ҚАТТЫ ІРІМШІК



Қатты ірімшік

Органолептикалық көрсеткіші
ГОСТ 32260-2013 жартылай қатты ірімшік. Техникалық шарттар
Ірімшік атауы:
Сипаттамасы
Сыртқы түрі
Дәмі және иісі
Консистен-циясы
Суреті (рисунок)
Түсі
Российский
Парафинді, полимерлі, құрамдастырылған немесе полимерлі материалдармен жабылған берік, тегіс, зақымдалмаған
Дәмі қанық, сәл қышқылдау
Орташа серпімді, барлық массада біртекті. Сәл тығыз рұқсат етіледі
Кесіндіде ірімшіктің дұрыс емес және бұрыштық пішінді көздерден тұратын, бүкіл массасы бойынша біркелкі орналасқан суреті бар
Ақ түстен ашық сары түске дейін, барлық салмағы бойынша біркелкі

Физика-химиялық көрсеткіші
ГОСТ 32260-2013 жартылай қатты ірімшік. Техникалық шарттар
Ірімшік атауы:
Массалық үлесі
Белсенді қышқылдығы, рН
Құрғақ заттағы майдың массалық үлесі
Ылғалғылығы, артық емес
Натрий хлоры (ас тұзы)
Россий
ский
50, 0±1, 6
43, 0
1, 3-тен 1, 8 қосқанда
5, 15-тен 5, 35 қосқанда

Қатты ірімшіктің бұрыннан белгілі және ең танымал сорттарын өндіретін бірнеше ел бар:
«ірімшіктің патшасы» саналатын Пармиджано Реджано (Пармезан) Италия елінен шыққан. Көгерген ірімшік Горгондзо́лада осы елден.
Швейцария елінен шыққан Грюйер.
Голландтық ірімшіктер Гауда және Эдамер ірімшіктерінде «Көздері» барлық массаға біркелкі таралған.
Ұлыбританияда ең танымалы ол - Чеддер.
түрлері

Пармиджано Реджано
Горгондзо́ла
Грюйер
Гауда
Чеддер

Пайдасы
Белоктар, май қышқылдары және A, B, D, K витаминдері
минералдар: Кальций(1010 мг), фосфор(550 мг), магний, мырыш және мыс, натрий(870 мг) ;
сүйектер, тістер мен тырнақтарды нығайтады;
бактериялар мен вирустарға қарсы табиғи тосқауыл;

зияны
Семіздікке әкеледі.
Құрамында түздың көп мөлшері .
Бірден байқалмайтын мәселелер: бедеулік, иммунитет және жүрек-қантамыр жүйесі мәселелері.

Сақтау мерзімі
Ірімшікті тоңазытқышта сақтау
15-30 күн
Мұздатқышта сақтау
2 - 3 ай
Бөлме температурасында сақтау
7 күн
Сақтау температурасы 6-8 градус. 90% ауа ылғалдылығы. Кесілген ірімшіктің сақтау мерзімі 72 сағат

Сапасын анықтау
1. Таңбалау - сатып алу кезіндегі маңызды элемент. «Ірімшік өнімі» немесе ірімшікке жаңамалас жазулары бар таза өнім емес.
2. Құрамын оқу. Таза өнімнің құрамында өсімдік майы жəне майды алмастырғыш заттар болмауы керек. ТШ емес ГОСТ стандартты бвр ірімшікті таңдаңыз. Таза, идеал ірімшік тек сүттен, ұйытқыдан және тұздан жасалуы тиіс. Ірімшіктің қауіпті қоспалары: каррагинан(Е-407), арбоксиметилцеллюлоза(Е-466), каронтиндер(Е-160а, в), «солнечный закат» бояғышы (Е-110) . Таза ірімшіктің бағасы қымбат болады. Құрамында «Сычужный фермент» жазуы болы керек.
3. Егер ірімшікті өлшеп сатып алсаңыз, ірімшік басының кесегіне қараңыз. Ол құрғақ болуы керек.
4. Үйде ірімшіктің бір бөлігін кесіп, оны 4 сағатқа тәрелкеге қалдырыңыз. Егер ол ылғалды болса және онда тамшылар пайда болса, бұл фальсификат өнім.
5. Егер ірімшікке саусақпен басқанда одан сұйықтық ағып кетсе, онда ірімшіктің мерзімі өткен. 6 . Ірімшіктен тілім тіліп алып, оны 90 градусқа майыстырып көреміз. Тілім сынбауы керек. Егер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz