Тамақтану жайлы



Қазақ Ұлттық С. Ж Асфендияров атындағы Медицина Университеті
Тақырыбы:Тамақтану
Орындаған:
1курс
Тексерген:: .

Тамақтану

Тамақтану дегеніміз- өмірді, өсіп-өнуді, денсаулық пен адамның деген сақтау амалы.


Таматану тәртібі жайлы көптеген теориялар бар. Олардың түрлері;
1. Вегетериандық тамақтану
2. Жеке, басқаларды араластырмайтын тамақтану түрі
3. Төмен калориялық тамақтану түрі
4. Тамақтанудың ашығу теориясы

Тағамның құрамында 650 әр түрлі қосылыстар бар. Олардың ең бастысы;
Белок
Май
Фосфор
Микро және макроэлементтер
Йод
Калий
Натрий
Сонымен бірге тағамдық заттар құрамында витаминдер, органикалық қышқылдар, фитонцидтер, крахмал, клетчаткалар бар.

Ұтымды тамақтану-ол клеткалар құрамына қажетті заттар мен ағзаны қамтамасыз
ететін қуат, қимыл және тағы басқа қажеттігін өтейтін заттар алмасуын қажетті
деңгейге ұстайтын тағамдарды пайдалану

Дұрыс тамақтанудың 7 принципі бар;
Тамақтың түр-түрін қолдану
Салмақты бір қалыпта сақтаудың қажеттігі
Рационда холестерин мен майы ілкілдеген заттар аз болуы керек
Қант тұтынуды шектеу
Жеміске, көкөніске бай және дәнді дақылдардан дайындалған өнім-
дерден тұратын рацион пайдалы
Арақ -шарапқа көңіліңіз түссе, шамалап қана тартынып ішіңіз
Тұзды және натрийге бай өнімдерді орнымен ғана тұтыну қажет

Артық салмақтан арылу мен қалыпты салмақты сақтаудың 2 амалы бар;
Бірінші амалы. қимыл белсенділігін үдетіңіз, майды аздап тұтыңыз, арақ-шараптың иісін де искеудің қажеті жоқ, ұнемі жаяу жүріп, лифтермен қабаттарға көтерілмеу керек.
Екінші амалы. экологиялық таза деген суды ғана ішу керек, қантты, тұзды тамақтарды ішуді тию керек, тамақты әбден шайнап жеу керек, тамақты өзің ішуге дағдылану қажет,


Қалыпты салмақты сақтаудың қосымша
жаңа ұсыныстары;
Мал майын азайту
Крахмалы көп өнімдерді қолдану
Қант мөлшерін азайтыңыз
Қимыл белсенділігін көбейтіңіз


Тағамның энергиялық бағалығы(100 г есебімен алғанда)
Бидайдан пісірілген нан-234Ккал
Қант-410Ккал
Макарондар-358Ккал
Қой еті-132Ккал
Спирт ішімдік-730Ккал
Жұмыртқа-124Ккал
Капуста-14Ккал
Майлы ірімшік-233Ккал
Шоколад-590Ккал
Сарымсақ-53Ккал
Қияр-20Ккал
Алма-44-48Ккал
Қаз еті-337Ккал


Пайдаланған әдебиеттер
Питание и здоровье/Под ред. Р. И. Воробьева. Медицина. 1990
СаулебековаМ. С., ИзатуллаеваЕ. А Питание и здоровье. Алматы “Ғылым”, 2000
“Валеология”журналы 2005
Валеология Оқу-әдістемелік құрал
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz