
Актиномиоциттер
• Тілде
• Иек қалтасында
• Тіс дақтарында
• Сілекейде
Ауыз микрофлорасының құрамы тіл
мен сілекейдің механикалық
әсерімен реттеледі. Микроптар
шырыш қабаттар мен тістерден
сілекеймен шайылады. Сілекейдің
антимикроптық құрамы әсіресе
антидене,лизоцим бөгде
микроптардың эпителийге
жабысуын тежейді.

Ұқсас жұмыстар
Тіс эмальының химиялық құрамы
Аурухана ішілік инфекциялар
Ауыз қуысының микрофлорасы
Ауыз қуысының микрофлорасы, түрлері
Вирустық инфекция
Патогенділігі бойынша микроорганизмдердің жалпы сипаттамасы жайлы
Ұяң дауыссыздарды белгіле
Қан аурулары кезінде ауыз қуысы кілегей қабатының өзгерістері. Клиникасы, диагностикасы, салыстырмалы дигностикасы, емі
Жұғу жолдары
Ауыз қуысы сұйықтығының қасиеті мен құрамы
Пәндер