Кокос




Презентация қосу
Кокос
ОРЫНДАҒАН: ҚАРЫМБАЕВА С.
ТЕКСЕРГЕН: МАЖИТОВА Р.
Кокос лат Cocos - Пальма
тұқымдасына жататын жалғыз түр
болып саналады. Ғылыми атауы
португалиялық сөз сосо (маймыл)
деген сөзден шыққан. Жаңғақтары
маймылдың бейнесіне
ұқсағандықтан осылай аталған.

Таралуы:
Кокос пальмасының отаны нақты белгісіз
бірақ деректерге қарағанда Оңтүстік
Шығыс Азия (Малайзия). Қазіргі кокос
тропикалық дарты шарда таралған. Жабайы
және мәдени түрлері бар. Кокос-* теңіз
жағалауында өсетін өсімдік. Ареалының
көбеюіне адамдардың табиғи жолыменде
іске асырылады.
Сипаты:
ұзындығы (27-30 м) бағанасы
15-45 см, тегіс бұтақталған
жапырақтары тек жоғарға
негізінде ғана болады.
Жапырақтары тығыз. 3-6 м.
Гүлдері ұсақ, сарғыш түсті.
Тұқымы:
Кокос жаңғағы-бұл сүйек, 15-30 см
ұзындығы, пішіні домалақ шар тәрізді,
слмағы 1,5-2,5 кг. Жаңғақтаң сырты
иалшықталған. Эндоспермі жұмсақ май
және сүттен тұрады. 8-10 ай сайын 15-
20 жаңғақ жетіледі. Мәдени ағаштары 7-
9 жасында өнім бере бастайды. Жыл
сайын бір ағаш 60-120 жаңғақ береді.
Емдік қасиеті
Кокос өнімі, одан алынатын май мен сүт көптеген
пайдалы қасиетке ие.
Репродуктивтік жүйені реттейді.
Сүт және кокос майы көру қбілетін жақсартады.
Кокос майы шашты қатайтады, сыртқы көрінісін
жақсартады.
Кокос сүті шөлді басады.
Асқорыту жүйесінің жұмысын жақсартады.
Қалқанша безінің функциясын реттейді.
Иммунитетті жоғарылатады.
Кокос—
кокос пальмасының
шырынды жемісі;
қабығынан ор түрлі
токарлық бұйымдар
жасалады,
талшықтарынан
төсеніштер тоқылады
арқан есіледі; кокостың
ұлпасынан тамақтық және
техникалық кокос майы
алынады; кеспеген
жаңғақтарының шырыны
— кокос сүті — шол
қандыратын сусын.

Ұқсас жұмыстар
БАЛМҰЗДАҚ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Ластаушы заттар
Адамзаттың ғаламдық
САБЫН ЖАСАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
ДҮНИЕЖҮЗІНІҢ ӨСІМДІК ШАРУАШЫЛЫҒЫ
Химия өнеркәсібіндегі биотехнология
ДАЙЫНДАЛУ ДАРЫНДЫ ОҚУШЫЛАР
Мурасиге-Скуг қоректік ортасы
ҚАН ПЛАСТИНКАЛАРЫ
Тағам майларында болатын фальсификацияны табу әдістері
Пәндер