Тамақтану негіздері: тағам құрамы, дұрыс тамақтану қағидалары және салмақты бақылау


Slide 1

Қазақ Ұлттық С. Ж Асфендияров атындағы Медицина Университеті

Тақырыбы:Тамақтану

Орындаған:

1курс

Тексерген:: .

Slide 2

Тамақтану

Slide 3

Тамақтану дегеніміз- өмірді, өсіп-өнуді, денсаулық пен адамның деген сақтау амалы.

Slide 4 Slide 5

Таматану тәртібі жайлы көптеген теориялар бар. Олардың түрлері;

1. Вегетериандық тамақтану

2. Жеке, басқаларды араластырмайтын тамақтану түрі

3. Төмен калориялық тамақтану түрі

4. Тамақтанудың ашығу теориясы

Slide 6

Тағамның құрамында 650 әр түрлі қосылыстар бар. Олардың ең бастысы;

Белок

Май

Фосфор

Микро және макроэлементтер

Йод

Калий

Натрий

Сонымен бірге тағамдық заттар құрамында витаминдер, органикалық қышқылдар, фитонцидтер, крахмал, клетчаткалар бар.

Slide 7

Ұтымды тамақтану-ол клеткалар құрамына қажетті заттар мен ағзаны қамтамасыз

ететін қуат, қимыл және тағы басқа қажеттігін өтейтін заттар алмасуын қажетті

деңгейге ұстайтын тағамдарды пайдалану

Slide 8

Дұрыс тамақтанудың 7 принципі бар;

Тамақтың түр-түрін қолдану

Салмақты бір қалыпта сақтаудың қажеттігі

Рационда холестерин мен майы ілкілдеген заттар аз болуы керек

Қант тұтынуды шектеу

Жеміске, көкөніске бай және дәнді дақылдардан дайындалған өнім-

дерден тұратын рацион пайдалы

Арақ -шарапқа көңіліңіз түссе, шамалап қана тартынып ішіңіз

Тұзды және натрийге бай өнімдерді орнымен ғана тұтыну қажет

Slide 9

Артық салмақтан арылу мен қалыпты салмақты сақтаудың 2 амалы бар;

Бірінші амалы. қимыл белсенділігін үдетіңіз, майды аздап тұтыңыз, арақ-шараптың иісін де искеудің қажеті жоқ, ұнемі жаяу жүріп, лифтермен қабаттарға көтерілмеу керек.

Екінші амалы. экологиялық таза деген суды ғана ішу керек, қантты, тұзды тамақтарды ішуді тию керек, тамақты әбден шайнап жеу керек, тамақты өзің ішуге дағдылану қажет,

Slide 10 Slide 11

Қалыпты салмақты сақтаудың қосымша

жаңа ұсыныстары;

Мал майын азайту

Крахмалы көп өнімдерді қолдану

Қант мөлшерін азайтыңыз

Қимыл белсенділігін көбейтіңіз

Slide 12 Slide 13

Тағамның энергиялық бағалығы(100 г есебімен алғанда)

Бидайдан пісірілген нан-234Ккал

Қант-410Ккал

Макарондар-358Ккал

Қой еті-132Ккал

Спирт ішімдік-730Ккал

Жұмыртқа-124Ккал

Капуста-14Ккал

Майлы ірімшік-233Ккал

Шоколад-590Ккал

Сарымсақ-53Ккал

Қияр-20Ккал

Алма-44-48Ккал

Қаз еті-337Ккал

Slide 14 Slide 15

Пайдаланған әдебиеттер

Питание и здоровье/Под ред. Р. И. Воробьева. Медицина. 1990

СаулебековаМ. С., ИзатуллаеваЕ. А Питание и здоровье. Алматы “Ғылым”, 2000

“Валеология”журналы 2005

Валеология Оқу-әдістемелік құрал


Ұқсас жұмыстар
Тамақтану гигиенасы және дұрыс тамақтанудың негіздері
1-сынып жаратылыстану сабағы: дұрыс тамақтану және тамақтану пирамидасы
Қоректік заттар: түрлері, қызметі және дұрыс тамақтану негіздері
Тамақтану: ежелгі және қазіргі дәуір, тағам түрлері мен тамақтану ережелері
Денсаулық негіздері: гигиена, дұрыс тамақтану және салауатты өмір салты
Тағам қауіпсіздігі мен сертификаттаудың нормативтік-құқықтық негіздері және рационалды тамақтану
Тамақтану теориялары және дұрыс тамақтанудың денсаулыққа әсері
Тамақтанудың негізгі теориялары және тамақтану режимінің қағидалары
Дүниетану (2-сынып): Дұрыс тамақтану және дәрумендердің рөлі
Тамақтану гигиенасы және диетология: тамақтану нормалары мен тәртібі
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz