Ас бұршақ




Презентация қосу
Ас бұршақ (Латын
атауы:Pisum sativum)
-Шырмалғыш немесе жер
тағандап өсетін,
біржылдық бұршаққынды
өсімдік, асқа жасыл
дәндері қолданылады.
Бұршақ, тіпті, ежелден-ақ
әйгілі көкөністерге жатады.
Ол Таяу Шығыста және
Балкандарда өсіріле
бастаған көкөністердің ең
алғашқыларының бірі
болды. Итальян
бағбандары шикі түрінде
қолдануға арналған
сұрыпты шығарғанша, оны
асқа кептірілген дәндер
түрінде XVI ғасырға дейін
қолданды. Бұршақты
Версаль бақтарында
өсіруге бұйрық берген XVI
Людовик оны өте қатты
жақсы көрген.
Ас бұршағының 100 г - 79 ккал
Ағуыздың, көмірсулардың,
жасұнықтың тамаша көзі, құрамында
темір, калий, фосфор, мырыш, С
дәрумені, В тобының дәрумендері бар.
Асбұршақ – бұршақтар тұқымдасына жататын бір жылдық
немесе көп жылдық өсімдіктер. Шыққан жері – Ауғанстан,
Эфиопия,Үндістан. Асбұршақ көкөніс дақыл ретінде 18 ғ-дан
кеңінен белгілі. Қазір дүние жүзінде 6 – 7 түрі бар. Қазақстанда
егістік және далалық Асбұршақ өсіріледі. Асбұршақ суыққа
төзімді, сабағы шөптесін, төрт қырлы, жайылмалы немесе тік
бұтақты болып келеді, биікт. 15 – 250 см. Жапырағы күрделі,
қос тілімді. Тамыр жүйесі – тік шашақты.
Өздігінен тозаңданады, гүлдері ақ немесе
күлгін түсті,жапырақ қолтықшасында
орналасады. Тұқымы ірі, өнгіштігін 5 – 6 жылға
дейін сақтайды. Жемісі – бұршақ. Жемісінің
құрамында 20% құрғақ зат (белок, клетчатка,
көмір қышқылы, күл, т.б.) бар. Сондай-ақ В1,
В2, Р, С, витаминдері, фоли қышқылы, биотин
жәнетокоферол да кездеседі. Жемісі көктей,
өңделген (консервіленген, мұздатылған)
түрде пайдаланылады. Қазақстанның
Жамбыл облысы, Қызылорда, Қостанай,
Атырау облыстарында Асбұршақтың
аудандастырылған сорттары (Қарағанды-
1053, Өзбектік-71, мал азықтық-24, т.б.)

Ұқсас жұмыстар
Алғы дақыл
Асбұршақты өсіріп-баптау технологиясы
АС БҰРШАҚ ЖАЙЛЫ
Ас бұршақ зиянкестеріне жалпы сипаттама
БҰРШАҚТАР ТҰҚЫМДАСЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ӨСІМДІКТЕРІ
Құрылымдық гендердің анықтайтын гендер
БАЛАЛАРДЫ ТАМАҚТАНДЫРУ
Емдік тамақтану
Көкөністердің жыныстық жолмен көбеюі
Шырынды жеміс Құрғақ жеміс
Пәндер