Ауыз қуысы – инфекциялардың кіру есігі
Презентация қосу
С.Ж.Асфендияров атындағы Қазақ Ұлттық Медицина университеті
Микробиология,вирусология,иммунология кафедрасы
Тақырыбы: “Ауыз қуысы – инфекциялардың кіру есігі”.
ОРЫНДАҒАН: __________________
ФАКУЛЬТЕТІ: Стоматология
КУРС: ІІ
ТОП:__________
ТЕКСЕРГЕН: ______________________
Жоспары:
I. Инфекция туралы ілім.
II. Инфекциялық процесс
сатылары.
III.Ауыз қуысы
микрофлорасы.
Инфекция лат «inficio»-жұқтыру,
зиянды затты енгіземін мағынасын
береді.
ИНФЕКЦИЯ – бұл
микроорганизмдерде тіршілік
етуге және оған патогенді әсер
етуге мүмкіндік беретін
микроптардың қасиеті туралы
ілім.
Инфекция шығу тегі бойынша
ажыратылады:
Экзогенді Эндогенді
инфекция – инфекция –
микроп келіп макроорганизмнің
жұққанда болады өзінде болған
микроптар
Қоздырғыштарының орналасуы
және жиналуына байланысты
бөлінеді:
Ошақты
Генерализацияланған
Ошақты
инфекция–
Қоздырғыш
инфекциялардың
кіру есігі
аумағында қалуы,
макроорганизм
бойынша
таралмайды
Генерализацияланған
инфекция –
Микроп әр түрлі
жолдармен
макроорганизмге
таралып жайылады
Инфекциялық процесс –
микроптар мен макроорганизм
арасындағы өзара әсерінің ең өзгермелі
түрлерінің бірі.
Инфекциялық процесс сатылары
1.Адаптация – микроптардың енуі және
инфекцияның кіру есігі аумағында бейімделуі.
2.Колонизациялау- кіру есігі аумағында тері
жабындылары мен шырышты қабықтарда горизонталь
бағытта микробтардың жайылып қоныстануы.
3.Диссеминациялануы – микроптардың бірінші енген
жерден айналасына, басқа аумаққа таралуы.
4.Мобилизациялау – микроорганизмнің қорғаныс
факторларын жұмылдыру.
5.Инфекциялық процесстің аяқталуы және ақыры.
Ауыз қуысы – инъекцияның негізгі көзі
болып табылады
Ауыз қуысында тіршілік
ететін бактериялар:
• Бактероидтар
• Превотеллалар
• Порфиромонадалар
• Бифидобактериялар
• Эубактериялар
• Фузобактериялар
• Лактобактериялар
• Актиномицет
• Нейссерия
• Спирохеталар
• стафилококктар
Ауыз қуысында 1мл сілекейде 10²³
бактерия мекендейді.Бұған ауызда
тамақ қалдығының қалуы, қолайлы
температурада (37ºC) және
ортаның сілтілі реакциясы әсер
етеді.
Қоздырғыштарының орналасуы:
Стрептококктар
• Ұрт эпителиінде –
s.nutior
• Тіл өзегі мен
сілекейде-
s.salivarius
Актиномиоциттер
• Тілде
• Иек қалтасында
• Тіс дақтарында
• Сілекейде
Ауыз микрофлорасының құрамы тіл
мен сілекейдің механикалық
әсерімен реттеледі. Микроптар
шырыш қабаттар мен тістерден
сілекеймен шайылады. Сілекейдің
антимикроптық құрамы әсіресе
антидене,лизоцим бөгде
микроптардың эпителийге
жабысуын тежейді.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz