Ауыз қуысы - инфекциялардың кіру есігі: инфекциялық процестер мен ауыз микрофлорасы


Slide 1

С. Ж. Асфендияров атындағы Қазақ Ұлттық Медицина университеті

Микробиология, вирусология, иммунология кафедрасы

Тақырыбы: “Ауыз қуысы - инфекциялардың кіру есігі”.

ОРЫНДАҒАН:

ФАКУЛЬТЕТІ: Стоматология

КУРС: ІІ

ТОП:

ТЕКСЕРГЕН:

Slide 2

Жоспары:

Инфекция туралы ілім.

Инфекциялық процесс сатылары.

Ауыз қуысы микрофлорасы.

Slide 3

Инфекция лат «inficio»-жұқтыру, зиянды затты енгіземін мағынасын береді.

ИНФЕКЦИЯ - бұл микроорганизмдерде тіршілік етуге және оған патогенді әсер етуге мүмкіндік беретін микроптардың қасиеті туралы ілім.

Slide 4

Инфекция шығу тегі бойынша ажыратылады:

Экзогенді инфекция - микроп келіп жұққанда болады

Эндогенді инфекция - макроорганизмнің өзінде болған микроптар

Slide 5

Қоздырғыштарының орналасуы және жиналуына байланысты бөлінеді:

Ошақты

Генерализацияланған

Slide 6

Ошақты инфекция-

Қоздырғыш инфекциялардың кіру есігі аумағында қалуы, макроорганизм бойынша таралмайды

Slide 7

Генерализацияланған инфекция -

Микроп әр түрлі жолдармен макроорганизмге таралып жайылады

Slide 8

Инфекциялық процесс - микроптар мен макроорганизм арасындағы өзара әсерінің ең өзгермелі түрлерінің бірі.

Slide 9

Инфекциялық процесс сатылары 1. Адаптация - микроптардың енуі және инфекцияның кіру есігі аумағында бейімделуі. 2. Колонизациялау- кіру есігі аумағында тері жабындылары мен шырышты қабықтарда горизонталь бағытта микробтардың жайылып қоныстануы. 3. Диссеминациялануы - микроптардың бірінші енген жерден айналасына, басқа аумаққа таралуы. 4. Мобилизациялау - микроорганизмнің қорғаныс факторларын жұмылдыру. 5. Инфекциялық процесстің аяқталуы және ақыры.

Slide 10

Ауыз қуысы - инъекцияның негізгі көзі болып табылады

Ауыз қуысында тіршілік ететін бактериялар:

Бактероидтар

Превотеллалар

Порфиромонадалар

Бифидобактериялар

Эубактериялар

Фузобактериялар

Лактобактериялар

Актиномицет

Нейссерия

Спирохеталар

стафилококктар

Slide 11

Ауыз қуысында 1мл сілекейде 10²³ бактерия мекендейді. Бұған ауызда тамақ қалдығының қалуы, қолайлы температурада (37ºC) және ортаның сілтілі реакциясы әсер етеді.

Slide 12

Қоздырғыштарының орналасуы:

Стрептококктар

Ұрт эпителиінде - s. nutior

Тіл өзегі мен сілекейде-s. salivarius

Актиномиоциттер

Тілде

Иек қалтасында

Тіс дақтарында

Сілекейде

Slide 13

Ауыз микрофлорасының құрамы тіл мен сілекейдің механикалық әсерімен реттеледі. Микроптар шырыш қабаттар мен тістерден сілекеймен шайылады. Сілекейдің антимикроптық құрамы әсіресе антидене, лизоцим бөгде микроптардың эпителийге жабысуын тежейді.


Ұқсас жұмыстар
Кариестің дамуындағы стрептококктардың рөлі және ауыз қуысының микрофлорасы
Ауыз қуысы сұйықтығының құрамы, қасиеттері және қорғаныс функциялары
Әртүрлі инфекциялық аурулар кезіндегі ауыз қуысының клиникалық өзгерістері
Ауыз қуысы гигиенасы: тіс өңезі, тіс тастары және профилактикалық шаралар
Асқорыту жүйесінің анатомиясы мен физиологиясы: ауыз қуысы, қарын, тіл және өңеш
Қан жүйесі аурулары кезіндегі ауыз қуысы кілегейінің өзгерістері: клиника, дифференциалдық диагностика және ем
Жануарларда ауыз қуысы аурулары (стоматит пен аусыл): клиникасы, диеталық ем және алдын алу
Ауыз қуысының микроэкологиясы мен микрофлорасының жас және клиникалық ерекшеліктері
Ауыз қуысының жергілікті иммунитеті: құрылысы, қызметі және клиникалық маңызы
Ауыз қуысының туберкулезі: этиологиясы, клиникалық көрінісі және дифференциалды диагностикасы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz