Тамақтану жайлы
Презентация қосу
Қазақ Ұлттық С.Ж Асфендияров
атындағы Медицина
Университеті
Тамақтану
Тақырыбы:
Орындаған:
1курс
Тексерген:: .
Тамақтану
Тамақтану
дегеніміз- өмірді,өсіп-
өнуді, денсаулық пен
адамның деген сақтау
амалы.
Таматану тәртібі жайлы
көптеген теориялар бар.
Олардың түрлері;
1.Вегетериандық тамақтану
2.Жеке,басқаларды
араластырмайтын
тамақтану түрі
3.Төмен калориялық
тамақтану түрі
4.Тамақтанудың ашығу
теориясы
Тағамның құрамында 650 әр
түрлі қосылыстар бар.Олардың
ең бастысы;
•Белок
•Май
•Фосфор
•Микро және макроэлементтер
•Йод
•Калий
•Натрий
Сонымен бірге тағамдық заттар құрамында
витаминдер,органикалық
қышқылдар,фитонцидтер,крахмал,клетчатка
лар бар.
Ұтымды тамақтану-ол клеткалар
құрамына қажетті заттар мен
ағзаны қамтамасыз
ететін қуат ,қимыл және тағы
басқа қажеттігін өтейтін заттар
алмасуын қажетті
деңгейге ұстайтын тағамдарды
пайдалану
Дұрыс тамақтанудың 7 принципі бар;
•Тамақтың түр-түрін қолдану
•Салмақты бір қалыпта сақтаудың
қажеттігі
•Рационда холестерин мен майы
ілкілдеген заттар аз болуы керек
•Қант тұтынуды шектеу
•Жеміске,көкөніске бай және дәнді
дақылдардан дайындалған өнім-
дерден тұратын рацион пайдалы
•Арақ –шарапқа көңіліңіз түссе ,шамалап
қана тартынып ішіңіз
•Тұзды және натрийге бай өнімдерді
орнымен ғана тұтыну қажет
Артық салмақтан арылу
мен қалыпты салмақты
сақтаудың 2 амалы бар;
Бірінші амалы.қимыл белсенділігін үдетіңіз,майды аздап
тұтыңыз,арақ-шараптың иісін де искеудің қажеті жоқ,ұнемі
жаяу жүріп,лифтермен қабаттарға көтерілмеу керек.
Екінші амалы.экологиялық таза деген суды ғана ішу керек
,қантты ,тұзды тамақтарды ішуді тию керек,тамақты әбден
шайнап жеу керек, тамақты өзің ішуге дағдылану қажет,
Қалыпты салмақты
сақтаудың қосымша
жаңа ұсыныстары;
•Мал майын азайту
•Крахмалы көп өнімдерді
қолдану
•Қант мөлшерін азайтыңыз
•Қимыл белсенділігін
көбейтіңіз
ның энергиялық бағалығы(100 г есебімен ал
йдан пісірілген нан-234Ккал
-410Ккал
арондар-358Ккал
еті-132Ккал
т ішімдік-730Ккал
ыртқа-124Ккал
ста-14Ккал
лы ірімшік-233Ккал
олад-590Ккал
ымсақ-53Ккал
-20Ккал
а-44-48Ккал
еті-337Ккал
Пайдаланған әдебиеттер
•Питание и здоровье/Под
ред.Р.И.Воробьева.Медицина.1990
•СаулебековаМ.С.,ИзатуллаеваЕ.А
Питание и здоровье.Алматы
“Ғылым”,2000
•“Валеология”журналы 2005
•Валеология Оқу-әдістемелік құрал
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz